forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-01, 23:33:22

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
660830 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 28 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: t0mat0
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Watpliwosci przy przejsciu na ZO  (Przeczytany 15768 razy)
Aries
Go


Email
Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« : 2015-10-28, 13:22:28 »

Witam wszystkich,

Jest to moj pierwszy post, wiec zawarlem w nim troche informacji o mnie.
Chcialbym przejsc na ZO, ale gnebi mnie jeden problem. Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu?

Problem wynika z tego, ze mieszkam w Norwegii i dostep do smalcu, sloniny, podrobow jest mocno utrudniony. Boczek surowy jest krojony na plastry i mocno solony. Czasami mozna kupic karczek. Schab tez bywa. Jest chuda wolowina, kurczaki. Jak sie mieszka w Polsce to wydaje sie conajmniej dziwne.
Pozostaja przetwory mleczne, jajka, losos i makrela.
W chwili obecnej zjadam B/W/T - ok 140g/290g/70g przy wadze 70kg. Dosc duza aktywnosc fizyczna: silownia 3 razy w tygodniu, bieganie 2 razy.
Lipidogram z ostatnich 2 lat b. dobry jak na 46 lat. Suplementuje sie wit. D3 (5000UI) i K2, bo wyniki badan byly ponizej normy.
2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada.

Czy przy dobrych wynikach badan i utrudnionym dostepie do kluczowych skladnikow odzywczych warto przechodzic na DO? Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu?

Pozdrawiam,
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #1 : 2015-10-28, 13:37:34 »

Zbilansowana dieta wysokowęglowodanowa na białku zwierzęcym jest również dobra, tylko trzeba się nie przejadać i na wszelki wypadek, jeśli apetyt zawodzi, pilnować ilości zjadanych węglowodanów w zależności od "spalonych kalorii", bo alternatywne pozyskiwanie energii z białka przy dietach niskotłuszczowych jest nieekonomiczne i obciąża niepotrzebnie nerki.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #2 : 2015-10-28, 14:08:23 »

Czyli albo obniż białko i tłuszcze w swojej obecnej diecie, a zwiększ ilość węglowodanów i nie wygłupiaj się z suplementacją, albo skonstruuj sobie dietę wysokotłuszczową z żółtek, masła i śmietanki, uzupełnianej czasem podrobami i innym mięsem. Very Happy
Poczekaj na książki, dużo wyjaśnią.
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31171


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #3 : 2015-10-28, 15:12:23 »

A to dziwne w takim kraju jak Norwegia nie ma co jeść ?  Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25521

pindżar ryskow wyszy


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #4 : 2015-10-28, 15:38:26 »

To jeden z najbardziej zdegenerowanych narodow w europie, moze wlasnie to dlatego
Zapisane

Work Buy Consume Die
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31171


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #5 : 2015-10-28, 15:43:20 »

Jaka karma takie obyczaje Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55971


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #6 : 2015-10-28, 15:55:41 »

Dopóki złoża ropy się nie wyczerpią można do woli fundować sobie komunię. Wink
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31171


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #7 : 2015-10-28, 16:03:14 »

Już by ich na mapie nie było ,fajfusy  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #8 : 2015-10-28, 16:22:36 »

Lubię to Forum, ono tak fajnie zachęca do samodzielnego myślenia...  Cool 
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31171


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #9 : 2015-10-28, 16:38:56 »

No jak nie jak tak Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #10 : 2015-10-28, 16:42:24 »

 Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #11 : 2015-10-28, 16:48:18 »

Witam wszystkich,
hejka.

na ŻO  węglowodany jada się w ilościach śladowych (  ok 50 - 60 g )  i teraz jesz 290

Cytuj
Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu?
nie
Cytuj
Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu?
odbije,
Cytuj
2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada.

najlepiej gdybyś przeczytał je w spokoju powoli, a jeszcze lepiej ze 2 razy ( mówię poważnie)

jestem przekonany, że jajka, śmietankę i masło można w Norwegii kupić,  i jakieś warzywo typu ziemniak , burak , marchew pewnie też. Wątroby, gdy nie ma ze świni można ostatecznie pewnie zjeść z ryby jakiejś .  Dziwne, to oni pasztetu nie jadają?

Dajcie mi stronę jakiegoś markietu w Norwegii. Chyba fantazjujesz, że tam nic nie ma.   Wink

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #12 : 2015-10-28, 17:40:41 »

Na samych żółtkach z masłem też się spoko da, czasem tylko kawałek padliny, żeby nie zwariować, bo nie każdy jest Balckend. Wink
Zapisane
Aries
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #13 : 2015-10-28, 17:44:38 »

To co wymieniles jest. Buraki czerwone mozna czasem trafic. Watroba? Chyba gdzies widzilem z dorsza. Pasztet? Oczywiscie, ze jest. Slony jak cholera *http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh)
Coop.no
ica.no (czesc sklepow ostatnio wykupiona przez Coopa)
kiwi.no
Nalezy dodac, ze smak produktow jest inny niz w PL. Przyklad? Ogorki w occie na slodko. Sledz w occie i cebulce na slodko.

Reszte komentarzy moze somentuje pozniej.
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #14 : 2015-10-28, 17:53:02 »

no i super

http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh

zapodasz z żółtkiem ( z 6 szt )  Popijesz kawą ze śmietanką 30 %  i pełnowartościowy posiłek .   Na pół dnia wystarczy. Gdy nie wystarczy - to dodasz masła do woli.

Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31171


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #15 : 2015-10-28, 17:53:18 »

Boże człowieku wracaj!!!!! :shock:A my tu na Jarosława narzekamy  Laughing
Zapisane
Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4007


Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #16 : 2015-10-28, 17:56:43 »

Przeczytaj wpierw książki, potem zacznij dietę. Szkoda czasu na błędy typu 'zwiększanie węgli kosztem tłuszczu'. A na początku, takich i podobnych pomysłów, będzie sporo.
Zapisane
kasara1991
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #17 : 2015-10-28, 22:29:20 »

Aries, kochany... ja jestem optymalna od 5u lat i mieszkam w Norwegii... dopiero sie tu przeprowadziles? Wybor w naszych sklepach jest maly, ale swietny! Wszytsko co Ci potrzeba: gårdsegg, kremfløte Q, Tine saltet smør i voilá.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #18 : 2015-10-29, 07:56:46 »

Fantastycznie "kasara1991", że się włączyłaś w temacie.  Very Happy
Zapisane
Aries
Go


Email
Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
« Odpowiedz #19 : 2015-10-29, 17:03:15 »

Jestem juz dosc dlugo, ale do tej pory zwracalem uwage na produkty o malej zawartosci tluszczow, bez cukrow prostych i z jak najmniejsza iloscia konserwantow. Ale chetnie poslucham porad osoby, ktora jest w stanie "przetrwac" na DO w NO.
Ale czy jedzenie pasztetu z puszki jest zdrowe? Przeciez nie wiadomo z czego jest zrobiony. W Polsce tez mozna kupic paszet np. z indyka i tego indyka jest moze z 10%, ale za to bedzie duzo innych "ciekawych" dodatkow.
Nie chce wywolycwac wielkiej polemiki przed przeczytaniem ksiazek. Pewnie wiele wyjasnia.

Pozdrawiam,
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 19 zapytaniami.