Dasna
|
Jeszcze gwoli wyjasnienia co do startów Masters, to nie do konca jest to tak amatorsko. IWF w przepisach światowych okresla zasady dla tych grup wiekowych : 1.1 IWF uznaje 4 grupy wiekowe : i) Juniorki i juniorzy młodsi wiek 13 - 17 lat ii) Juniorki i juniorzy : wiek 15- 20 lat iii) Seniorki i seniorzy wiek: 15 lat i więcej iv) Weterani : wiek 35 lat i więcej. Wszystkie przepisy IWF obowiązuja w każdej grupie wiekowej bez wyjatku. Ja tez jako Masters ( weteran) jest zobligowana do przestrzegania tych przepisow , posiadam licencje zawodnicza , itp.itd Sankcje za doping i kontrole antydopingowe sa tak samo restrykcyjne jak w innych grupach wiekowych z tym, że są oczywiście róznice i tak : nie uczestniczymy w programie Adams czy np. na krajowych zawodachnie ma kontroli, ale moze byc. Itd, itp. Nie przyjeżdzaja do domu i nie każą sikac w pojemnik o pólnocy , itd, itd. Sędziowie sa z IWF a nie jacyś inni . Wymogi co do wszystkich bojów, pomostu, sprzętu sa IWF i nie ma innych podziałow.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
https://iwf.sport/events/calendar/Teraz w sierpniu ME Masters raszyn 2022. Na stronach IWF a w Polsce PZPC są obecne nasze imprezy Mastersowe typu Mistrzostwa Europy, Świata, Puchar świata , Igrzyska Olimpijskie Masters, poniewaz nie ma rozgraniczenia na oni i my. W zawodach na swiecie startuja zawodnicy w kategoriach i senior i masters tak jak i u nas.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
................................... iv) Weterani : wiek 35 lat i więcej. ...................
Już od 35 lat jest się weteranem? Toć to "małolaci"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
Nie, no jasne, że to co innego. Zawody , prawie wszyscy się znają , taka rodzina ciężarowa. Ale tez jak jakies oficjalne wystąpienia to pani , pan prezes, pani sedzia itp. Zależy też od stopnia znajomości z daną osobą. A w pracy tez inaczej. To się rozumie samo przez się.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26783
|
Wiesz Reniu , mężczyzna ok. 40 jest piękny i wiecznie młody , kobieta ok. 40 to juz stary rupieć. Weteranka. Kompletnie się nie zgadzam z tezą z drugiej części zdania! Uzasadniać jednaknie będę, bo temat szeroki!
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tropikalnie jest i kłopot z odprowadzaniem ciepła podczas treningu, mimo wczesnej pory. Ponieważ jestem sam na gospodarce, wziąłem młodszaka, psa i najcięższe kettle na skwerek przed blokiem. Poszło: -double clean & przez 5x5@32kg -double snatch 5x5@32kg -double swing 5x15@32kg. Już było trudno złapać oddech, ale jeszcze dobiłem weighted carry: -suitcase walk 5x50m@32kg -farmers walk 5x50m@32kg. Dobrze, że pojadłem na noc kruchych ciasteczek z masłem, bo chyba bym umarł.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Fajnie, zawody się zbliżają.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nooo, 6-7 tygodni jeszcze.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Super.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Takie rzeczy to tylko w kuchennych rewolucjach...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Wczoraj na EuroSporcie była relacja - ale jakieś chłopaki dźwigały.
|
|
|
|
|
|
|
|