forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2019-12-13, 13:53:28

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Nale┼╝y je┼Ť─ç wtedy, gdy si─Ö chce je┼Ť─ç i zjada─ç tyle, by nie czu─ç potrzeby dalszego jedzenia.
569408 wiadomoÂci w 4027 w▒tkach; wys│ane przez 42 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: jujo7
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 1110 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: ciekawostki  (Przeczytany 1668714 razy)
Teresa Stachurska
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #60 : 2008-03-28, 23:58:05 »

Na kolacj─Ö du┼╝o cukr├│w - http://www.onet.tv/30289,,,,,,17069,wideo.html
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #61 : 2008-04-01, 08:55:13 »

o jajka zaczyna byc glosno  Laughing :
Kolekcjoner sztuki Charles Saatchi straci┼é 25 kg dzi─Öki diecie sk┼éadaj─ůcej si─Ö wy┼é─ůcznie z jajek. Przyk┼éad wart na┼Ťladowania?
By┼éo to potwierdzenie wypowiedzianych kiedy┼Ť przez jego ┼╝on─Ö s┼é├│w: "Charles naprawd─Ö nie lubi tego w┼éa┼Ťciwego dietetycznie jedzenia. Woli p┼éatki zbo┼╝owe. Cz─Östo wchodzimy razem do ┼é├│┼╝ka z miskami pe┼énymi p┼éatk├│w, lod├│w i biszkopt├│w".

"Rosn─ůcy dyskomfort i poczucie upokorzenia zwi─ůzane z oty┼éo┼Ťci─ů w ko┼äcu przewa┼╝y┼éy" - zwierzy┼é si─Ö. Podj─ů┼é wi─Öc radykalne ┼Ťrodki. „Przez dziesi─Ö─ç miesi─Öcy, aby pozby─ç si─Ö nadwagi, na ┼Ťniadania, lunch i obiad jad┼éem tylko jajka. Nie wygl─ůdam jeszcze tak, jak powinienem, ale uby┼éo mi du┼╝o cia┼éa i pobi┼éem ┼Ťwiatowy rekord, je┼Ťli chodzi o wysoko┼Ť─ç poziomu cholesterolu, jaki kiedykolwiek wyst─ůpi┼é u kogo┼Ť, komu jeszcze bije puls”.

John Burton Race, zbieraj─ůcy nagrody kucharz pracuj─ůcy w restauracji New Angel w Dartmouth, powiedzia┼é: - Lubi─Ö jajka, szczeg├│lnie kur bantamek i przepi├│rek. Jednak chyba nie do ko┼äca mu wierz─Ö. Je┼╝eli on utrzymuje, ┼╝e jad┼é tylko jajka, zaleci┼ébym mu wizyt─Ö u psychiatry. I jakie┼Ť ┼Ťrodki przeczyszczaj─ůce.

Pisarka Fay Welon, kt├│ra w pocz─ůtkach swej kariery pracowa┼éa w reklamie, uwa┼╝ana jest za autork─Ö kampanii: "Id┼║ do pracy po jednym jajku". Ugotowane, sadzone, usma┼╝one w formie jajecznicy – jajka by┼éy widziane jako co┼Ť, od czego warto zacz─ů─ç dzie┼ä.

 
Prace naukowe w Stanach Zjednoczonych wykaza┼éy ostatnio, ┼╝e jajka bogate w bia┼éko i witaminy dostarczaj─ů taki rodzaj po┼╝ywienia, kt├│ry mo┼╝e pom├│c kontrolowa─ç apetyt lepiej ni┼╝ w─Öglowodany.
W jednym z bada┼ä podzielono uczestniczki, oty┼ée kobiety, na dwie grupy. W jednej podawano na ┼Ťniadania tylko pieczywo, w drugiej tylko jajka o tej samej, co w przypadku pieczywa zawarto┼Ťci kalorii. Jedz─ůce jajka nie musia┼éy ju┼╝ w ci─ůgu dnia je┼Ť─ç tyle, co te, kt├│re dostawa┼éy pieczywo.

Co warto wiedzie─ç o jajkach?
- Brytyjczycy jedz─ů oko┼éo 10 miliard├│w jajek rocznie - 27 milion├│w dziennie.
- Jajka zawieraj─ů bia┼éko, witamin─Ö A, witamin─Ö D, niacyn─Ö i witamin─Ö B12, a tak┼╝e oko┼éo 6,4 g t┼éuszczy, z czego 1,8 g to t┼éuszcze nasycone.
- Cztery z dziesi─Öciu sprzedawanych jajek pochodzi z hodowli prowadzonych w naturalnych warunkach.
- Sonya Thomas, Amerykanka pochodzenia korea┼äskiego, jest rekordzistk─ů w jedzeniu ugotowanych na twardo jajek. Zjad┼éa ich a┼╝ 65 w czasie 6 minut i 40 sekund. Sonya jest szczup┼éa i wysportowana. Wa┼╝y oko┼éo 45 kg.
- Rekord w rzucaniu surowym jajkim na odleg┼éo┼Ť─ç, tak by si─Ö nie rozbi┼éo, nale┼╝y do Johnnie’go Dell Folleya. Rzut mia┼é miejsce w Teksasie w 1978┬á i mierzy┼é 98,5 m. Jajko zosta┼éo z┼éapane przez przez jego kuzyna, Keitha Thomasa.
- Typowe jajo strusia wa┼╝y oko┼éo 1,5 kg. Za rekordowo wielkie uznaje si─Ö pochodz─ůce z farmy w Szwecji, wa┼╝y┼éo ono oko┼éo 2,5 kg.
- Jubiler Peter Faberge zrobił 50 dzieł sztuki w kształcie jaj dla rosyjskich carów i innych możnych. Wytworzone w 1902 roku dla rodziny Rothschildów zostało sprzedane w listopadzie ubiegłego roku za 8,9 mln. funtów.

Zapisane
Syriusz
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #62 : 2008-04-05, 14:18:26 »


Z nabyciem akordeonu rzeczywi┼Ťcie by┼é problem. Jest mn├│stwo og┼éosze┼ä w necie, na allegro tak┼╝e, ale trzeba mie─ç du┼╝o szcz─Ö┼Ťcia ┼╝eby naby─ç akordeon dobry i w miar─Ö dost─Öpny cenowo. Trzeba si─Ö liczy─ç z wydatkiem ok. 2000 PLN, taki akordeon wystarczy do grania amatorskiego na pocz─ůtek. Dobry akordeon, o lepszym brzmieniu ( kana┼éowy) to ju┼╝ wydatek ok. 5-7tys. Najpi─Ökniejsze brzmienie maj─ů intrumenty starsze ( min. 15 - 20 letnie). Nie warto kupowa─ç nowych - ┬áwiekszo┼Ť─ç z nich to "chi┼äszczyzna"( na cz─Ö┼Ťciach wyprodokowanych w Chinach), brzmienie nie to i szybko si─Ö psuj─ů. Chyba, ┼╝e kupuje si─Ö akordeon koncertowy, ale to ju┼╝ sprawa dla zawodowc├│w.
Cytuj

Dzieki za wiedze o akordeonach. Pol wieku temu wszystkie instrumenty tego typu mialy piekne brzmienie a gralem na 4 z nich lecz najpiekniej brzmial kolegi Cygana. Teraz wiem, ze w ciemno, przez internet nie moge kupic.
Pozdrawiam
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #63 : 2008-04-06, 21:32:30 »

ANDRZEJ MAZUR, ur. 1972, lekarz medycyny, ukończył Śl.A.M. w 1997

Diagnoza z j─Özyka

Narz─ůdem, kt├│ry dostarcza szczeg├│lnie du┼╝o informacji o stanie narz─ůd├│w wewn─Ötrznych oraz po┼Ťrednio o stanie psychiki jest w Tradycyjnej Medycynie Chi┼äskiej (TCM) j─Özyk. Analiza jego wygl─ůdu, czyli tzw. Diagnoza z j─Özyka, obok diagnostyki t─Ötna oraz wywiadu jest integraln─ů cz─Ö┼Ťci─ů badania pacjenta w TCM.

Dane og├│lne na temat diagnozy z j─Özyka
Diagnoza z j─Özyka egzystuje na r├│wnej pozycji z innymi technikami diagnostycznymi. Posiada ona zar├│wno cechy przewagi nad pozosta┼éymi jak r├│wnie┼╝ pewne niedostatki. Mo┼╝na stwierdzi─ç, ┼╝e obraz j─Özyka przedstawia faktyczny i d┼éugo trwaj─ůcy stan organizmu, mniej wra┼╝liwy na kr├│tkotrwa┼ée wp┼éywy zewn─Ötrznych czynnik├│w patologicznych. Jest on w zwi─ůzku z tym bardzo u┼╝yteczny w ocenie dynamiki choroby i stan├│w przewlek┼éych. Ma du┼╝e znaczenie w rokowaniu. Nie jest to metoda doskona┼éa. Jej wad─ů jest stosunkowo ma┼éa precyzja, co do lokalizacji narz─ůdowej okre┼Ťlonej patologii. Cz─Östo nie j─Özyk "nie pokazuje" ca┼éo┼Ťci z┼éo┼╝onego obrazu chorobowego, lecz jego cz─Ö┼Ť─ç lub te┼╝ pewien etap rozwoju choroby. Wa┼╝ne jest zatem zintegrowanie wynik├│w badania uzyskanych r├│┼╝nymi technikami.

Badanie pacjenta powinno przeprowadza─ç si─Ö w pomieszczeniu dobrze o┼Ťwietlonym, najlepiej w ┼Ťwietle dziennym, a je┼Ťli stosuje si─Ö sztuczne o┼Ťwietlenie nale┼╝y u┼╝y─ç zwyk┼éej ┼╝ar├│wki. Pacjenta prosi si─Ö, aby wysun─ů┼é j─Özyk najdalej jak potrafi, ale bez nadmiernego u┼╝ycia si┼éy. Napi─Öcie mi─Ö┼Ťni mo┼╝e zafa┼észowa─ç obraz. J─Özyk powinno si─Ö wysuwa─ç na kr├│tko (kilkana┼Ťcie sekund) i w razie potrzeby powt├│rzy─ç czynno┼Ť─ç kilka razy w kr├│tkich odst─Öpach czasu. Wcze┼Ťniej warto zaleci─ç pacjentowi aby nie spo┼╝ywa┼é pokarm├│w, kt├│re mog─ů zabarwi─ç grzbiet j─Özyka.

Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e faktyczny wygl─ůd j─Özyka mog─ů fa┼észowa─ç przyjmowane przez pacjenta leki, w zwi─ůzku z czym istotne jest dok┼éadne zebranie wywiadu z pacjentem.

Na osobne, kr├│tkie om├│wienie zas┼éuguje diagnoza j─Özyka u dzieci. J─Özyk dziecka do 7 lat jest naturalnie bledszy i bardziej wilgotny, zwykle nie wyst─Öpuj─ů na nim nier├│wno┼Ťci powierzchni. Obraz widoczny na powierzchni jest zwykle bardzo czytelny, nie powik┼éany przez liczne patologie. Bardzo cz─Östo zmiany utrzymuj─ů si─Ö ju┼╝ po zako┼äczeniu terapii i ust─ůpieniu objaw├│w choroby. ┼Üwiadczy to o pozostaniu tzw. rezydualnych czynnik├│w patologicznych. Du┼╝a podatno┼Ť─ç na dzia┼éanie Zewn─Ötrznego Gor─ůca wyra┼╝a si─Ö u dzieci cz─Östszym zaczerwienieniem cia┼éa j─Özyka. Obraz j─Özyka mo┼╝e zmienia─ç si─Ö u dzieci bardzo szybko w czasie choroby, co oznacza szybkie przemieszczanie si─Ö czynnik├│w patologicznych na g┼é─Öbsze Warstwy. Stosunkowo ┼éawo widoczne s─ů tak┼╝e zmiany odziedziczone po rodzicach i konstytucjonalne usposobienia do wyst─ůpienia pewnych chor├│b.

W trakcie badania uwag─Ö nale┼╝y skupi─ç na nast─Öpuj─ůcych aspektach:

kolor cia┼éa j─Özyka - ocena tego parametru nastr─Öcza pewne trudno┼Ťci z uwagi na to, ┼╝e odcienie mog─ů by─ç r├│┼╝nie interpretowane. Kolor dotyczy samego cia┼éa j─Özyka pod jakimkolwiek nalotem. Zazwyczaj przedstawia on faktyczny stan organizmu, chocia┼╝ niekoniecznie pe┼én─ů diagnoz─Ö. Cz─Östo bierze si─Ö tak┼╝e pod uwag─Ö nasycenie i odcie┼ä koloru, kt├│re ┼Ťwiadcz─ů o zaawansowaniu stanu chorobowego. Zaobserwowa─ç mo┼╝na kolory od blado-r├│┼╝owego, odcienie czerwonego, sino-czerwony a┼╝ do fioletowego i niebieskiego, Odzwierciedla on stan narz─ůd├│w Yin, Krwi i Qi od┼╝ywczej,
kszta┼ét cia┼éa j─Özyka - opisuje si─Ö tutaj konsystencj─Ö cia┼éa j─Özyka, jego grubo┼Ť─ç, szeroko┼Ť─ç i d┼éugo┼Ť─ç, charakter powierzchni grzbietowej (bruzdy, p─Ökni─Öcia, owrzodzenia, p─Öcherzyki), symetri─Ö cia┼éa i zmian na j─Özyku, napi─Öcie mi─Ö┼Ťni oraz ewentualne zbaczanie j─Özyka w kt├│r─ů┼Ť stron─Ö lub jego rolowanie si─Ö, brak lub mo┼╝liwo┼Ť─ç wysuni─Öcia j─Özyka, obecno┼Ť─ç dr┼╝enia j─Özyka,
nalot j─Özyka - ocena nalotu powinna zawiera─ç jego kolor, grubo┼Ť─ç, to czy posiada on "korze┼ä", tj. czy ┼éatwo go usun─ů─ç z grzbietu j─Özyka oraz rozmieszczenie nalotu. Obserwowane s─ů naloty w kolorach od bia┼éego, w r├│┼╝nych odcieniach ┼╝├│┼étego, br─ůzowe a┼╝ do czarnego. Najwi─Ökszy wp┼éyw na nalot j─Özyka ma ┼╗o┼é─ůdek, kt├│ry wg TCM tworzy nalot j─Özyka przez odparowanie M─Ötnych P┼éyn├│w. Odzwierciedla on obecno┼Ť─ç i intensywno┼Ť─ç czynnika patologicznego, stan Qi organizmu,
wilgotno┼Ť─ç grzbietu j─Özyka - mo┼╝e waha─ç si─Ö od zupe┼énego wyschni─Öcia do nadmiaru wodnistej ┼Ťliny, kt├│ra kapie z wysuni─Ötego j─Özyka,
ocena żył podjęzykowych - ocenia się tutaj ich kolor oraz ich wypełnienie. Ich poszerzenie wskazuje na zastój Krwi.
[size=10pt]
Aby m├│c m├│wi─ç o patologii na j─Özyku nale┼╝y zna─ç wygl─ůd normalnego j─Özyka. J─Özyk taki powinien mie─ç blado-czerwony, "┼Ťwie┼╝o wygl─ůdaj─ůcy" kolor, co wg TCM ┼Ťwiadczy o tym, ┼╝e otrzymuje prawid┼éow─ů ilo┼Ť─ç krwi z Serca oraz jest dobrze nawil┼╝ony przez P┼éyny Cia┼éa wyekstrahowane przez ┼╗o┼é─ůdek. Powinien by─ç g┼éadki, o nie pop─Ökanej powierzchni i o prawid┼éowej ruchomo┼Ťci. Na grzbiecie j─Özyka powinien znajdowa─ç si─Ö cienki bia┼éy nalot, nieco grubszy na korzeniu, lekko wilgotny. Wszelkie odchylenia od tego stanu wyra┼╝aj─ů cechy patologii.
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #64 : 2008-04-15, 20:02:35 »

Przedszkolaki jedz─ů za du┼╝o... owoc├│w

Wed┼éug brytyjskich dietetyk├│w, dzieci w wieku przedszkolnym jedz─ů zbyt du┼╝o owoc├│w i warzyw, co mo┼╝e prowadzi─ç do niedobor├│w witaminowych i zahamowania wzrostu.
Stosowanie w diecie dziecięcej zaleceń dietetycznych dla dorosłych sprawia, że jadłospis przedszkolaków jest kompletnie nieprzystosowany do ich zapotrzebowania.

 Badania prowadzone w przedszkolnych sto┼é├│wkach wykaza┼éy, ┼╝e w wi─Ökszo┼Ťci z nich dzieciom podaje si─Ö niskokaloryczne dania ubogie w t┼éuszcze, natomiast obfituj─ůce w owoce i warzywa.

Dzieci poni┼╝ej 5 roku ┼╝ycia maj─ů specyficzne zapotrzebowania dietetyczne ze wzgl─Ödu na ma┼ée rozmiary ┼╝o┼é─ůdka i s┼éabo rozwini─Öte jelita, co oznacza, ┼╝e nie mog─ů spo┼╝ywa─ç zbyt obfitych posi┼ék├│w, kt├│re powinny by─ç rozk┼éadane na kilka mniejszych przek─ůsek w trakcie dnia. Dodatkowo, nadmiar b┼éonnika przyswajanego w owocach i warzywach mo┼╝e ogranicza─ç spo┼╝ycie innych pokarm├│w i hamowa─ç wch┼éanianie kluczowych dla zdrowego rozwoju minera┼é├│w.
Zapisane
Krystyna*Opty*
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #65 : 2008-04-18, 20:34:18 »

Trafi┼éam w sieci na ciekawy komentarz pewnej kuracjuszki po pobycie w ubieg┼éym roku w sanatorium w Ciechocinku, gdzie niegdy┼Ť pracowa┼é dr Kwa┼Ťniewski:

By┼éam w Wojsk.Szpit.Sanatoryjnym w listopadzie 2007r jako kuracjuszka pe┼énop┼éatna. Rezerwowa┼éam pok├│j 1-osobowy o podwy┼╝szonym standardzie - otrzyma┼éam 2-osobowy tylko dla siebie ale o niskim standardzie. Wy┼╝ywienie b. z┼ée. W ci─ůgu 14 dni mojego pobytu na ┼Ťniadanie i kolacje przez 10 dni jad┼éam kie┼ébas─Ö szynkow─ů, na kt├│r─ů ju┼╝ nie mog─Ö patrze─ç. Porcje mizerne, zestawy bez polotu. Dietetyk bez pj─Öcia o dietach. Zabiegi [k─ůpiele solankowe] ordynowane przez lekarzy trwaj─ů 10 minut a jak kto┼Ť nie zd─ů┼╝y szybko wej┼Ť─ç do wanny to zabieg trwa 7-8 min.J Czy tak kr├│tka k─ůpiel daje jakiekolwiek efekty? Kuracjusze pe┼énop┼éatni [ i ci z NFZ] p┼éac─ů za zabiegi 15 min. bo tylko takie s─ů skuteczne jak twierdzi literatura medyczna. Dlaczego kuracjuszy si─Ö tak traktuje?W ostatniu dniu pobytu mia┼éam zabiegi do godz. 13-tej [zabiegi tzw. mokre] a o godz. 11 kazano opu┼Ťci─ç pok├│j. Nie tylko mnie tak potraktowano. Kuracjusz nie jest najwa┼╝niejszy ani jego zdrowie, wazne s─ů pieni─ůdze jakie zostawia. Lekarze b. nie uprzejmi i aroganccy z wyj─ůtkiem Pana doktora Paw┼éa Serafina, kt├│ry jest bardzo przyjaznym, troskliwym i opieku┼äczym. Serdecznie Panu doktorowi dzi─Ökuj─Ö za opiek─Ö i uprzejmo┼Ťc.

O poprawie zdrowia oczywi┼Ťcie nie ma mowy... bo "by─ç nie mo┼╝e" - jak by powiedzia┼é dr Kwa┼Ťniewski┬á Cool

Tylko wsp├│┼éczu─ç tym nie┼Ťwiadomym pacjentom...┬á Sad

http://wzs-ciechocinek.gu.ma/ 

Oto Polska w┼éa┼Ťnie... ┬á Evil or Very Mad
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #66 : 2008-04-18, 22:11:28 »


http://wzs-ciechocinek.gu.ma/ 

Oto Polska w┼éa┼Ťnie...   Evil or Very Mad

Krystyna faktycznie na tym drobnym przykladzie widac jak to wszystko funkcjonuje.
Jesli porownac to do funkcjonowania korporacji Atkinsa(dawno juz niezyjacego) to widac jak
na dloni ze gdzies musi tkwic "blad" w systemie organizacyjnym
ktory powinien skutecznie budowac zaplecze dla konceptu ZO i DO. Shocked

Dopuszczenie do deprecjacji "dziedzictwa" ktore mogloby sie,
preznie rozwijac z kozyscia:
a.)  dla tych ktorzy moga zrobic najwiecej dla "rozkwitu tego dziedzictwa"
oraz
b.) dla bezposredniego beneficjeta jakim jest "potecjalny" lub juz "optymalny" konsument.

Niestety wszystko wskazuje na to, ze beneficjentem tego "dziedzictwa"
zostanie ktos kto zastosuje skuteczne "metody rozwoju"
i wcale nie musi to byc osoba, ktora dla popularyzacji tego konceptu zrobila najwiecej. Cool
Zapisane
Krystyna*Opty*
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #67 : 2008-04-19, 12:12:28 »

Po latach obserwowania meandr├│w rozwoju "optymalnego" ruchu, nasuwa mi si─Ö tylko jeden wniosek:

Bez funduszy nic si─Ö nie da zorganizowa─ç.

Ale zab┼éysn─Ö┼éo ┼Ťwiate┼éko w tunelu wszechobecnej niemo┼╝no┼Ťci -┬á 1 %┬á ! ┬á Smile

P.S.
Wiem, na razie to pewnie b─Ödzie ma┼éy strumyczek, ale dobrze, ┼╝e taka mo┼╝liwo┼Ť─ç w og├│le zaistnia┼éa w tym naszym skostnia┼éym polskim systemie, w kt├│rym rozdaj─ů karty tylko wytrawni gracze, maj─ůc ca┼é─ů reszt─Ö gdzie┼Ť.

Zapisane
Teresa Stachurska
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #68 : 2008-04-22, 12:44:54 »

O przemy┼Ťle spo┼╝ywczym - http://www.gazetawyborcza.pl/1,88975,5134828.html .
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #69 : 2008-05-01, 21:31:38 »

┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á Dobra wiadomo┼Ť─ç dla os├│b, kt├│re lubi─ů pomidory.
 Naukowcy z uniwersytet├│w w Manchesterze i Newcastle zauwa┼╝yli, ┼╝e dodawanie do r├│┼╝nych da┼ä 5 ┼éy┼╝ek pasty pomidorowej dziennie zwi─Öksza┼éo zdolno┼Ť─ç sk├│ry do obrony przed szkodliwym oddzia┼éywaniem promieni ultrafioletowych. Zwi─ůzkiem, kt├│remu najprawdopodobniej zawdzi─Öczamy ten efekt, jest likopen.

Likopen z pomidor├│w przetwarzanych przyswaja si─Ö lepiej ni┼╝ z surowych. Dobrze jest je wi─Öc ugotowa─ç w wodzie z dodatkiem jakiego┼Ť t┼éuszczu, np. oleju, poniewa┼╝ barwnik si─Ö w nim rozpuszcza (podobnie jak witaminy A, E, D czy beta-karoten). Zawarto┼Ť─ç karotenoidu w pomidorze zale┼╝y od wybranej odmiany oraz stopnia dojrza┼éo┼Ťci owocu. Pasty s─ů skoncentrowane, dlatego st─Ö┼╝enie likopenu jest w nich wy┼╝sze.

W ramach wcze┼Ťniejszych bada┼ä wykazano, ┼╝e g┼é├│wny barwnik pomidor├│w zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotw├│r prostaty.

Akademicy z Manchesteru i Newcastle zebrali 20 ochotnik├│w. Dziesi─Öciu podawali 55 g pasty pomidorowej i 10 g oliwy dziennie, pozosta┼éym dziesi─Öciu tylko oliw─Ö. Po 3 miesi─ůcach od wszystkich pobrano pr├│bki sk├│ry. Okaza┼éo si─Ö, ┼╝e w grupie pomidorowej skuteczno┼Ť─ç obrony przed oparzeniami s┼éonecznymi wzros┼éa a┼╝ o 33% (odpowiada to sytuacji u┼╝ycia kremu z niskim filtrem), ponadto zwi─Ökszy┼éa si─Ö zawarto┼Ť─ç prokolagenu. Jest to prekursor kolagenu, czyli bia┼éka tkanki ┼é─ůcznej, kt├│re zapewnia sk├│rze elastyczno┼Ť─ç.

Podwy┼╝szone st─Ö┼╝enie prokolagenu sugeruje mo┼╝liwo┼Ť─ç odwr├│cenia proces├│w starzenia si─Ö sk├│ry - twierdzi Lesley Rhodes, profesor dermatologii z Uniwersytetu w Manchesterze. To wa┼╝ne spostrze┼╝enie, poniewa┼╝ wolontariuszy nie karmiono olbrzymimi ilo┼Ťciami pomidor├│w.

Eksperci podkre┼Ťlaj─ů, ┼╝e jedzeniem pomidor├│w nie mo┼╝na zast─ůpi─ç krem├│w z filtrami. Poza tym badania obj─Ö┼éy zbyt ma┼é─ů liczb─Ö os├│b i trwa┼éy zbyt kr├│tko, by wyci─ůga─ç z nich jakie┼Ť ostateczne wnioski. Teraz nale┼╝y je powt├│rzy─ç na du┼╝o wi─Ökszej pr├│bie.


źródło: BBC

Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #70 : 2008-05-17, 22:51:37 »

  Amerykanie wiedza,co jesc i nie choruja :

Prosty program edukacyjny, kt├│ry ma nauczy─ç osoby o niskich przychodach zasad zdrowego ┼╝ywienia, to doskona┼éa inwestycja z punktu widzenia zdrowia publicznego oraz zaoszcz─Ödzonych dzi─Öki temu ┼Ťrodk├│w na leczenie - donosz─ů specjali┼Ťci w najnowszym numerze czasopisma Journal of Nutrition Education and Behavior.

Badanie dr. Jamie'ego Dollahite'a z Cornell University mia┼éo pozwoli─ç oceni─ç koszty i korzy┼Ťci, jakie daje popularyzacja prowadzonej w stanie Nowy Jork kampanii edukacyjnej na temat zdrowego ┼╝ywienia. Cel kampanii, nazwanej EFNEP (od ang. Expanded Food and Nutrition Education Program - rozszerzony program nauczania o ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniu), to dostarczanie doros┼éym o niskich dochodach wiedzy, umiej─Ötno┼Ťci oraz wzorc├│w zachowa┼ä, kt├│rych zadaniem jest poprawa sposobu od┼╝ywiania si─Ö cz┼éonk├│w ca┼éej rodziny. Dane wyj┼Ťciowe pokazuj─ů, ┼╝e zmiany w sposobie od┼╝ywiania wynikaj─ůce ze stosowania EFNEP maj─ů szans─Ö poprawi─ç zdrowie [obj─Ötych programem os├│b] oraz obni┼╝y─ç koszty zwi─ůzane z opiek─ů zdrowotn─ů - m├│wi dr Dollahite.

Studium obj─Ö┼éo 5730 os├│b o niskim statusie maj─ůtkowym, kt├│re w 2000 roku uko┼äczy┼éy kurs w ramach EFNEP. Wszystkie te osoby uczestniczy┼éy w sesjach szkoleniowych oraz wype┼éni┼éy test na pocz─ůtku kursu oraz po jego zako┼äczeniu. W otatnich miesi─ůcach przeprowadzono analiz─Ö koszt├│w i korzy┼Ťci z przeprowadzenia kursu. Wynika z niej, ┼╝e po hipotetycznym przeliczeniu poprawy jako┼Ťci ┼╝ycia na pieni─ůdze, zyskano w ten spos├│b 49 milion├│w dolar├│w. Oznacza to, ┼╝e ka┼╝dy dolar zainwestowany w rozw├│j tego prostego programu przyni├│s┼é 9,59 dolara zysku - to mniej wi─Öcej tyle, ile przynosz─ů prawid┼éowo wykonane procedury medyczne.

EFNEP powsta┼é dzi─Öki wsp├│lnej inicjatywie i funduszom ameryka┼äskich w┼éadz federalnych, stanowych i lokalnych. Badania dr. Dollahite'a pokazuj─ů, ┼╝e by┼éy to ┼Ťwietnie zainwestowane pieni─ůdze. Badacz ma nadziej─Ö, ┼╝e tak dobre wyniki b─Öd─ů na tyle przekonuj─ůce, by rozszerzy─ç zasi─Ög programu oraz zwi─Ökszy─ç jego bud┼╝et.

Wojciech Grzeszkowiak
źródło: EurekAlert

Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #71 : 2008-05-18, 19:48:30 »

                                 SUPER WARZYWA Z KOSMOSU
 Chi┼äscy naukowcy zaobserwowali, ┼╝e owoce i warzywa rosn─ůce pocz─ůtkowo w warunkach zerowej grawitacji s─ů o wiele wi─Öksze i bogatsze w witaminy od swoich naziemnych odpowiednik├│w. W 2006 roku na pok┼éadzie satelity Shijian 8 wys┼éano w kosmos ┼éadunek 2 tys. nasion. Po zako┼äczeniu kie┼ékowania wybrano okazy najlepiej nadaj─ůce si─Ö do dalszej hodowli. Wg Chi┼äczyk├│w, dzi─Öki nim mo┼╝na by rozwi─ůza─ç problem ┼Ťwiatowego g┼éodu.

Po powrocie na Ziemi─Ö, sadzonki trafi┼éy do olbrzymich szklarni Guandong Academy of Agricultural Sciences. Uzyskano naprawd─Ö imponuj─ůcy plon: 6,3-kg bak┼éa┼╝any, 60-cm og├│rki, olbrzymie dynie i arbuzy, krzewy chilli wielko┼Ťci drzewek, a tak┼╝e 9,5-kg superpomidory.

W programie bior─ů udzia┼é 22 prowincje. Koordynatorem dzia┼éa┼ä jest Chi┼äska Akademia Nauk. Wielkie warzywa i owoce s─ů ju┼╝ sprzedawane do Japonii, Tajlandii oraz Singapuru. Podobno zainteresowanie nimi wyra┼╝aj─ů r├│wnie┼╝ europejskie firmy spo┼╝ywcze.

Lo Zhigang, jeden z badaczy, twierdzi, ┼╝e doszli┼Ťmy do kresu mo┼╝liwo┼Ťci rolnictwa ziemskiego, a liczebno┼Ť─ç populacji naszego gatunku, a wi─Öc i zapotrzebowanie na ┼╝ywno┼Ť─ç stale rosn─ů. Kosmiczne nasiona daj─ů za┼Ť mo┼╝liwo┼Ť─ç szybszego uzyskania wi─Ökszych warzyw. Zbiory s─ů o 10-20% wi─Öksze.

Nie do ko┼äca wiadomo, czemu wys┼éanie nasion w przestrze┼ä kosmiczn─ů pozwala uzyska─ç tak du┼╝e warzywa. Prawdopodobnie przyczyniaj─ů si─Ö do tego promieniowanie kosmiczne, mikrograwitacja oraz pole magnetyczne.


źródło: Yahoo!

 

Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #72 : 2008-05-20, 15:43:52 »

Kurcze,id─Ö sobie dzisiaj parkiem,a tu na rek─Ö mi co┼Ť kropn─Ö┼éo.
Mysl─Ö sobie;co to mo┼╝e by─ç? Nigdy wcze┼Ťnie nic podobnego nie widzia┼éam.
Id─Ö dalej i zacz─Ö┼éo kropi─ç bardziej intensywnie,troch─Ö si─Ö przestraszy┼éam na pocz─ůtku,bo to by┼éo zimne.Zacz─Ö┼éam biec.Nim dobieg┼éam do szko┼éy to mia┼éam takie ubranie podobne do ubania wyjetego z pralki.Nie mog┼éam wyj┼Ť─ç z podziwu.
Przysz┼éam do domu i musia┼éam zaspokoi─ç swoj─ů ciekawo┼Ť─ç wstukuj─ůc w google "krople z chmur" i dowiedzia┼éam si─Ö ,┼╝e to deszcz  Shocked
Do┼Ťwiadczyli┼Ťcie kiedy┼Ť czego┼Ť takiego?
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #73 : 2008-05-20, 16:32:07 »

┬á ┬á Dla przypomnienia lista pierwiastk├│w i produkt├│w, kt├│re w nie obfituj─ů.

FOSFOR - ┼╝├│┼étka jajek, orzechy, otr─Öby, warzywa str─ůczkowe, czerwone mi─Öso, ryby (pstr─ůg, tu┼äczyk)
MAGNEZ- pestki dyni, orzechy włoskie, gorzka czekolada, banany, koper, natka pietruszki, biała fasola
POTAS- ziemniaki, kapusta, sałata, groch, fasola, brokuły, awokado, pieczywo pełnoziarniste, mleko
SIARKA - jajka, sery, mleko, ryby, mi─Öso
WAPN - sery żółte, orzechy laskowe, migdały, tłuste mleko, żółtko jajka, kapusta, szpinak, koper włoski, czekolada
CYNK- czerwone mięso, drób, imbir, groszek, żółtko jajka, pieczywo razowe, kasze, pomidory, ryby
KRZEM - produkty ro┼Ťlinne, broku┼éy, przetwory mleczne, poziomki
MIEDZ - pieczywo pe┼énoziarniste, orzechy, suszone owoce, w─ůtr├│bka, pomidory, ziemniaki
SELEN- ryby morskie, przetwory zbo┼╝owe, kukurydza, jaja, mi─Öso, w─ůtr├│bka
SOD - oliwki, rzodkiewka, sałata, brokuły, ser żółty, ryby, szynka, mleko pełne
┼╗ELAZO- czerwone mi─Öso, w─ůtr├│bka, szpinak, pietruszka, kakao, ┼╝├│┼étko jajka
 
Potrzebujesz ich wi─Öcej, gdy:

1. Jeste┼Ť w ci─ů┼╝y. Wtedy w organizmie wzrasta zapotrzebowanie przede wszystkim na wap┼ä (szczeg├│lnie w trzecim trymestrze), magnez, fosfor, cynk i chrom.
2. Dużo ćwiczysz. Dostarczaj organizmowi zwłaszcza chromu, magnezu, potasu.
3. Palisz papierosy. Jedz produkty bogate w wapń, wanad, potas, magnez.
4. Jeste┼Ť po sze┼Ť─çdziesi─ůtce. Potrzebujesz wapnia, ┼╝elaza, potasu, magnezu, cynku.

Źródło: Naj nr 20-21/2008
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #74 : 2008-07-30, 23:18:20 »

                                                           Mysle,ze zawsze aktualne a szczegolnie teraz w okresie tropikalnych┬á temperatur.

Gro┼║ny detoks

Pewna Brytyjka dozna┼éa uszkodze┼ä m├│zgu po poddaniu si─Ö tzw. diecie „detoks", kt├│ra wymaga┼éa picia du┼╝ych ilo┼Ťci p┼éyn├│w. Lekarze s─ů zgodni, ┼╝e aby unikn─ů─ç odwodnienia nale┼╝y pi─ç wystarczaj─ůc─ů ilo┼Ť─ç p┼éyn├│w, ale nie nale┼╝y te┼╝ przesadza─ç - ostrzega portal BBC.

W skrajnych przypadkach przewodnienie mo┼╝e nawet zabi─ç, natomiast - zdaniem naukowc├│w - istniej─ů niewielkie dowody na to, ┼╝e wi─Öksza ilo┼Ť─ç wody mo┼╝e poprawi─ç zdrowie. Ostatnia moda na diety detoks, kt├│re zalecaj─ů picie du┼╝ych ilo┼Ťci wody, nawet je┼Ťli nie jest si─Ö spragnionym, mo┼╝e przynie┼Ť─ç szkody - ostrzegaj─ů specjali┼Ťci.

Amatorzy takich diet twierdz─ů, ┼╝e pomagaj─ů one na wszystko - od problem├│w ze sk├│r─ů po wyp┼éukiwanie toksyn z organizmu. Tymczasem ilo┼Ť─ç wody, jak─ů powinno si─Ö pi─ç, r├│┼╝ni si─Ö w zale┼╝no┼Ťci od organizmu, zale┼╝y te┼╝ od klimatu i trybu ┼╝ycia. "Nie powinno si─Ö pi─ç ponad norm─Ö, je┼Ťli nie ma si─Ö takiej potrzeby, w spos├│b mechaniczny" - przekonuje dietetyk Ursula Arens.

"To tylko marketing, nic innego" - dodaje. Nefrolog prof. Graham MacGregor te┼╝ jest sceptyczny. Jego zdaniem nie ma dowodu na to, ┼╝e detoks ma pozytywny wp┼éyw na organizm. Zbyt du┼╝o wody mo┼╝e zaburzy─ç mechanizmy utrzymuj─ůce organizm w r├│wnowadze. "To nie jest tylko problem z wod─ů - mamy pacjent├│w, kt├│rzy doznali przewodnienia z powodu wypicia 20 piw" - zaznacza, dodaj─ůc, ┼╝e nale┼╝y pi─ç tyle wody, ile domaga si─Ö organizm.

(PAP)
Zapisane
Teresa Stachurska
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #75 : 2008-08-15, 14:28:12 »

Trzeba sporo zje┼Ť─ç ┼╝eby strawi─ç "smieci", a jeszcze i wysi┼ékowi fizycznemu podo┼éa─ç  - http://www.tvn24.pl/-1,1561260,0,1,sniadania-mistrzow,wiadomosc.html ?
Zapisane
adam319
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #76 : 2008-08-29, 00:17:39 »

Podpada chyba pod nieuczciw─ů reklam─Ö, Smile albo recenzent nawet si─Ö nie zainteresowa┼é co jest tre┼Ťci─ů ksi─ů┼╝ki.

„Nikt nam nie wm├│wi, ┼╝e bia┼ée jest bia┼ée, a czarne jest czarne”

http://www.ceneo.pl/23571
Ceneo ; Mapa kategorii ; Ksi─ů┼╝ki ; Ksi─ů┼╝ki ; Kulinaria, przepisy kulinarne ; T┼éuste ┼╝ycie

„Autorzy przedstawiaj─ů wszystkie zagadnienia zwi─ůzane z nieprawid┼éow─ů - zbyt t┼éust─ů - diet─ů. Wskazuj─ů, jakie choroby mog─ů wynika─ç ze z┼éego od┼╝ywiania a tak┼╝e proponuj─ů zmian─Ö nawyk├│w ┼╝ywieniowych.”


[za┼é─ůcznik usuni─Öty przez administratora]
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #77 : 2008-08-29, 00:21:13 »

A co nas mo┼╝e to obchodzi─ç ,┼╝e kto┼Ť mysli,ze t┼éuste odzywianie szkodzi? Niech jedz─ů chipsy popijaj─ůc col─ů  Smile
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #78 : 2008-08-30, 17:01:51 »

Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu

Jedna osoba z astrocytom─ů m├│zgu (leczona obecnie paliatywnie, tzn. wyci─Öto cz─Ö┼Ť─ç astrocytomy, na┼Ťwietlano, teraz jest chemioterapia) przesz┼éa na DO. Stosuje kanony DO i moje "wynalazki".
Wg medycyny akademickiej nie ma mo┼╝liwo┼Ťci WYleczenia tego. Dlaczego z tym cytatem? Ot├│┼╝ po 2 miesiacach DO po serze ma powtarzalne b├│le g┼éowy, po ok. 12 godzinach. Po 2 miesi─ůcach wprowadzenia w/w nie powinno ju┼╝ ich by─ç!  Shocked

Fakt: Og├│lny wskaznik smiertelnosci jest wyzszy u os├│b z poziomem cholesterolu nizszym niz. 180 mg% (Circulation 1992 86:3:1026-1029)[/size]

http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_pol.html#mity
Cytuj

A w jakiej grupie wiekowej  Cool?
Swoj─ů drog─ů Ci starsi z normalizowanym cholesterolem (chemicznie) ... to nie dziwi─Ö si─Ö.


Rz─ůd przyj─ů┼é program zwalczania chor├│b nowotworowych na 2008 rok
W budżecie na rok 2008 zaplanowano na ten cel 250 mln zł. Program będzie realizowany do roku 2015.

Prosimy o 125  Very Happy Very Happy Very Happy na grup─Ö optymaln─ů  Very Happy. Efekty  Very Happy przerosn─ů  Very Happy oczekiwania  Very Happy.
Zapisane
sylwiazłodzi
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #79 : 2008-08-31, 19:59:00 »

Poda┼éam mamy kole┼╝ance Pani ksi─ů┼╝k─Ö i Optymalniki z artyku┼éami o raku. Niestety nie widzia┼éam si─Ö z ni─ů i nie wiem dok┼éadnie jaka form─Ö raka ma chocia┼╝ wiem tyle,┼╝e je┼╝dzi┼éa jakis d┼éu┼╝szy czas na chemi─Ö i kilka lat mia┼éa spok├│j a teraz ponownie. Lekarze jej poradzili w czasie chemii je┼Ť─ç kleiki mleczne. Tfu. Przeczyta┼éa i ju┼╝ rozmawia┼éa z moj─ů mam─ů, ┼╝e ju┼╝ zacz─Ö┼éa. Wspomina┼éa co┼Ť tylko,┼╝e smalcu nie mo┼╝e. Kurcze chyba musz─Ö si─Ö z ni─ů spotka─ç jak ju┼╝ namiesza┼éam jej w g┼éowie to powinnam by─ç chocia┼╝ troch─Ö by─ç za ni─ů odpowiedzialna.  Co za kretyni daj─ů takie zalecenia, leko codziennie dzia┼éa tak jak u mojego Bartka jak by┼éam w ci─ů┼╝y-rak si─Ö stworzy┼é pewnie przez to w formie naczyniaka o go dokarmia┼éam tym serem ze ┼Ťmetan─ů bo tylko to mi wchodzi┼éo. A chcia┼é─ům by─ç grzeczna i s┼éucha─ç zalece┼ä,┼╝e mleczne w jakie┼Ť formie trza je┼Ť─ç. Aha, nied┼éugo ma by─ç UWAGA w TVN -ie o leku jak w ko┼äcu jakis lekarz si─Ö ta w KO┼âCU wypowiada,┼╝e dzieci pij─ůce mleko codziennie aj─ů OSTEOPOROZ─ś. NO  W KO┼âCU JAKI┼Ü KUMATY.  Ogl─ůdajcie zajawki mo┼╝e podadz─ů termin programu.
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 1110 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.063 sekund z 17 zapytaniami.