Autor
|
Wtek: Ostrzyce - 2016 (Przeczytany 177184 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Rozumiem, że nic nie wiedzą o jodowaniu i innym wzbogacaniu wody, pasz i żywności? Nie mój problem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To może podpowiedzieć aby se wpisali w wuju dla przykładu frazę: starter dla warchlaków, skład.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Rozumiem, że nic nie wiedzą o jodowaniu i innym wzbogacaniu wody, pasz i żywności? Nie mój problem. Czyli jest jednak suplementacja To może podpowiedzieć aby se wpisali w wuju dla przykładu frazę: starter dla warchlaków, skład. Coś sobie przypominam, bo za komuny pracowałem jakiś czas w Mieszalni Pasz jako technolog. Gdy był przymus pracy. Jednak świni trzeba dać. To człowiekowi też. I spór jest o to czy jest dany krytyczny pierwiastek w pożywieniu. Optymalni secesjoniści mówią że nie ma. Anulka podawała link: Takie jest zdanie nt suplementacji pani prezes Zuzanny z Poznania, leczy ludzi dietą Doktora, http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5102.msg428410#msg428410Skład starteru dla świnek małych: Białko ogólne min. 17% Tłuszcz min. 2% Włókno max. 5% EM min. 12,80 MJ/kg Wapń min. 0,65% Fosfor min. 0,48% Fosfor przyswajalny min. 0,30% Lizyna min. 1% Metionina min. 0,30% Met+Cys min. 0,64% Treonina min. 0,65% Tryptofan min. 0,21% Sód min. 0,20% Wit A min. 10 000 j.m./kg Wit D3 min. 1 600 j.m./kg Wit E min. 60 j.m./kg Cynk min. 100 mg/kg Miedź min. 157 mg/kg Jod min. 0,70 mg/kg Selen min. 0,45 mg/kg Cholina min. 1 000 mg/kg Żelazo min. 100 mg/kg
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Proszę bardzo, jak pięknie zbilansowana pasza!
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Skoro taką pięknie skomponowaną paszę jedzą nasze świnki, a my konsumujemy te świnki to po co mamy dodatkowo faszerować się suplementami, skoro taki wieprzek sam w sobie jest suplementem?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo tak każą "nowe trendy", co swoją nieudolność dawniej zwalały "na Kwaśniewskiego", a teraz na "jałowość pokarmu"... I nie ukrywam, że to drugie mi się bardziej podoba.
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Skorupki jajek twardość - zależy od karmy...
dzięki Ci mistrzu, oświeciłeś mnie I zawartość mikroskładników może też?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
tak, Admin mówi, że najlepsze są jajka z bidronki, bo wielkie fermy zbilansowane dobrze pasze mają . np - jajka kur karmionych lnem albo rybami mają dużo więcej kwasów Omega 3 w proporcji do 6 , ale za to śmierdzą trochę. I są droższe.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A mnie "rozwalona" tarczyca się naprawiła bez suplementacji jodu. I co teraz?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a bo nie miałaś jeszcze zaatakowanej przez organizm porządnie. Gdybyś miała z 5 % zdrowej, to by nie poszło tak lekko. Zresztą, jod też by nie pomógł.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie wszystko da się naprawić.
|
|
|
|
|
|
|
Helena
Go
|
tak, Admin mówi, że najlepsze są jajka z bidronki, bo wielkie fermy zbilansowane dobrze pasze mają . np - jajka kur karmionych lnem albo rybami mają dużo więcej kwasów Omega 3 w proporcji do 6 , ale za to śmierdzą trochę. I są droższe. Jako hodowca kur, obserwuję zachowanie swoich pięciu kurek. Każda z nich to inna indywidualność. Białe kurki są inteligentniejsze od brązowych i niosą mniejsze jajka w twardszych białych skorupkach. Te mniejsze jajka maja większe żółtka niż te większe jaja w brązowych skorupkach od brązowych kur. Odżywiane są tą samą naukowo zbilansowana paszą oraz dodatkowo dostają inne jedzenie z kuchni. Będą siedzieć pod drzwiami i przestana śpiewać "kolędy" dopiero wtedy jak dostaną dodatkowe jedzenie. I tu mam wielki problem z nimi. Trzeba wiedzieć co im dać aby były zadowolone i poszły w teren. Jak nie dostana tego co wymaga ich organizm idą na strajk i przestają nieść jajka. Z naukowo zbilansowanej paszy wyjadają najpierw słonecznik a potem resztę i to nie do końca. Kupiłam im 20 kg słonecznika i próbowałam ich zadowolić tym ich rarytasem. Nie chcą jeść tego słonecznika. Dopiero po jego opłukaniu woda i po kilkugodzinnym moczeniu jedzą ten słonecznik. Ja nie potrafię im wytłumaczyć co dla nich jest dobre tak jak IŻiŻ dla ludzi.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
moja pani od jajek przywozi z jakieś z hurtowni przeterminowane warzywa ( kapusta, brokuły, sałata lodowa itp) i się tym zajadają. Hurtownia je wyrzuca. Makarony, kasze, budyń . Kiedyś dała zieloną galaretkę agrestową i były zielone jajka . Opowiadała.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
O, to jest jakiś pomysł na jajka wielkanocne
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Świetnym przykładem na "zdrowe ekologiczne" są ryby morskie odławiane w oceanach - pełne rtęci, innych metali ciężkich i herbicydów - trudno o bardziej naturalne dla nich środowisko i "niezdrowe", bo ze sztucznej hodowli, te same gatunki wolne od takich dodatków. Takie są fakty niestety, ale nie trzeba w nie wierzyć. Fajne, ryby odławiane z oceanów pełne są herbicydów, a zdrowe pieczywo pełnoziarniste otrzymywane ze zboża zroszonego herbicydem tuż przed zbiorem by uschło i się lepiej zbierało to już nie. Ciekawe jakim ziarnem karmi się te ryby w sztucznej hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Skąd w jajkach tak wysoki poziom dioksyn? Prof. Adam Grochowalski, kierownik Zakładu Chemii Analitycznej Politechniki Krakowskiej, nie ma wątpliwości: - Ze spalania śmieci w piecach domowych! no, ale kto mówi o jedzeniu jajek z Zakopanego. Toż to samobójstwo
|
|
|
|
|
|
|
|
|