Autor
|
Wtek: Pomorski Oddział Optymalnych kończy swoją działalność (Przeczytany 85529 razy)
|
|
|
Mirek
Go
|
W sumie, z tym zamknięciem Oddziału, to nie widzę problemu, czemu bym nie miała dopełnić wszystkich należytych formalności, jeśli są takie przepisy... No problem... Żyjemy w rzeczywistości bizantyńskiej. Struktury sformalizowane (a taką jest OSO), zamiast etyki posługują się BIP-em. Biurokratyczna Imitacja Praworządności. Formalności dopełnić należy. Inaczej dopełnią się same - a tu kilka pułapek: - wywalenie za niepłacenie składek - formalne wezwania do spłaty zaległości + nagłaśnianie sprawy - egzekucja komornicza - polityczne zagrywki personalne (jako wieloletniej forumowiczce można przypiąć Ci łatkę ( to nie jedną)) - wciąż otwarty temat; można wśród członków Pomorskiego O. OSO szukać frakcji pro...(ktoś), albo takich co zechcą trwać w strukturach OSO. My, na tym forum "jedziemy" już V-tą stronkę na ten temat. Czy aby na pewno chodziło nam o to, by temat żył drugim (trzeci już czeka) życiem?
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Dostałam dzisiaj pismo z Biura OSO (podpisane przez Prezesa) mówiące, że mam przysłać protokół z zamknięcia Oddziału i listę osób, które były na tym spotkaniu, na którym podjęliśmy decyzję o zamknięciu. Nie wiem czy takie wymagania są uzasadnione prawnie? Listę osób mam (wszyscy uczestnicy się wpisują w zeszyt na każdym spotkaniu).
Niestety są prawnie uzasadnione. KRS tego wymaga, by zmienić Wpis. Ten (właściwy dla Jaworzna sąd) i tak mało chce. Informacja: kto, kiedy, w jakim trybie zwołał (czy Nadzwyczajne?) Walne Zgromadzenie ? Czy wszyscy członkowie Stowarzyszenia, mający prawo głosu, zostali prawidłowo zawiadomieni ? Czy "...na tym spotkaniu, na którym podjęliśmy decyzję o zamknięciu..." było quorum ? Kto przeprowadził głosowanie, kto liczył głosy, gdzie jest protokół, czy przyjęty odpowiednio formalnie. ...nie chce mi się dalej w tym babrać... Wysyłaj im co trzeba i zamykaj temat. Ewentualność jakichkolwiek reperkusji, miej Reniu gdzieś. (w ...ie)
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Pracowałem kiedyś u kolegi. Zamienił Działalność Gospodarczą na sp. z o.o. Tak się sformalizował, że nawet papier toaletowy do domu bał "na fakturę" na firmę. Ale sprawozdania do KRS, rozbudowana księgowość zrujnowały go. Formalizacja służy tylko dużym podmiotom. Chroni "głowy" przed odpowiedzialnością, pozwala na zasysanie kasy z zewnątrz, budowanie struktur (czytaj: rozdzielanie zaszczytów). Ale nie o to (chyba???) Doktorowi Janowi Kwaśniewskiemu chodziło, gdy za darmo zaczął rozpowszechniać ŻO. Polecam (co najmniej pierwsze 5 minut) do uważnego odsłuchania: https://youtu.be/fTzOnUEjaps?list=PL5LSM13zdJ8j5BbuVGIVBNC5RT_UNSOu-&t=3366(no chociaż 2,5 minutki) To taki "dr Kwaśniewski" cybernetyki.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie wiedziałam w co się pakuję, i że tyle formalności jest z tym związanych. Ale człowiek uczy się całe życie...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Renia, potraktuj to z przymrużeniem oka...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Już obydwa zamykam...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wez no Pan, Panie Naszyszkowik zamknij Reni oddzial slownym ukazem i bedzie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
i ja się przyłączę: "Właśnie ,troszkę sobie odpuść ,zdrowie najważniejsze."
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Wez no Pan, Panie Naszyszkowik zamknij Reni oddzial slownym ukazem i bedzie ...gdyby tak mogło być Niestety, Bizancjum jest jak Hydra. Formalnościami trzeba ją zaspokoić, nie inaczej. Albo na udry. Wówczas temat żyje i można go rozgrywać.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wiele oddziałów się rozpadło i żadnych formalności nie dopełniali, a Renia musi...
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Masz na "nich" haka. Można z tym do sądu. Ale trzeba najpierw sprawdzić, czy mają protokół wyboru sekretarza - może się okazać, że tak i to z oryginalnymi podpisami. Jest jeszcze parę możliwości zaatakowania. Odrzuciłbym wszystkie (słownie: w s z y s t k i e) i jak najszybciej, jak najkrótszą drogą zamknąłbym temat. I wątek.
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Ale one cały czas figurują w rejestrach poprawiających statystyki, a Wy chcecie zniknąć, jakby Was nigdy nie było... Otóż to. Chcemy zamknąć. Tak zamknąć, by nikt nami sobie gęby nie wycierał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|