admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26789
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pewnie czysty samogon... Jak nie jak tak ... During and immediately after World War II, alcohols (primarily ethanol, occasionally methanol) were the most common fuels for large liquid-fueled rockets. Their high heat of vaporization kept regeneratively-cooled engines from melting, especially considering that alcohols would typically contain several percent water. However, it was recognized that hydrocarbon fuels would increase engine efficiency, due to a slightly higher density, the lack of an oxygen atom in the fuel molecule, and negligible water content. Whatever hydrocarbon was chosen, though, would have to replicate alcohol's coolant ability. A już myślałam, że to było moje odkrycie...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na etanol z ruskimi nie wygrasz.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
+20 oC - Grecy wkładają swetry. + 15 oC - Jamajczycy włączają ogrzewanie. + 10 oC - Amerykanie zaczynają się trząść z zimna. Rosjanie na daczach sadzą ogórki. + 5 oC - Można zobaczyć swój oddech. Włoskie samochody odmawiają posłuszeństwa. Norwedzy idą się kąpać do jeziora. 0 oC - W Ameryce zamarza woda. W Rosji woda gęstnieje. - 5 oC - Francuskie samochody odmawiają posłuszeństwa - 15 oC - Kot upiera się, że będzie spał z tobą w łóżku. Norwedzy wkładają swetry. - 17.9 oC - W Oslo właściciele domów włączają ogrzewanie. Rosjanie ostatni raz w sezonie wyjeżdżają na dacze. - 20 oC - Amerykańskie samochody nie zapalają. - 25 oC - Niemieckie samochody nie zapalają. Wyginęli Jamajczycy. - 30 oC - Władze podejmują temat bezdomnych. Kot śpi w twojej piżamie - 35 oC - Zbyt zimno, żeby myśleć. Nie zapalają japońskie samochody. - 40 oC - Masz zamiar przez dwa tygodnie nie wychodzić z gorącej kąpieli. Szwedzkie samochody odmawiają posłuszeństwa. - 42 oC - W Europie nie funkcjonuje transport. Rosjanie jedzą lody na ulicy. - 45 oC - Wyginęli Grecy. Władze rzeczywiście zaczynają robić coś dla bezdomnych. - 50 oC - Powieki zamarzają w trakcie mrugania. Na Alasce zamykają lufcik podczas kąpieli. - 60 oC - Białe niedźwiedzie ruszyły na południe. - 70 oC - Zamarzło piekło. - 73 oC - Fińskie służby specjalne ewakuują świętego Mikołaja z Laponii. Rosjanie wkładają uszanki. - 80 oC - Rosjanie nie zdejmują rękawic nawet przy nalewaniu wódki. - 114 oC - Zamarza spirytus etylowy. Rosjanie są mocno wkurwieni.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
To była 4 wersja, z goldenline'a. Wiesz ile się trzeba naprzerabiać by na forum wyświetlić poprawnie myślniki i oC. Od czasów Zycha to już jest słowo parlamentarne.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A to ja też pogooglałem i jhest ciekawostka ... W opowiadaniu Stanisława Lema Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał ze zbioru Bajki robotów ( 1964) pojawia się słowo Awruk! (wulgaryzm czytany wspak), mające być okrzykiem bojowym rodu Selektrytów.No zapewne czytałem, ale jakoś nie zauważyłem.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
... - 114 oC - Zamarza spirytus etylowy. Rosjanie są mocno wkurwieni.
- 120 oC - Do rozeźlonych rosjan przyfruwa pocztówka z pozdrowieniami z Marsa, od Chuck'a Norris'a.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A to ja też pogooglałem i jhest ciekawostka ... W opowiadaniu Stanisława Lema Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał ze zbioru Bajki robotów ( 1964) pojawia się słowo Awruk! (wulgaryzm czytany wspak), mające być okrzykiem bojowym rodu Selektrytów.No zapewne czytałem, ale jakoś nie zauważyłem. O proszę...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
W obu kierunkach, wstecz, zacz, acz po.
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
+20 oC - Grecy wkładają swetry. + 15 oC - Jamajczycy włączają ogrzewanie. + 10 oC - Amerykanie zaczynają się trząść z zimna. Rosjanie na daczach sadzą ogórki. + 5 oC - Można zobaczyć swój oddech. Włoskie samochody odmawiają posłuszeństwa. Norwedzy idą się kąpać do jeziora. 0 oC - W Ameryce zamarza woda. W Rosji woda gęstnieje. - 5 oC - Francuskie samochody odmawiają posłuszeństwa - 15 oC - Kot upiera się, że będzie spał z tobą w łóżku. Norwedzy wkładają swetry. - 17.9 oC - W Oslo właściciele domów włączają ogrzewanie. Rosjanie ostatni raz w sezonie wyjeżdżają na dacze. - 20 oC - Amerykańskie samochody nie zapalają. - 25 oC - Niemieckie samochody nie zapalają. Wyginęli Jamajczycy. - 30 oC - Władze podejmują temat bezdomnych. Kot śpi w twojej piżamie - 35 oC - Zbyt zimno, żeby myśleć. Nie zapalają japońskie samochody. - 40 oC - Masz zamiar przez dwa tygodnie nie wychodzić z gorącej kąpieli. Szwedzkie samochody odmawiają posłuszeństwa. - 42 oC - W Europie nie funkcjonuje transport. Rosjanie jedzą lody na ulicy. - 45 oC - Wyginęli Grecy. Władze rzeczywiście zaczynają robić coś dla bezdomnych. - 50 oC - Powieki zamarzają w trakcie mrugania. Na Alasce zamykają lufcik podczas kąpieli. - 60 oC - Białe niedźwiedzie ruszyły na południe. - 70 oC - Zamarzło piekło. - 73 oC - Fińskie służby specjalne ewakuują świętego Mikołaja z Laponii. Rosjanie wkładają uszanki. - 80 oC - Rosjanie nie zdejmują rękawic nawet przy nalewaniu wódki. - 114 oC - Zamarza spirytus etylowy. Rosjanie są mocno wkurwieni.
https://hipernet.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/Alkohol-etylowy-w-roztworze-wody.pdf
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
+ 15 oC - Jamajczycy włączają ogrzewanie.
To akurat nie jest żart, jak się przywyknie do (28 ... 36) stopni w cieniu, a w mieszkaniu bez izolacji cieplnej jest nagle tyle co na zewnątrz czyli 15 stopni to się "zamarza".
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A to mi przypomniało, że mam sobie skonsumować po zmieleniu 3 orzechy brazylijskie z radem.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|