forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-12, 07:46:19

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669362 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 735 736 737 738 739 [740] 741 742 743 744 745 ... 1281 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 5143135 razy)
vvv
Go

Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #14780 : 2015-08-24, 23:04:48 »

Ale najpierw zadaj sobie pytanie - po co?

Praktycznie rzecz ujmując,
to kaszankę z kaszą gryczaną (nie zboże) kupię chętnie i mi smakuje,
a kaszanki z kaszą jęczmienną (zboże) nie kupię bo mi nie smakuje.

Cool
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25639

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14781 : 2015-08-25, 07:59:40 »

"Nie smakuje" jedynie ci w glowie. Tak normalnie to bys zjadl ze smakiem. Oczywiscie jezeli taka robia, bo ja nie widzialem.

Work Buy Consume Die
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #14782 : 2015-08-25, 08:21:53 »

"Nie smakuje" jedynie ci w glowie. (...) Oczywiscie jezeli taka robia, bo ja nie widzialem.
Różnią sie smakiem i to zdecydowanie, jak za przeproszeniem kasza jęczmienna ze smalcem od kaszy gryczanej ze smalcem, smak zboża jest nie do ukrycia pod dodatkami i przyprawami. Do czegoś byś chleba nie wkroił i tak smak chlebowy będzie wyczuwalny.

Kwestia niewidzenia:

http://s27.postimg.org/nt8c1l60z/kaszanki.png

Cool
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14783 : 2015-08-25, 08:33:05 »

Jezeli sie roznia to ok, ja nigdy takiej nie jadlem. W kazdym razie sadze, ze to bardziej swiadomosc ci przeszkadza niz walory smakowe. Bo ktos to jednak produkuje i ktos kupuje, wiec jakis smak to ma.

Work Buy Consume Die
administ
Go

Email
« Odpowiedz #14784 : 2015-08-25, 09:18:38 »

na bezglutenówce zamienia się tylko mąkę glutenową na bezglutenową. Wszystko wtedy jest utrudnione.

I o to właśnie chodzi, aby radość życia zamienić w codzienną udrękę, bo jest lepiej dla demokracji, jak wyborca zajmuje się swoją pupą za przeproszeniem, a nie demokratycznym pilnowaniem "władzy".
Pokorny wtedy, a nawet domaga się jeszcze ograniczenia wolności paragrafami.  Cool
I to straszne poczucie przekleństwa, że nawet Ciało Boga ze smalcem szkodzi!  Shocked
administ
Go

Email
« Odpowiedz #14785 : 2015-08-25, 09:25:29 »

Wydaje mi się, iż przejście na rzeczy nieprzetworzone z wysoko przetworzonych już daje jakąś nadzieję poprawę, i jest skokiem jakościowym
Podzielam tę opinię, że chemia spożywcza i farmaceutyczna to podstawa by sobie rozwalić barierę jelitową, późniejsze "przeciekanie" białek z reakcją IgG to już w zasadzie skutek.
 Cool

Zaś te dziurawe jelita?  Shocked
Super choroba, popierdzi się, pobulgoce i poprzelewa z przeżarstwa w jelitkowie, do tego, zatwardzenie, katar, syfy na skórze i już jest powód do "leczenia"... Wink  Laughing
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14786 : 2015-08-25, 09:26:29 »

o!  Laughing Laughing

Work Buy Consume Die
administ
Go

Email
« Odpowiedz #14787 : 2015-08-25, 09:54:13 »

Cytuję: " Zdolność błony śluzowej jelita cienkiego do wchłaniania białek zanika w ciągu kilku dni po porodzie" - Z.Ewy, Zarys fizjologii zwierząt, PWN, W-wa 1980r. s. 298.
Jako ciekawostkę podaję, że w pierwszej kolejności, ze strawionego białka (w tym glutenu) wchłania się glicyna z której łatwo organizm robi związki kompleksowe i puryny, następnie aminokwasy ketogenne, później aminokwasy o najniższym stężeniu we krwi, a na samym końcu tryprofan, dlatego przy przeżarciu białkowym często występuje kłopot z zasypianiem.
I to nie żadna magia, a wiedza, którą każdy może odszukać w podręcznikach...   Cool
Tylko po co, jak lepiej być chorym na niewiedzę?   Laughing
Jarek
Go

Email
« Odpowiedz #14788 : 2015-08-25, 10:44:08 »

na bezglutenówce zamienia się tylko mąkę glutenową na bezglutenową. Wszystko wtedy jest utrudnione.

I o to właśnie chodzi, aby radość życia zamienić w codzienną udrękę, bo jest lepiej dla demokracji, jak wyborca zajmuje się swoją pupą za przeproszeniem, a nie demokratycznym pilnowaniem "władzy".
Pokorny wtedy, a nawet domaga się jeszcze ograniczenia wolności paragrafami.  Cool
I to straszne poczucie przekleństwa, że nawet Ciało Boga ze smalcem szkodzi!  Shocked
Laughing
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #14789 : 2015-08-25, 11:51:48 »

aż tak dalece idących wniosków bym nie wyciągał. Zawsze to lepsze niż bezmyślne oglądanie  pszennych wiadomości w informacyjno-propagandowej papce w telewizorze.   Hobby, to słowo mi się nasuwa. Są ludzie którzy wędkują ( po co ? ) , i są którzy kochają gotować. Niekoniecznie żreć.   Gavro zabełta  żółtko z twarogiem i chlapnie niczym  kawaler na talerz  z wysokości, a moja Zosia zrobi z tego arcydzieło, z wieżyczkami i różyczkami, że aż szkoda jeść Wink  . Wszyscy zadowoleni.

Odnośnie demokratycznego pilnowania władzy. Optymalni mieli szansę, aby zrobić pierwszy krok. Jakoś z tego nie skorzystali. A codziennej udręki nie mają!  Wink
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #14790 : 2015-08-25, 13:20:38 »

narobiliście mi smaku na kaszankę, więc kupiłem gryczaną. Aby rozrzedzić słoniznę  , przyrządzę ją ze skwarkami, smalcem i dużą cebulą. Jutro też dawka hemoglobiny, salceson czarny kupię, nie słony.
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #14791 : 2015-08-25, 13:34:48 »

Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14792 : 2015-08-25, 13:44:26 »

narobiliście mi smaku na kaszankę, więc kupiłem gryczaną. Aby rozrzedzić słoniznę  , przyrządzę ją ze skwarkami, smalcem i dużą cebulą. Jutro też dawka hemoglobiny, salceson czarny kupię, nie słony.
Pol kilo naraz plus cebula, masz chlopie spust  Shocked

Work Buy Consume Die
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #14793 : 2015-08-25, 13:54:13 »

Zdajesz sobie na pewno sprawę za samouwarunkowanie się na siłę, na małe porcje, do konca życia, by schudnąć i nie przytyć, tak jak za przeproszeniem jedzenie przerywane, może prowadzić do zmian w psychice na zasadzie głodny sytego nie zrozumie.
Wink
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14794 : 2015-08-25, 14:04:16 »

No wlasnie "glodny sytego" i tyle styka, bo nie interesuja mnie ani sztuczne dzielenie na male porcje i jedzenie przerywane ani planowane sztucznie od wagi porcje jak dla pasibrzucha.
"Do syta" i tyle mi styka, nie mam pojecia ile zjem ani ile razy Wink Bo nie mam okolnika z rozpiska, dzisiaj ide na pilke i nie wiem jak sie zmecze.

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go

Email
« Odpowiedz #14795 : 2015-08-25, 14:12:23 »

nie kupiłem pół kilo.  Kupiłem za 3,72 zł , a jest po 11,9 zł . takie większe zwinięte pętko.

akurat tu nie ma gryczanej  :

http://gzellakorp.pl/pl/produkty/lista/2/24/salcesony_i_kaszanki.html     (nie kupować bo solą sporo)

była jeszcze jakaś meksykańska ( na ostro i bez hemoglobiny ) - czego to ludzie nie wymyślą  Rolling Eyes

o proszę:

Wyroby bezglutenowe

http://www.smakigarwolina.pl/4-wedliny-podrobowe

Smile

vvv
Go

Email
« Odpowiedz #14796 : 2015-08-25, 14:19:16 »

(...) bo nie interesują mnie ani sztuczne dzielenie na małe porcje i jedzenie przerywane ani planowane sztucznie od wagi porcje(...) "Do syta" i tyle mi styka (...).

Choć "pojadłem do syta i tyle mi wystarczy" to widziałem parę razy wypowiadane przez osobę dbająca o wagę, z takim ładunkiem emocjonalnym, że aż się serce krajało. Co to za chłop co pół kilo mięsa nie może zjeść.

No to mamy kompromis, ja udaję się do sklepu, tam zakupuję świeże produkty, tyle ile wiem, że zjem, przygotowuję (zwykle duszę) i zjadam i mam spokój, nigdy nie głodnieję, żadnego głupiego zaglądania do lodówki, zresztą pustej i wyłączonej. Jak mam wątpliwości czy poprzedni posiłek (zwykle bezresztkowy) już przeszedł, to waga osobowa te wątpliwości rozstrzyga i znowu spacerek do sklepu, zakup świeżych produktów ...

W razie czego w domu zawsze jest pomidorowa z koncentratu z pieprzem i tłuszczem.
 Cool
administ
Go

Email
« Odpowiedz #14797 : 2015-08-27, 09:19:00 »

Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #14798 : 2015-08-27, 09:20:25 »

Dla fanatykow wszystko i zawsze jest jasne, tak gwoli scislosci... Very Happy

Work Buy Consume Die
vvv
Go

Email
« Odpowiedz #14799 : 2015-08-27, 19:07:37 »

Strony: 1 ... 735 736 737 738 739 [740] 741 742 743 744 745 ... 1281 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.075 sekund z 19 zapytaniami.