oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Dobra, dobra. Gadaj ile poszło na ławie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
190kg, ale tak na spokojnie, to nie moje zawody. W mojej kategorii wagowo/wiekowej to ze 35kg do rekordu Polski. Ale siła idzie ładnie, tym bardziej, że dobrze jem i już 100kg na wadze dziś rano było.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To będziemy kibicować Tobie i czekać na ten rekord Polski...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziękuję Reniu, jeszcze dwa miesiące przygotowań, trzymaj kciuka, żebym się nie rozwalił po drodze.
|
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Nieźle, zawody ci bardziej pomagają czy rozpraszają? Wiem, że to nie lata 80-90te w USA, ale jakieś emocje na zawodach pewno towarzyszą.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Rozpraszają zdecydowanie. Staram się to traktować jako taki trening w innych warunkach, ale niewiele to pomaga. Najbardziej pomaga otrzaskanie się z tym, ale mimo, że za mną już kilkadziesiąt imprez w sumie, w PC, w TS i w GS, to nadal emocje przeszkadzają, ludzie gadają, musisz się wsłuchiwać czy ciebie nie wyczytują, czy możesz skoczyć to toalety czy nie... To wszystko sprawia, że układ nerwowy nie pozwala na pełne zaangażowanie w ruch, a wtedy zaczynasz się martwić, czy sędziowie go zaliczą i tak do...
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
To będziemy kibicować Tobie i czekać na ten rekord Polski... 100 kilogramowy optymalny ? Myślałem że jesteś bardziej filigranowy Ja chyba odpuszczę sobie bjj i wezmę się tez za ciężary ogólnie rozwojowo jak na seniora przystało, ciekawe jak długo wytrzymam bez adrenaliny.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Normalnie chodzę w wadze 92-95kg, zależy do czego się przygotowuję. A w wieku, powiedzmy 55 lat i więcej to trening hipertroficzny (kulturystyczny) nabiera wreszcie sensu. Przeciwdziała to sarkopenii, osteoporozie, przywraca pewność poruszania się i chroni przed upadkami. Ostatnio gdzieś czytałem, że siła chwytu jest najbardziej ze wszystkich cech fizycznych skorelowana z umieralnością.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W tym artykule jest napisane: "Ostatnio liczba zgonów w środowisku kulturystów rośnie. Jest to bardzo niepokojące, zwłaszcza, że dotyczy młodych mężczyzn w sile wieku." Czyli "ostatnio" się nasiliło...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26783
|
A Doktor ponoć "zakazał" kulturystyki, bo "niezdrowa jest"
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I wygląda, że miał rację.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
To ja już po XXXII Międzynarodowych Mistrzostwach Polski Masters w Podnoszeniu Ciężarów. Bardzo promuję hasło wymyślone przez rzecznika Polskiego Związku Podnoszenia Ciężarów red. Marka Kaczmarczyka " Pokolenia dźwigają dla zdrowia na...pokolenia". Mam jego zgode na używanie tego hasła i nie waham się go używać. Najstarszy zawodnik Jan Borkowski ma 87 lat i zrobił w dwuboju 94 kg w kat. 81 kg. Ale prawdziwym hitem od lat jest start Witka Szczęsnego, który w kat. 96 kg M 70 , zrobił w dwuboju 208 kg co daje mu prawdopodobnie nr 1 na swiecie. I super wystartował Marcin Żurawski w kat. 96, ale M 30 i zrobił w dwuboju 335 kg. Marcin mogłby z powodzeniem startować teraz w Tiranie na ME. he, he. A ja poszłam w kat. 71 kg W65 ( znieśli 69 kg) i wszystkie moje podejścia były rekordami Polski. Je, je, je. Zrobilam 79 kg w dwuboju i jestem zadowolona. No. Co prawda w listopadzie zrobilam w dwuboju 84 kg, ale teraz tyż piknie. Najlepsza Julita Król, 17 kg F35 zrobiła w dwuboju 189 kg. Suuuper. W Open na 35 zawodniczek w tym i te spoza Masters International jestem 15 . No, mogło by byc lepiej, ale...zobaczymy. Teraz Mistrzostwa Europy Masters w Raszynie 20-28 sierpnia. Czas leci.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
Julita kat . 71 kg a nie 17 kg.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
17kg! To byłaby dopiero kategoria wagowa w tych mastersach! Bravo! Fantastycznie, że 79kg a nie "spalone". Bomba. Oby tak dalej.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|