forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2017-08-18, 22:12:44

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
484895 wiadomoci w 3916 wtkach; wysane przez 51 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Zofia
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?  (Przeczytany 15798 razy)
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 31590


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #40 : 2016-03-03, 15:24:15 »

 Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 32303


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #41 : 2016-03-03, 16:05:01 »

Od paru lat dokonuję rano eksperymentu w którego skład wchodzi z lekka powyżej 70g tuśćcu. Żyję,  o kupce z rana nie wypada opowiadać ale jest ok Smile
Ja daję od 100 do 150g tłuszczu, w maśle, śmietance czy smalcu, ale ja cięższy chyba jestem od Ciebie i teraz to zasuwam z odważnikami dwa razy dziennie. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 40654



Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #42 : 2016-03-03, 18:47:11 »

Jak kocha, to daje... Wink  Laughing

No,  chyba,  że to miłość platoniczna jest...   Razz

 Laughing
Zapisane

jarcow
Go


Email
Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #43 : 2016-03-04, 10:30:20 »

Dopiero zauważyłem, że dostałem PW od Gavroche:
Cytuj
Nie wiem dlaczego nie mogę Ci odpisać w wątku o tłuszczu, wywala mnie. Confused

Jeśli przyjmiesz proporcję T "do woli" to nie schudniesz, bo organizm będzie czerpał całość energetyki z tłuszczu pokarmowego. Very Happy
Przy odchudzaniu najlepsza proporcja to 1:1,5-2:0,3-0,5 bez napychania się. Cool
Musisz stworzyć sytuację, że organizm chce ruszyć zapasy zdeponowanej w tłuszczu energii. Razz
Dzięki  Cool
Zapisane
anakin
Go


Email
Re: Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #44 : 2016-03-06, 01:35:02 »

Przypominam, że w dalszym ciągu pokutuje błędny wniosek z doświadczenia (nie pamiętam kogo, bo nieistotne), że pochodzenie octanu w cyklu Krebsa może być max jak 1 do 1,5 W:T wyrażone w gramach, co ponoć zapobiega syntezie ciał ketonowych. Jest to pogląd błędny, ale dzięki niemu uknuto powiedzenie, że : "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów"Laughing
I teraz wracamy do "wchłanialności tłuszczu" na przykładzie mlecznych i smalcu:  tłuszcz mleczny składa się aż w około 50% z kwasów tłuszczowych które wchłaniają się bezpośrednio do krwi, a smalec w 75% z kwasów tłuszczowych, które muszą być opakowane i przenoszone przez chłonkę, przypominam, że strawność kwasów tłuszczowych maleje wraz z długością łańcucha węglowego i wynosi dla kwasów tłuszczowych wchłanianych do krwi - 100% i średnio 96% dla frakcji chylomikronowej.
Oznacza to, że w krótkim czasie z porcji masła jest prawie natychmiastowo do dyspozycji na utlenienie dla organizmu 50% kwasów tłuszczowych, które nie wymagają udziału l-karnityny do "wciągania" do mitochondrium, a smalec w 75% musi być koniecznie opakowany w chylomikrony i "wtłoczony" do mitochondrium*.
Wnioski proszę sobie wyciągnąć samodzielnie.  Cool

*dla zainteresowanych jak to się dzieje, że chylomikron zawiera aż 85-90% triglicerydów, choć przed chwilą były "strawione" do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych - można se przeczytać w "Charperze". Wink  Laughing

UWAGA!
Powyższy tekst podlega prawu autorskiemu i wykorzystanie go lub co gorsza "wklejanie jako własny" bez podania imienia i nazwiska autora jest zabronione. Wink 

wybierając sobie z Adminem jakiś mit, ja go obalę, niby przy okazji i zobaczymy jaka będzie reakcja...

Proponuję aksjomat: "Tłuszcze palą się w ogniu węglowodanów" -  Laughing
Teza do obalenia: "w organiznie może być spalona bezpiecznie tylko taka ilość tłuszczu w gramach, która odpowiada w dawce pokarmowej: podwójnej ilości węglowodanów w gramach lub połowie ilości białek wyrażonej również w gramach".
Bardzo łatwo udowodnić niewiedzę "naukowców"  Confused

PS
dobre na doktorat, a nawet habilitację, wyjaśniające "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II.

Admin wybaczy mi obcesowosc, ale admin sie myli. Moi "bohaterzy" z innego forum zawsze powtarzali, iz:

[quote name='Venso' timestamp='1335121864' post='1045168561']
W diecie jest pewien szlak biochemiczny (cykl Randla), chodzi o to że "tłuszcze spalaja się w ogniu węglowodanów", chodzi w nim o to, że musi być pewna ilość węglowodanów, by wszystko działało synergicznie, bez zakłóceń, żaden szlak nie został przerwany.

NIżej o tym cyklu:

Cykl Randla - wzmożone zużycie WKT (wolnych kwasów tłuszczowych) hamuje wykorzystanie glukozy! To znaczy-w wyniku wzrostu wykorzystania KT nastepuje wzrost stezenia acetyloCoA w mitochondrium oraz wzrost produkcji cytrynianu.Gromadzący się acetyloCoA hamuje aktywnośc dehydrogenazy pirogronianowej, zatem zmniejsza wykorzystanie pirogronianu(cukrów). Z kolei gromadzący się w mitochondrium cytrynian wędruje do cytoplazmy gdzie hamuje aktywność fosfofruktokinazy.Hamowanie aktywności tych enzymów zmniejsza wykorzystanie glukozy.W warunkach niedoboru glukozy we krwi preferencyjnie sa metatabolicznie ciała ketonowe, KT i cukry!

Ciała ketonowe i ich los- acetylo CoA nie mogac wejsc w reakcje Cyklu Krebsa gromadzi sie w watrobie i przekształca sie w tzw.ciała ketonowe.Głównie w reakcji syntezy powstaje kw.acetooctowy a ten przekształca sie w kw.B-hyd######masłowy i aceton.W prawidłowo funkcjonujacym org.wystepuja w ilosciach sladowych.Ciała ketonowe produkowane sa tak szybko ze zbyt wysoki ich poziom powoduje znaczny spadek pH krwi, co powoduje zaburzenie w rownowadze jonowej krwi.Obecnosc ich we krwi i moczu w zwiekszonej ilosci moze prowadzic do zakwaszenia ustroju i groźnych nastepstw.Wystepowanie ciał ketonowych w wiekszej ilosci: we krwi -to ketonomia ; w moczu - to ketonuria!
Cytuj

[quote name='Borys' timestamp='1343385997' post='1045175870']
Tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów, to podstawowe prawo biochemiczne, dlatego nie należy ich unikać jak ognia, ~50-90g powinno być codziennie. Jak nie chcesz obliczać, możesz zastosować przeliczniki. Jeśli nie przejrzałeś tematu, będziesz miał mętlik w głowie - B20-25% T65-70% W10% to są właściwe proporcje.
Cytuj

Trudno nie wierzyc komus, kto slynie z tego, ze zdania nigdy nie zmienia. :<
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 2176

[email protected]


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #45 : 2016-03-06, 08:14:41 »

Przepraszam, ale nie wypada mi się odnosić do takich tekstów.  Very Happy
"Cykl rondla" to nic innego jak wymuszenie produkcji tłuszczu z węglowodanów z powodu "preferencyjnego spalania tłuszczu pokarmowego na diecie korytkowej", a w syndromie cukrzycy typ II ważniejszy cykl się nazywa "szlak pentozowy" lub "cykl pentozowy" i do czego on służy do Doktor wyjaśnił.
I dobra rada dla internautów - jeśli się nie rozumie cytowanego tekstu, to nic w nim nie zmieniać lub wyrywać z kontekstu, ani tym bardziej interpretować "po swojemu", bo czasem głupoty straszne wychodzą.
I żeby nie było, że nie podaję tez do przemyśleń dla Iluminatów, to od siebie dodam gratisa: cykl pentozowy służy głównie do wytwarzania  wyjściówki cukrowej dla kwasów nukleinowych lub zamiany pentoz we fruktozę lub glicerol i najważniejsze - do redukcji NADPH, dzięki czemu fruktoza cudownie zamienia się w tłuszcz lub cholesterol przy zachowaniu określonej proporcji BTW.
Teraz się to nazywa "szlak pentozofosforanowy" -  Wink
Przy prawidłowych proporcjach między GSO w pewnym sensie określona część cyklu Randla  jest głównym źródłem wytwarzania tłuszczu energetycznego z węglowodanów na zbilansowanej diecie wysokowęglowodanowej i w takiej sytuacji nie jest to żaden "syndrom metaboliczny" zagrażający rozwojem cukrzycy typ II.
Zapisane
Jarek
Jr. Member
**
wiadomoci: 7589


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #46 : 2016-03-06, 08:27:16 »

Ja bym ich tak nie rozpieszczał  Laughing Wink
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 2176

[email protected]


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #47 : 2016-03-06, 08:43:11 »

Do darmochy niektórzy przywykli...  Confused
I to tylko w jedną stronę - tak ich Doktor rozpuścił!  Shocked  Sad
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 21150

pindżar ryskow wyszy


Odp: Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?
« Odpowiedz #48 : 2016-03-06, 10:28:36 »

Korwin Mikke i Michalkiewicz mowia, ze nie ma nic za darmo Wink
Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: 1 2 [3] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.31 sekund z 19 zapytaniami.