anakin
Go
|
Proponuję zabawę edukującą dotyczącą zagadnień powiązanych z "dietą optymalną". Kto chce wymyśla podchwytliwe pytanie, na które sam zna odpowiedź,a ktoś inny, jeśli chce, udziela odpowiedzi. Może być samo: "prawda" lub "fałsz". Można też podać bardziej szczegółowe rozwiązanie zagadki.
Ja zacznę.
------ Twierdzę, że większa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych przy diecie korytkowej przyspiesza rozwój miażdżycy, bardziej niż nasycone kwasy tłuszczowe.
Prawda czy fałsz? ;->
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
fałsz. nasycone dodają ''turbodoładowania'' na korycie
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
fałsz. nasycone dodają ''turbodoładowania'' na korycie To jeszcze inaczej. ;-> Twierdzę, że owszem twarde nasycone kwasy tluszczowe na diecie korytkowej, jako te najbardziej wartościowe, wymuszają większą zamianę węglowodanów na tłuszcz endogenny i cholesterol w cyklu pentozowym, ale to większa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych przy diecie korytkowej przyspiesza rozwój miażdżycy, bowiem przyczyniają się do mechanicznego osłabienia śródbłonka. Prawda czy fałsz? :->
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
(Czy w moich postach są krzaczki zamiast polskich znaków? Oby nie, a jak są to będę pisał bez ogonków.)
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja widzę normalnie, ale w gierkę mi się nie chce grać.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Prawda czy fałsz?
Twierdzę: lepiej mieć wysoki poziom hemoglobiny aniżeli niski. (lepsza górna granica normy niż dolna)
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale to większa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych przy diecie korytkowej przyspiesza rozwój miażdżycy, bowiem przyczyniają się do mechanicznego osłabienia śródbłonka. Prawda czy fałsz? :->
U Zięby chyba słyszałem, że to prawda. Ale tam jeszcze wapń bierze w tym udział. Dlatego trza łykać K2MK7 , która to skieruje jego do kości zamiast w tętnicę.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Cwaniara z tej k2mk7, nie to co durny wapń...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A bo to jego gilfrienda jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
Helena
Go
|
U Zięby chyba słyszałem, że to prawda. Ale tam jeszcze wapń bierze w tym udział. Dlatego trza łykać K2MK7 , która to skieruje jego do kości zamiast w tętnicę. A ja czytałam, że kierowaniem wapnia do kości zajmuje się mangan.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
No to ładnie, jeszcze i mangan trzeba będzie suplementować?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Kurna bela tylko ktora witamina je przekieruje tam gdzie potrza, bo mniemam, ze ten mangan taki sam glupi jak ten wapn co to nie wie gdzie ma isc
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
Trzeba czekac na 3 czesc Ukrytych Terapii zatem...
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Helena
Go
|
Trzeba czekac na 3 czesc Ukrytych Terapii zatem...
W sam raz dla Ziemby na wykład o suplementacji. http://caltrate.co.za/files/Caltrate%20Plus%20Chews%20PIL_0.pdfCALTRATE PLUS is a combined preparation with calcium for bone strength, vitamin D for calcium absorption and other important minerals for correction of calcium deficiencies, increase of bone density, prevention of bone mass reduction, and the support of collagen formation for flexibility and resilience of bones. Healthy bone is made up of 2/3 calcium, and 1/3 collagen. The combination of collagen and calcium makes bone strong and flexible – more able to absorb impact…………….. ……..Manganese: plays an important role for formation of bones and cartilages, and is an enzyme co-factor for collagen formation.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|