forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-19, 05:08:22

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
659784 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  BTW w zakwaszonym mleku
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: BTW w zakwaszonym mleku  (Przeczytany 5014 razy)
Tomasz
Go


Email
BTW w zakwaszonym mleku
« : 2015-09-28, 10:29:28 »

Od kilku lat piję codziennie szklankę kefiru własnej roboty.
Co kilka dni, 1 l mleka sklepowego 3.2 % zakwaszam poprzez niewielki dodatek
kefiru "Robico". Po 24 godzinach jest świetny kefir o takim samym smaku jak oryginał.
W surowcu skład BTW jest: B=3,3; T=3,2; W=4,8,
a jaki może być skład BTW w zakwaszonym przeze mnie mleku.
Nie znam się na biochemii ale logicznie rozumując to bakterie przerabiają laktozę
produkując kwas mlekowy i białko bakteryjne.
Jeśli by tak było to w zakwaszonym mleku ilość węglowodanów powinna się zmiejszyć
a ilość białka zwiększyć.
Czy ktoś z Was wie jak ten proces zachodzi "liczbowo"?
Nie wiem jak bilansować spożycie takiego kefiru,
szczególnie gdybym chciał go wypić większą ilość w ciągu jednego dnia.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70405


Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #1 : 2015-09-28, 10:59:21 »

Ciekawe czy ze śmietanki można by było taki kefir zrobić... Rolling Eyes Czy to by była po prostu śmietana ukwaszona?
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #2 : 2015-09-28, 11:14:23 »

Przeczytaj, Tomasz, na oryginalnym Robico i się nie kłopocz. Wink
Jakie mogą być różnice przy wypijanej szklance? Very Happy

Ja robię "kefir" ze śmietanki 30% używając "grzybka tybetańskiego", ale to ze dwa razy w roku przez tydzień-dwa. Very Happy
Bardzo smaczny napój, wychodzi też z ukwaszonej śmietany, np. Presidenta i tego grzybka, ale mi mniej pasuje. Sad
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #3 : 2015-09-28, 12:55:34 »

Zależy jaki mikrob cukrowy, ale przyjmuje się w mleczarstwie, że fermentacja ustaje przy przerobieniu około 50% cukru.
Czyli W dla wyrobów fermentujących, nieociekających - około 2,5g.
Zawartość cukru w śmietance zależy zaś głównie od szybkości obrotowej głowicy separatora lub (i) szybkości podawania surowca oraz jego temperatury. Cool
Zapisane
Tomasz
Go


Email
Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #4 : 2015-09-28, 13:43:39 »

Ciekawe czy ze śmietanki można by było taki kefir zrobić... Rolling Eyes Czy to by była po prostu śmietana ukwaszona?

Ja o tym robieniu kefiru nie napisałem wszystkiego. Kefir ten nie robię z samego mleka a biorę 1/2 l śmietany słodkiej 30%
plus 1 litr mleka ze sklepu 3,2% i do tego 100g kefiru robiko.
Po ok 24 godzin jest już kefir gotowy i zawiera 11% tłuszczu.
Ile zawiera zaś białka i węglowodanów tego niestety nie wiem.
Trzeba by tu znać dokładnie ilościowe wartości procesów biochemicznych zachodzących przy zakwaszaniu i tego dotyczyło moje pytanie.
Zapisane
Tomasz
Go


Email
Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #5 : 2015-09-28, 14:05:00 »

przyjmuje się w mleczarstwie, że fermentacja ustaje przy przerobieniu około 50% cukru.
Jasne, z tego wynika ze jak w niekwaszonym mleku było 4,2 g węglowodanów to po ukwaszeniu będzie ich ok. 2,1 bo połowa przefermentuje.
A jak to wygląda z białkiem bakteryjnym?
Czy "mleczarstwo" coś wspomina na ten temat?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: BTW w zakwaszonym mleku
« Odpowiedz #6 : 2015-09-28, 15:40:27 »

Nie pamiętam, czyli nie wiem, bo mi to dawno nie było potrzebne, ale z serem to zawsze kwaśna proteoliza mi się kojarzy i przerabianie kazeiny przez bakterie na białko pełnowartościowe, cokolwiek to znaczy... Wink
W tym przypadku chodzi o tzw. dojrzewanie sera, czyli głównie wytwarzanie aminokwasów egzogennych i witamin przez bakterie właśnie.  Cool
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 19 zapytaniami.