admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Super!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zdolny chłopak, tylko trenować nie umi, ciągle kontuzje łapie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak kontuzje mięśniowe - to za mocno przeładowany glikogenem mięśniowym, a jak stawowe - to więcej wywaru kolagenowego, co się nie trawi ponoć.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Taki cytat znalazłem: Ile odpoczynku potrzebujesz między seriami? Dłużej, niż myślisz, że powinieneś potrzebować; tak jak dobrze byłoby, gdybyś wykonywał mniej pracy, niż myślisz, że jesteś w stanie wykonać. I jeśli o to chodzi, użyj ciężaru, który jest lżejszy, niż myślisz, że możesz udźwignąć. Pomoże to wyeliminować niemądrą pogoń za więcej i zamiast tego robić mniej, lepiej. To podstawowa zasada każdej zrównoważonej praktyki. Od lat powtarzam: trening siłowy jest najłatwiejszy na świecie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
To chyba "zalecenia dla dziadków", którym z każdym rokiem spada, a nie młodych brysiów, którym z każdym rokiem (do pewnego momentu) powinno wzrastać... Co trening, to rekord, a nie stagnacja, albo nawet pogorszenie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Właśnie metoda "co trening rekord", gwarantuje stagnację, a nawet pogorszenie. Dlatego tak mało naprawdę silnych ludzi po siłowniach siedzi.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Może i tak, ale siłka to "ni pies ni wydra" - pomieszanie areo z fobowym! Ale mogę się mylić, bo się akurat na tym nie wyznaję... Im bardziej się zastanawiam, tym bardziej się nie znam!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Znaczy - za dawno czytałem "fizjologię wysiłku fizycznego", aby się wymądrzać!
|
|
|
|
|
|
|
chill
Newbie
wiadomoci: 26
|
Co trening to chyba tylko Starting Strength jak się nie jadło to była stagnacja
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Siemasz Chill! W WSBC co trening robią rekord, ale to tzw. maks treningowy i za każdym razem na innym ćwiczeniu. Szybko się jednak chłopaki sypią.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Newbie
wiadomoci: 26
|
Ja tam chwalę sobie od dłuższego czasu 531 Jima, wracam co rusz po 2- 3 msc kulturystyki funkcjonalnej
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
No to masz przegibane
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Przez przypadek odkryłem, że dla mojego wieku/wagi/płci, wg StongFirst, waga odważnika do testu rwania to... 24kg. https://www.strongfirst.com/certifications/sfg-i-requirements/A za parę lat spadnie do 20kg. Oni tam robią 100powtórzeń w maks 5minut, ja przed chwilą zrobiłem 100 w 4.21, ot tak, z marszu. Byłem święcie przekonany, że test rwania to 200powtórzeń w 10minut dzwonem 32kg.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj trening w nowym klubie, otworzyli nam kolejną całodobową siłownię. Pierwszy raz w życiu widziałem taką sztuczkę, jak na tych filmikach na YT. Gościowi pękła sztanga na pół przy robieniu przysiadów. I to wcale nie miał dużo załadowane, ze 200kg. Wyglądało bardzo groźnie, jednak nic się chłopu nie stało, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Uważajcie na sprzęt na komercyjnych siłowniach.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Pewnie niedoróbka z indyjskich hut w Polsce...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Źle stal cięgli, zabrakło taniej energii ruskiej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oglądałem miejsce pęknięcia, wyglądało jakby za dużo węgla w stali było. Straszna fuszerka, biorąc pod uwagę przeznaczenie...
|
|
|
|
|
|
|
|