bartoche
Go
|
Jakie macie sposoby na gotowanie rzeczy tak żeby starczyło na cały tydzień? Nie mam specjalnie czasu w ciągu tygodnia i najchętniej zajmuje się kuchnią w weekend. Póki co mam następujące sposoby: - Placki serowo-jajeczne (starczą spokojnie na tydzień w lodówce)
- Słonina z boczkiem i przyprawami smażona następnie ładowana do wyparzonego słoika i pasteryzowana
- Pasztet z wątróbek w słoikach pasteryzowany dwukrotnie w ciągu doby
Wady tych rozwiązań to jedynie czasochłonność przygotowania i sporo babrania się - sprzątania kuchni po. Szukam jakichś innych ciekawych rozwiązań albo przepisów
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Jak masz zamrażalnik to nie ma takiego jedzenia, którego nie można by zrobić na tydzień. A bez mrozenia nada sie bigos, gulasz, pieczeń, rosół kolagenowy, sernik i wiele innych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
gofry to jest to . Mogą tydzień leżeć w lodówce, w zamrażalniku pół roku. Wersję tę bym wzbogacił biologicznie poprzez dodanie żółtek i odjęcie białek. Masło można zastąpić smalcem lub łojem, będzie taniej. Ale najlepsze same na maśle i z dodatkiem masła gratis. Nietoleranciarze na gluten mogą dać mąkę kukur, ryż lub grycz. (munki można dać nieco mniej). Dobry twaróg sprawi, że można jeść bez dodatków. Więcej orzechów robi z nich ciasteczka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Jak zupy naważy na wołowych kościach szpikowych Zosia, to starczy na ponad tydzień zwykle. A pożywna, że nie chce się jeść już II dania I realizować się można codziennie inaczej (inna zupa) . Żółtko to dodatek stały.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Ok, dziękuję wszystkim za sugestię. Metodą symulacji oraz prób i błędów wybrałem taki sposób: - Do wyparzonych szerokich słoików z uszkiem (takich http://morethanjar.pl/pl/p/Sloik-Ball-Drinking-Mug-Regular-Mouth-16-oz-455ml-/214) pakuję w niedzielę przygotowane na tydzień jedzenie
- Gotuję słoiki przez godzinę, wyjmuję, czekam aż wystygną i ładuję do lodówki
- Żeby zjeść obiad wyjmuję taki słoik, odkręcam, wsadzam do mikrofalówki na moment, biorę łyżkę i viola.
- Mogę go też zabrać ze sobą np. do pracy
- Do umycia mam tylko słoik i łyżkę
@Anulka177: Mam zamrażalnik, jasne, ale tu też trzeba się babrać z naczyniami, przelewaniem, odgrzewaniem etc. Metoda ze słoikiem bardziej efektywna chyba. Prawie nie zostawiam w ten sposób śladów @renia i @Diogenes z Synopy: Zrobiłem te gofry z orzechami laskowymi na patelni, bo nie mam gofrownicy. Fajna sprawa, orzechowy smak i w ogóle ale jakoś bardziej smakują mi te placki serowo jajeczne. Może zrobię drugie podejście niedługo ze zmienionym nieco przepisem właśnie tak jak napisałeś. Co do wywarów z kości, to super pomysł, chyba po prostu do każdego słoika dodam trochę wywaru tak żeby codziennie go trochę zjeść. Przy okazji, ktoś wie gdzie można w Poznaniu kupić szpik kostny? @Teresa Stachurska: Kotlety pomysł pierwszorzędny! Taki jakby placek ale z mięsem jako podstawą. Będę robił, dziękuję za pomysł i przepis.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
@renia i @Diogenes z Synopy: Zrobiłem te gofry z orzechami laskowymi na patelni, bo nie mam gofrownicy. Co do wywarów z kości, to super pomysł, chyba po prostu do każdego słoika dodam trochę wywaru tak żeby codziennie go trochę zjeść.
te gofry tylko z gofrownicy. Na patelni to nie to. Kości wołowe najlepsze, pocięte, żeby szpik wypadał. 70 gr za kilo. Tani białkowy i tłusty posiłek. Jakieś WiO do tego (kartofel i dzionek z głowy). Rano jajko z masłem i śmietanka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
@admin: Młody jestem i mi się wcale nie śpieszy. Gotowanie kilku słoików raz na tydzień to mała cena za wolność A od strony finansowej : za średnią cenę wesela mogę sobie kucharkę zatrudnić.. .. w sumie to pomysł jest genialny! Zapłacę komuś żeby mi te słoiki przygotował w weekend, dam instrukcje i składniki, sam tylko je odbiorę! Dzięki za inspirację @Diogenes z Synopy Tak zrobię!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Też dobra opcja. Z drugiej strony co za czasy żebym to ja musiał dziewczynę uczyć co i jak gotować.. o tempora o mores!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ciesz się, że jeszcze brody nie zapuścila.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
@Teresa Stachurska:
Przepis wygląda super, dziękuję z tym że jem w ciągu tygodnia już pasztety z wątróbek, wolałbym nie przedawkować
@Blackend i @admin:
Niestety, trzeba będzie jeszcze kilka lat poczekać zanim rewolucja obyczajowa zje swój ogon. Na plus to że pierwsze jaskółki już widać oraz że Polskę 'postępowość' trochę ominęła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A może słodziutką czterdziestolatę z doświadczeniem po przejściach na girlfriendę - taka to i pewnie opierze...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|