Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy? (Przeczytany 130513 razy)
|
administ
Go
|
Plażując w natarciu oliwą z oliwek, można wchłonąć znacznie więcej niż 10g tłuszczu na godzinę. Prawda i to bez żółci...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Żółć jest DO wydalania wapnia w postaci mydlanej kupy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Przypomnę jako ciekawostkę, że do niedawna przyjmowano, że "żadne fitosterole roślinne z wyjątkiem ergosterolu" się nie wchłaniają u człowieka, ale z uwagi na "pandemię metaboliczną" związaną z konsumpcją margaryny zaczęto "rewidować" i ten błędny pogląd, ale co mi tam, niech se "odkrywają" na nowo, to o czym Doktor pisał już bez mała pięć dekad temu. Zresztą ponoć "szczepionka na raka" jest na ukończeniu! Ta szczepionka w otoczce z cukru?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wszystko jedno jaka, byle skuteczna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Dopiero przeczytalem te obrazki, masakra jakie brednie
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Znaczy ogólnie, to raczej autorka już jest trendy nastawiona do estrów, bo dawniej ponoć były "zabójcze dla zdrowia", ale widać, że raczej nie wie, że wolne kwasy tłuszczowe z tłuszczu pokarmowego o łańcuchu nie dłuższym niż 14 węgli wchłaniają się w jelicie bezpośrednio do krwi, więc nie są "ujęte" w puli chłonkowej wchłanialności tłuszczu. Natomiast prawdą jest, że "pakowanie" tłuszczowców w chylomikrony ma określoną wydajność, ale nie jest ona też stała, a zmienna, w zależności od kilku czynników, no ale rozumiem, że nie każdy musi to wiedzieć, bo wygodniej jest za jakimś "naukowcem" z autorytetem i dorobkiem naukowym bezkrytycznie powtarzać dla przykładu, że "szpinak ma dużo żelaza"... Bezmyślne papugi z którymi nie ma o czym dyskutować, bo znają tylko jedynie słuszne półprawdy (odziedziczone po autorytetach), albo fałszywe wnioski z prawidłowych wyników... I na tej zasadzie "doktor zdrówko" będzie zatuczonę "naukowo" Bosacką, równie "naukowo" ponoć odchudzać... Sałatką z ciecierzycy. Wczoraj z ciekawości zerknąłem na ten kabaret.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Przypominam, że w dalszym ciągu pokutuje błędny wniosek z doświadczenia (nie pamiętam kogo, bo nieistotne), że pochodzenie octanu w cyklu Krebsa może być max jak 1 do 1,5 W:T wyrażone w gramach, co ponoć zapobiega syntezie ciał ketonowych. Jest to pogląd błędny, ale dzięki niemu uknuto powiedzenie, że : "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów" - I teraz wracamy do "wchłanialności tłuszczu" na przykładzie mlecznych i smalcu: tłuszcz mleczny składa się aż w około 50% z kwasów tłuszczowych które wchłaniają się bezpośrednio do krwi, a smalec w 75% z kwasów tłuszczowych, które muszą być opakowane i przenoszone przez chłonkę, przypominam, że strawność kwasów tłuszczowych maleje wraz z długością łańcucha węglowego i wynosi dla kwasów tłuszczowych wchłanianych do krwi - 100% i średnio 96% dla frakcji chylomikronowej. Oznacza to, że w krótkim czasie z porcji masła jest prawie natychmiastowo do dyspozycji na utlenienie dla organizmu 50% kwasów tłuszczowych, które nie wymagają udziału l-karnityny do "wciągania" do mitochondrium, a smalec w 75% musi być koniecznie opakowany w chylomikrony i "wtłoczony" do mitochondrium*. Wnioski proszę sobie wyciągnąć samodzielnie. *dla zainteresowanych jak to się dzieje, że chylomikron zawiera aż 85-90% triglicerydów, choć przed chwilą były "strawione" do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych - można se przeczytać w "Charperze". UWAGA! Powyższy tekst podlega prawu autorskiemu i wykorzystanie go lub co gorsza "wklejanie jako własny" bez podania imienia i nazwiska autora jest zabronione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Gratis: (nie)nasycenie kwasów tłuszczowych nie wpływa na sposób wchłaniania, więc wchłanialność i strawność olei roślinnych jest podobna do zwierzęcych. Tylko proszę mi zaraz nie wyjeżdżać z twierdzeniem, że skoro tak, to "olej z wiesiołka" (albo inna moda) jest najlepszy, bo w "99%" składa się z kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych. Przypominam, że Doktor podał wyraźnie: ze względów energetycznych tłuszcz powinien być maksymalnie uwodorniony i o możliwie najdłuższym łańcuchu węglowym (każde dwa węgle tłuszczowe dają 15 cząsteczek ATP brutto + jedną cząsteczkę GTP) , ale nie ma to nic wspólnego z wartością biologiczną tłuszczu, gdzie tłuszcz mleczny jest bezkonkurencyjny w każdej dziedzinie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A co z moim ulubionym łojem z młodych opasów. Doktor pisał, że jest super. Rozumiem, że jest gorszy od masła, ale lepszy od smalcu . Ale czy lepszy od słoniny? (nie)nasycenie kwasów tłuszczowych nie wpływa na sposób wchłaniania, więc wchłanialność i strawność olei roślinnych jest podobna do zwierzęcych. w moim organizmie nie jest podobna, gdybym zjadł tyle oleju czy oliwy co masła lub smalcu by miał sra..kę. I ciężko by mi było nie tylko na duszy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Od paru lat dokonuję rano eksperymentu w którego skład wchodzi z lekka powyżej 70g tuśćcu. Żyję, o kupce z rana nie wypada opowiadać ale jest ok
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
roślinny? Mnie przegoniłoby. Gdy jestem bardzo głodny to pół kostki masła jako dodatek mogę zjeść. I też nic. W sam raz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Z roślin to najczęściej papryka konserwowa :)Mój zestaw startowy to 1/3 kostki masła i 5 żółtek, do tego podgardle, spyrka lub boczek i już można stawać do walki o królestwo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Walentynki dziś ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Jak kocha, to daje... No, chyba, że to miłość platoniczna jest...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
E, to na 500+ nie ma co liczyć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|