forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2019-11-18, 12:20:33

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pi─ç nale┼╝y tyle, na ile mamy ochot─Ö i wtedy, kiedy mamy ochot─Ö.
567151 wiadomoÂci w 4026 w▒tkach; wys│ane przez 47 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: algrab
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 1103 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: ciekawostki  (Przeczytany 1630754 razy)
lekarka
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #80 : 2008-09-01, 13:44:46 »

Wi─Ökszo┼Ť─ç ludzi nieca┼ékowicie wyra┼╝a swoje pragnienie wolno┼Ťci, niezale┼╝no┼Ťci (sprzyja temu brak ciep┼éa/mi┼éo┼Ťci). Kiedy znajduj─ů si─Ö pod presj─ů zaczynaj─ů szuka─ç "silnego przywodcy" - guru. Guru uwalnia od potrzeby samodzielnego my┼Ťlenia. Szablony nie maj─ů zwalnia─ç z my┼Ťlenia! Ca┼ée ┼╝ycie sp─Ödzamy na budowaniu poczucia w┼éasnej wartosci. Gdy chwal─ů - myslimy "m─ůdry/a jestem". Niezale┼╝ny spos├│b postepowania jest jedyn─ů drog─ů do sukcesu dla ka┼╝dej osoby. Przegrana jest przy tym r├│wnoznaczna z utrata kontroli nad sytuacj─ů.  Wyj┼Ťciem jest uzna─ç fakt przegranej - jako drog─Ö do sukcesu (pieni─ůdze, zdrowie, cokolwiek) dla ka┼╝dej osoby. Powtarzane po n-kro─ç do┼Ťwiadczenie przeprowadzane w takich samych warunkach daje takie same rezultaty. Obejrzmy rezultaty...
Podejmujemy coraz wieksze ryzyko. Jedyn─ů drog─ů do zmian jest poznanie swoich s┼éabo┼Ťci. Dopuszczanie emocji do g┼éosu jest r├│wnoznaczne z tym ze nie potrafisz si─Ö skoncenrtowa─ç na rzeczywisto┼Ťci. Brak zakotwiczenia w TERAZ.

Ogl─ůda┼éam fajny film o ma┼épach na National Geografic. Nie potrafi─ů kontrolowa─ç emocji. Te (ma┼épy) nauczone ju┼╝ kontrolowa─ç emocje ucz─ů si─Ö szybciej. Nauczone czego┼Ť tam (liczenia, rozr├│┼╝niania, s┼éuchania, powtarzania) przez cz┼éowieka ... nie s─ů zainteresowane w ... przekazaniu jej do kolejnych cz┼éonk├│w stada! Pokazano w filmie przeprowadzone doswiadczenie na 4 latkach-dzieciach-ludziach i r├│wnolegle na doros┼éych ma┼épach  - nadmierne emocje (niecierpliwo┼Ť─ç, niezrozumienie) nie pozwalaj─ů si─Ö rozwija─ç. Te dzieci kt├│re by┼éy cierpliwsze osi─ůga┼éy potem lepsze wyniki w nauce.
Zapisane
Teresa Stachurska
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #81 : 2008-09-02, 22:53:40 »

"Nauczone czego┼Ť... nie s─ů zainteresowane w ... przekazaniu jej do kolejnych cz┼éonk├│w stada! "


Nie wiedz─ů, ┼╝e cz┼éowiek najlepiej si─Ö uczy ucz─ůc innych, wi─Öc nie umiej─ů skorzysta─ç z tego wzoru.
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #82 : 2008-09-03, 16:40:43 »

...cz┼éowiek najlepiej si─Ö uczy ucz─ůc innych, wi─Öc nie umiej─ů skorzysta─ç z tego wzoru...

Jest i druga strona medalu!!! Czy warto uczyc sie od "kretynow"
a takich jest niestety  sporo!!!  Shocked Shocked Shocked

cytacik:

"Krzywa Gaussa, zwana r├│wnie┼╝ rozk┼éadem normalnym – ze wzgl─Ödu na swoj─ů popularno┼Ť─ç w naturze – stanowi naczelne poj─Öcie w statystyce (inne rozk┼éady prawdopodobie┼ästwa przy odpowiednio licznej populacji d─ů┼╝─ů do rozk┼éadu normalnego). Pokazuje ona prawdopodobie┼ästwo z jakim w populacji wyst─Öpuj─ů poszczeg├│lne warto┼Ťci danej cechy. Wa┼╝n─ů w┼éasno┼Ťci─ů rozk┼éadu normalnego jest regu┼éa trzech sigm, kt├│ra m├│wi, ┼╝e:
• 68% warto┼Ťci cechy le┼╝y w odleg┼éo┼Ťci mniejszej r├│wnej 1σ od warto┼Ťci oczekiwanej;
• 95,5% warto┼Ťci cechy le┼╝y w odleg┼éo┼Ťci mniejszej r├│wnej 2 σ od warto┼Ťci oczekiwanej;
• 99,7% warto┼Ťci cechy le┼╝y w odleg┼éo┼Ťci mniejszej r├│wnej 3 σ od warto┼Ťci oczekiwanej.
gdzie σ to odchylenie standardowe.
Dla, tak nas tutaj interesuj─ůcej inteligencji, mamy wi─Öc, ┼╝e ┼Ťrednio inteligentni (85-115 IQ – wg skali Weschlera) stanowi─ů 68% populacji, ludzie za┼Ť o wysokiej inteligencji to 13,75% (116-130 IQ) spo┼éecze┼ästwa [tyle samo licz─ů osoby o umys┼éowo┼Ťci dresa (70-84 IQ)]. Poni┼╝ej 70 IQ to upo┼Ťledzenie umys┼éowe (2,1%), powy┼╝ej za┼Ť 130 IQ to elita umys┼éowa, przy czym jeden geniusz przypada na 5mln obywateli."

No , i do tego odziedziczony po "komuchach" mechanizm "selekcji negatywnej"
i mamy "niezly pasztet" Shocked Shocked Shocked

I wszystko na ten temat  Cool
amen

Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #83 : 2008-09-03, 17:47:00 »

w jakims czasopismie przeczytalam jakze madre slowa:tylko jaka diete maja na mysli,to wiadomo.......koniecznie beztluszczowa  Shocked

Mi─Ö┼Ťnie brzucha powstaj─ů w kuchni
Jeżeli chcesz mieć płaski, pozbawiony tłuszczyku brzuch to twoja dieta to 90% sukcesu, a tylko 10% zależy od ćwiczeń i kardio.
 Nie wa┼╝ne jak silne i wytrenowane b─Ödziesz mia┼é mi─Ö┼Ťnie skoro pokrywa─ç je b─Ödzie warstwa t┼éuszczu.
Dieta jest najwa┼╝niejszym faktorem maj─ůcym wp┼éyw na wygl─ůd Twojego brzucha!

Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #84 : 2008-09-06, 18:54:22 »

EWO,Czy JAPONSKIM NAUKOWCOM MOZNA WIERZYC???????????


Picie kawy obni┼╝a ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy

"Jak dowodz─ů japo┼äskie badania, picie przez kobiety du┼╝ych ilo┼Ťci kawy obni┼╝a prawdopodobie┼ästwo zapadni─Öcia na raka trzonu macicy.

W trakcie badania prowadzonego przez japońskie ministerstwo zdrowia, przez 15 lat monitorowano 54 tys. kobiet pomiędzy 40. a 69. rokiem życia. Na raka trzonu macicy zachorowało 117 z nich.

Naukowcy z japo┼äskiego Narodowego Centrum Bada┼ä nad Rakiem podzielili kobiety na cztery grupy pod wzgl─Ödem ilo┼Ťci pitej przez nie kawy.

Odkryli, że w grupie kobiet, które piły więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, prawdopodobieństwo rozwinięcia się raka trzonu macicy było ponad 60 proc. niższe niż u kobiet, które piły kawę rzadziej niż dwa razy w tygodniu.

Kawa mo┼╝e mie─ç wp┼éyw na obni┼╝enie poziomu insuliny, prawdopodobnie hamuje r├│wnie┼╝ ryzyko rozwoju raka trzonu macicy" - m├│wi─ů autorzy badania.

Naukowcy badali r├│wnie┼╝ wp┼éyw picia zielonej herbaty na wyst─Öpowanie raka trzonu macicy, jednak nie wykazali tu podobnej zale┼╝no┼Ťci jak w przypadku kawy.

Zgodnie z badaniami ameryka┼äskiego Centers for Disease Control, rak trzonu macicy jest czwartym pod wzgl─Ödem cz─Östo┼Ťci wyst─Öpowania nowotworem kobiecym."

(PAP)

Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #85 : 2008-09-06, 20:50:06 »

[Kawa może mieć wpływ na obniżenie poziomu insuliny,

Jak działa to prawdopodobnie tym mechanizmem.
Utrzymywałabym trójglicerydy poniżej 60mg%, LDL poniżej 100mg, HDL powyżej 80mg%. Celem profilaktyki (i leczenia) nowotworu.
Zapisane
kangur
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #86 : 2008-09-06, 21:05:15 »

Picie kawy obni┼╝a ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy

Kto sponsorowal te badania? Domyslam sie, ze producenci kawy. Wynik tych badan byl z gory ustalony.
Zapisane
sylwiazłodzi
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #87 : 2008-09-06, 21:33:55 »

Je┼Ťli japo┼äskie badania to badali pewnie japo┼äskie kobiety a jaka dieta japo┼äska czy ju┼╝ bardziej ameryka┼äska? Wp┼éywu diety nie badali tylko wp┼éyw kawy. To tak samo prawdopodbne jak wyliczenia statystyczne. Statystycznie to ja mog─Ö zarabia─ç 2,5 tys a faktycznie to ┼Ťrednia z pensji mojego prze┼éo┼╝onego, mojej itd, itp. .  Very Happy To tak w duchu wypowiedzi Grizlego.
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #88 : 2008-11-04, 17:35:00 »

Ciekawy artykul o zawartosci cukru w jogurtach,suszonych owocach,ciastach oraz napojach w przeliczeniu na kostki cukru.

Pressemeldung von:

Fachgesellschaft f├╝r Ern├Ąhrungstherapie und Pr├Ąvention (FET) e.V.
Ob Fruchtjoghurt, Light-Produkte oder Trockenfr├╝chte: Hinter vermeintlich gesunden Lebensmitteln lauern mitunter wahre Zuckerbomben. Um den Verbraucher vor gesundheitssch├Ądlichen Folgen zu sch├╝tzen, ist daher

mehr Aufkl├Ąrung und Transparenz notwendig.

Gesunde Ern├Ąhrung k├Ânnte so einfach sein: S├╝├čigkeiten, Torten oder Limonaden sind zuckerreich und daher ungesund. Joghurt oder Trockenobst hingegen gelten als kalorienarm und sind somit empfehlenswert. Doch diese pauschale Einstufung t├Ąuscht. Aufgrund zunehmender und verbesserter Technologien ver├Ąndert sich die Zusammensetzung von
 
Lebensmitteln und l├Ąsst aus vermeintlich gesunden Produkten s├╝├če Kalorienbomben entstehen.


Beispiel Joghurt: Der Lieferant von Calcium und Eiwei├č z├Ąhlt zu den nat├╝rlichen und gesunden Lebensmitteln. Doch in der Maschinerie der Lebensmitteltechnologie entsteht hieraus eine wahre S├╝├čigkeit.
 So enth├Ąlt ein Becher Activia Joghurt Kiwi Ananas von Danone 18,5 Gramm Zucker. In Zuckerw├╝rfel umgerechnet liefert die probiotische Wunderwaffe rund 9 St├╝ck pro Becher. Im Vergleich dazu enth├Ąlt ein Glas Cola fast die gleiche Menge Zucker. ├ähnliches ergibt sich f├╝r Trockenobst: Im Gegensatz zu Chips & Co sind die getrockneten Fr├╝chte zwar die ges├╝ndere Alternative, jedoch verbirgt sich auch hier eine ungeahnte Zuckerfalle. Eine 125 Gramm T├╝te Apfelringe enth├Ąlt ganze 66,25 Gramm Zucker. Dies entspricht 33 Zuckerw├╝rfeln.


Zugegeben: Zucker ist ein wichtiger und schneller Energielieferant f├╝r den K├Ârper. Doch bei einem ├╝berm├Ą├čigen Konsum an offensichtlichen und versteckten Zuckern kommt es schnell zu einer ├ťberflutung der kleinen Bausteine in unserem Stoffwechsel. Dies f├╝hrt bei einem Zucker├╝berschuss nicht nur zum Aufbau von Fett, sondern belastet auch die Bauchspeicheldr├╝se und f├Ârdert damit die Entstehung von Diabetes.

Um dieser Gefahr zu entgehen, ist der h├Ąufigere Griff zu nat├╝rlichen, technologisch unver├Ąnderten Lebensmitteln ratsam.
 Naturjoghurt in Kombination mit frischen Beeren enth├Ąlt nur einen geringen Zuckeranteil und liefert zudem die gleiche Menge an essenziellen N├Ąhrstoffen.

 F├╝r eine transparente Verbraucheraufkl├Ąrung ist es notwendig, ├╝ber derartige T├Ąuschungen aufzukl├Ąren.

 Die Tatsache, dass Konsumenten auf Lebensmitteletiketten deklarierte Zutaten wie Glukose, Fruktose, Saccharose, Maltose, Laktose oder Dextrose h├Ąufig nicht als Zucker erkennen, unterstreicht diese Notwendigkeit.

Zapisane
WojciechS
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #89 : 2008-11-04, 19:11:48 »

Skoro t┼éuszcz jest z┼éy, a cukier jeszcze gorszy, to b─Öd─ů zaleca─ç bia┼éko dla biedy ro┼Ťlinne, a dla bogatych zwierz─Öce?, czy jak to b─Ödzie  Shocked
Zapisane
kangur
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #90 : 2008-11-04, 19:28:15 »

Skoro t┼éuszcz jest z┼éy, a cukier jeszcze gorszy, to b─Öd─ů zaleca─ç bia┼éko dla biedy ro┼Ťlinne, a dla bogatych zwierz─Öce?, czy jak to b─Ödzie┬á Shocked

Juz tak jest. "Odkryto" moc bialka.

http://mapmyfitness.ninemsn.com.au/article.aspx?id=632023
Zapisane
sewero
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #91 : 2008-11-06, 15:01:43 »

kodar masz link do tych jogurtow??
Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #92 : 2008-11-07, 07:37:56 »

Jola,a to czytalas,??
Etikettenschwindel der Lebensmittelkonzerne?
(fet) – Foodwatch pr├Ąsentiert die dreistesten L├╝gen und Versprechungen der Lebensmittelindustrie auf der neuen Homepage www.abgespeist.de .

“Gesunde Vitamine zum naschen” mit Nimm2 oder Kinderriegel f├╝r die „Extra-Portionen Milch“, jeder kennt die rei├čerischen Schlagworte und Werbeslogans der Lebensmittelkonzerne. W├Ąhrend Fachleute schnell die Wertigkeit eines Produktes anhand der Zutatenliste bestimmen k├Ânnen, bleibt oftmals f├╝r den normalen Verbraucher nur der Glaube an die werbewirksamen Versprechungen. Doch was steckt dahinter: Gesundheitsbewusstes Denken der Lebensmittelindustrie oder eine Strategie zur Absatzsteigerung?

Dieser Herausforderung hat sich Foodwatch angenommen und m├Âchte mit der “abgespeist”-Kampagne auf Verbrauchert├Ąuschung und Defizite in der Kennzeichnung sowie deren Konsequenzen aufmerksam machen. Die gemeinn├╝tzige Organisation setzt sich f├╝r saubere, gesunde sowie ungiftige Lebensmittel ein und fordert mehr Transparenz f├╝r den Verbraucher.

Ein unglaubliches Beispiel aus der Rubrik „abgespeist“ ist der Kinderriegel: Laut der Werbelyrik sorgt die S├╝├čigkeit f├╝r eine gute Versorgung mit Milch. Doch um den Calciumbedarf der Kinder zu decken, m├╝ssten diese t├Ąglich 13 Riegel verzehren. Dies entspricht laut Foodwatch, einem halben Paket Butter und 48 St├╝ck W├╝rfelzucker. Ebenso werben die Hersteller von Haribo mit Gesundheitsversprechungen. Die Sorte „Saftb├Ąren“ enth├Ąlt gem├Ąss der Werbung „...die Vitamine C, E, B6 sowie Niacin, Pantothen, Fols├Ąure und Biotin (Vitamin H)“ und ist „f├╝r alle, denen die Gesundheit ├╝ber alles geht“. Die Zuckermenge von 77 Gramm pro 100 Gramm Naschwerk fallen hier leider unter den Tisch.

Neben Kampagnen von Verb├Ąnden ist die Politik gefordert verbesserte Kennzeichnungsregelungen und Transparenz f├╝r den Verbraucher zu schaffen. Zu diesem Zweck entwickelt das Bundesministerium f├╝r Ern├Ąhrung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz derzeit einen Leitfaden f├╝r erweiterte N├Ąhrwertinformationen auf Lebensmitteletiketten. Bleibt nur zu hoffen, dass dieser inhaltlich auf die Interessen des Konsumenten zugeschnitten ist. 2.135 Zeichen

Redaktion: Anja Baustian



Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #93 : 2008-11-07, 14:27:17 »

Zapisane
kodar
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #94 : 2008-11-10, 12:22:12 »

             Czyzby autor byl na DIECIE OPTYMALNEJ:
>>>>>ponizszy art.cytuje z forum dla sportowcow<<<<<<

Wady i zalety ┼╝ywienia
Adam Kuchna
Prezentujemy publikacj─Ö bioenergoterapeuty Adama Kuchny na temat od┼╝ywiania.
 Jest to tekst dyskusyjny chocia┼╝by z tej racji, ┼╝e jego wymowa pozostaje w niezgodzie z przyj─Ötymi normami racjonalnego ┼╝ywienia.
 Adam Kuchna ma jednak znacz─ůce sukcesy w leczeniu rozmaitych chor├│b z nowotworami w┼é─ůcznie, warto wi─Öc zapozna─ç si─Ö z jego pogl─ůdami na wa┼╝ne dla nas tematy.
 Z przekonaniami autora mo┼╝na zgodzi─ç si─Ö lub nie, ale warto je zna─ç, poniewa┼╝ nogdy nie wiadomo, czy nie oka┼╝─ů si─Ö przydatne w praktyce.
Kuchna jest autorem wyczerpanej ju┼╝ na rynku ksi─ů┼╝ki "Kierowany nieznan─ů si┼é─ů". Obecnie przygotowuje do druku obszern─ů rozpraw─Ö pt. "Toksyczna medycyna", w kt├│rej zdecydowanie krytykuje tradycyjnie pojmowany model diety.

Zak┼é├│cenia i braki witaminowe w organizmie bior─ů si─Ö g┼é├│wnie z powodu zakwaszenia i uszkodzenia naczy┼ä krwiono┼Ťnych, limfatycznych oraz b┼éony ┼Ťluzowej przewodu pokarmowego. Wadliwy dob├│r potraw powoduje du┼╝o szk├│d w organizmie. Zak┼é├│ca przemian─Ö materii, a przez to - drog─ů po┼Ťredni─ů - wp┼éywa na rozw├│j chor├│b. Sprawa dotyczy w pierwszym rz─Ödzie codziennego spo┼╝ywania potraw zbyt kwa┼Ťnych, zbyt s┼éodkich, s┼éonych, sma┼╝onych, zbyt zimnych i zbyt gor─ůcych. Do potraw szkodliwych zaliczam surowe owoce, jak jab┼éka i cytryny, produkty mleczne, a wi─Öc ser bia┼éy, kefir, jogurt, twar├│g, a tak┼╝e herbat─Ö, kaw─Ö, kompoty i soki. Wszystkie te potrawy zakwaszaj─ů tre┼Ť─ç pokarmow─ů, powoduj─ůc uszkodzenia naczynek limfatycznych i b┼éony ┼Ťluzowej przewodu pokarmowego, w tym ┼╝o┼é─ůdka i dwunastnicy. Na skutek ich dzia┼éania dochodzi do tego, ┼╝e pokarm truje, bo jego wch┼éanianie si─Ö do krwi nast─Öpuje poprzez uszkodzon─ů b┼éon─Ö. Pokarm taki omija w─ůtrob─Ö czyli biologiczn─ů jego oczyszczalni─Ö, stanowi─ůc tym samym rodzaj trucizny dla organizmu. Nawet gdyby pokarm przechodzi┼é mimo wszystko przez w─ůtrob─Ö, to jednak silnie by j─ů obci─ů┼╝a┼é i uszkadza┼é.
W efekcie obni┼╝a si─Ö jako┼Ť─ç krwi, bo otrzymuje ona znaczn─ů ilo┼Ť─ç toksyn, na skutek czego jest g─Ö┼Ťciejsza, ma ograniczone mo┼╝liwo┼Ťci przep┼éywu przez najcie┼äsze naczynka krwiono┼Ťne wielu organ├│w, kt├│re z tego powodu nie mog─ů by─ç natleniane. Taki stan powoduje z kolei powstawanie w "omijanych" organach ukrytych ognisk zapalnych, zak┼é├│ce┼ä metabolicznych, hormonalnych i innych.

Ponadto wymienione powy┼╝ej rodzaje potraw, przy ci─ůgle uszkodzonej b┼éonie przewodu pokarmowego, bywaj─ů nierzadko alergogenne i wtedy stanowi─ů ewidentn─ů trucizn─Ö dla naszego organizmu. Wrzucone w takie ┼Ťrodowisko proteiny i hormony staj─ů si─Ö dodatkowym czynnikiem mikrozapalnym.

Niestety, w modelu obowi─ůzuj─ůcej powszechnie diety brakuje wskaz├│wek dotycz─ůcych za┼╝ywania ┼Ťrodk├│w odtruwaj─ůcych i odka┼╝aj─ůcych, czyli - brakuje sposobu na prawid┼éow─ů obron─Ö organizmu przed zatruciami, zw┼éaszcza paso┼╝ytniczymi i bakteryjnymi. Dotyczy to g┼é├│wnie p─Öcherzyka ┼╝├│┼éciowego, w kt├│rym gromadz─ů si─Ö lamblie, bakterie, wirusy i toksyny, co w efekcie prowadzi do przewlek┼éych infekcji, z kt├│rymi lekarze nigdy sobie nie poradz─ů, poniewa┼╝ nie s─ů nastawieni na usuwanie przyczyn.

Logiczne podej┼Ťcie do spraw ┼╝ywienia polega na zmuszaniu organizmu do prawid┼éowej wch┼éanialno┼Ťci witamin i minera┼é├│w z pokarmu do krwi. Dokonuje si─Ö to jedynie wtedy, gdy zadbamy o prawid┼éowy stan b┼éony ┼Ťluzowej w ca┼éym uk┼éadzie pokarmowym. Osi─ůga si─Ö to za pomoc─ů okresowego odtruwania p─Öcherzyka ┼╝├│┼éciowego z lamblii np. wywarem z pio┼éunu (mo┼╝na kupi─ç herbatk─Ö pio┼éunow─ů w sklepach zielarskich) a tak┼╝e codziennym odka┼╝aniem jelit z bakterii ostrymi przyprawami, warzywami i odrobin─ů spirytusu (zawartego na przyk┼éad w Aromatolu). Wskazane jest r├│wnie┼╝ oczyszcza─ç b┼éon─Ö ┼Ťluzow─ů z r├│┼╝nych z┼éog├│w okresow─ů kuracj─ů najlepiej olejem ro┼Ťlinnym, kt├│ry trzeba popija─ç. Dopiero gdy spe┼éniamy te wymogi naszego organizmu, mo┼╝emy sobie pozwoli─ç na "luksus" pope┼éniania r├│┼╝nych b┼é─Öd├│w dietetycznych, byle nie za cz─Östo!

Ka┼╝dy przyrost masy musi i┼Ť─ç w parze z przyrostem si┼éy, wytrzyma┼éo┼Ťci i odporno┼Ťci na choroby. Je┼╝eli jest odwrotnie, nale┼╝y s─ůdzi─ç, ┼╝e w diecie pope┼énione zosta┼éy karygodne b┼é─Ödy, kt├│re nie zosta┼éy skompensowane "regulaminowym" odtruwaniem. Pami─Ötajmy, ┼╝e gdy na skutek r├│┼╝nych zatru─ç i uszkodze┼ä naczyniowych istniej─ů zak┼é├│cenia wch┼éanialno┼Ťci witamin i minera┼é├│w, to nawet zdrowy i ┼Ťwie┼╝y pokarm o du┼╝ej ilo┼Ťci witamin tak┼╝e b─Ödzie szkodzi┼é. B─Ödzie wch┼éania┼é si─Ö do krwi nie tam, gdzie trzeba i b─Ödzie omija┼é w─ůtrob─Ö, a wi─Öc nie spe┼éni warunk├│w prawid┼éowego ┼╝ywienia.

Chc─Ö teraz zasugerowa─ç pewne praktyczne uwagi, kt├│re kulturystom na pewno wydadz─ů si─Ö ryzykowne w stosowaniu, ale jednak warto je przemy┼Ťle─ç, zanim pot─Öpi si─Ö wszystko w czambu┼é.
Ot├│┼╝ dawniej ch┼éopi przed ci─Ö┼╝k─ů prac─ů w polu jedli du┼╝e ilo┼Ťci t┼éustych produkt├│w, najcz─Ö┼Ťciej pod postaci─ů s┼éoniny i boczku. Same produkty mleczne i owoce nie dawa┼éy im wystarczaj─ůcej si┼éy i kondycji do mozolnej pracy.
Więcej się po nich pocili i robili częstsze przerwy. Zawarte w produktach mlecznych i owocach witaminy okazały się nie tak przydatne dla wysiłku, jak tłuste produkty zwierzęce.
Czy chodzi┼éo tylko o kaloryczno┼Ť─ç? Nie - kalorie gra┼éy najmniejsz─ů rol─Ö. Rzecz w tym, czy produkt uszkadza b┼éon─Ö ┼Ťluzow─ů przewodu pokarmowego, czy nie.

Ot├│┼╝ spo┼╝ywanie produkt├│w t┼éustych, wysoko kalorycznych nie zakwasza i nie uszkadza ┼Ťluz├│wki. Wszystkie t┼éuszcze, zw┼éaszcza ro┼Ťlinne (opr├│cz sma┼╝onych) nie tylko nie uszkadzaj─ů ┼Ťluz├│wki i naczy┼ä, ale te┼╝ broni─ů je przed zakwaszeniem i uszkodzeniami. Stanowi─ů dla nich rodzaj profilaktycznej zapory przed wyniszczaj─ůcym dzia┼éaniem potraw zakwaszaj─ůcych.

To tylko w laboratoryjnym uj─Öciu, cholesterol znajduj─ůcy si─Ö w potrawach powoduje mia┼╝d┼╝yc─Ö, chorob─Ö wie┼äcow─ů i zawa┼éy.

Wed┼éug uj─Öcia holistycznego (ca┼éo┼Ťciowego) cholesterol nie odgrywa prawie ┼╝adnej roli w rozwoju wspomnianych chor├│b. Ilo┼Ť─ç odk┼éadanego w naczyniach krwiono┼Ťnych cholesterolu wcale nie zale┼╝y od jego zawarto┼Ťci w spo┼╝ywanych potrawach. Z
ale┼╝y to g┼é├│wnie od ilo┼Ťci tlenu we krwi, kt├│ry jest jego nosicielem, a tak┼╝e od jej ci┼Ťnienia, g─Östo┼Ťci i zawarto┼Ťci w niej r├│┼╝nych toksyn, z kt├│rymi cholesterol wchodzi w reakcj─Ö chemiczn─ů, negatywn─ů dla organizmu. Z mojego do┼Ťwiadczenia wynika, ┼╝e mo┼╝na je┼Ť─ç bardzo du┼╝o cholesterolu zawartego w potrawach i nigdy nie mie─ç ani choroby wie┼äcowej, ani zawa┼éu.
 Tak┼╝e mo┼╝na ma┼éo zjada─ç i mie─ç przedwczesn─ů "wie┼äc├│wk─Ö", mia┼╝d┼╝yc─Ö, wylewy krwi i zawa┼éy, kt├│re, niestety, nie omijaj─ů nawet sportowc├│w.

 Ponadto zag─Öszczona, niedotleniona i zatruta toksynami krew silnie obci─ů┼╝a prac─Ö nerek. Wytwarza r├│┼╝ne d┼éugotrwa┼ée stany zapalne. Powoduje pochodne od nich skoki ci┼Ťnienia krwi, gro┼║b─Ö wylewu.

Objawy b┼é─Ödnego ┼╝ywienia wida─ç te┼╝ u sportowc├│w. Nale┼╝─ů do nich przede wszystkim nadmierna potliwo┼Ť─ç, s┼éaba kondycja, biegunki i wzd─Öcia. Z moich wieloletnich bada┼ä wynika, ┼╝e objawy te s─ů skutkiem aktualnie trwaj─ůcych przewlek┼éych i utajonych ognisk zapalnych w najwa┼╝niejszych organach.

Du┼╝y wysi┼éek fizyczny wymusza zwi─Ökszenie przemiany materii. Nie ma w tym nic z┼éego, ale... taki wysi┼éek rozgrzewa cia┼éo, za┼Ť ciep┼éo wznieca aktualnie trwaj─ůce w ukryciu stany zapalne. Stan zapalny wp┼éywa na produkcj─Ö zwi─Ökszonej ilo┼Ťci p┼éyn├│w zapalnych, kt├│re organizm wyrzuca przez sk├│r─Ö w postaci potu. Gdyby organizm by┼é zdrowy, oczy┼Ťci┼éby si─Ö przez nerki, natomiast pocenie si─Ö by┼éoby proporcjonalnie mniejsze.


Owrzodzenia ┼╝o┼é─ůdka i opuszki dwunastnicy zdarzaj─ů si─Ö bardzo cz─Östo u sportowc├│w i os├│b ci─Ö┼╝ej pracuj─ůcych. Dzieje si─Ö tak, bo wysi┼éek fizyczny wymusza wi─Öksze spalanie produkt├│w i cz─Östsze zapotrzebowanie na nowe, kt├│re nie zawsze podawane s─ů w por─Ö.
Powoduje to u nich cz─Östsze wydzielanie si─Ö sok├│w trawiennych na pusty ┼╝o┼é─ůdek i niszczenie go nimi. Je┼╝eli wtedy zaspokaja si─Ö apetyt potrawami szkodliwymi, dodatkowo uszkadza si─Ö ┼Ťluz├│wk─Ö.
Wyj─ůtek stanowi─ů tu ostre przyprawy i warzywa. Wszelkie szkody powsta┼ée z ich powodu s─ů niewsp├│┼émiernie ma┼ée w por├│wnaniu z zaletami o znaczeniu dezynfekuj─ůcym i odtruwaj─ůcym.


 
Zapisane
Zakk_87
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #95 : 2008-11-10, 17:34:45 »

Rzeczywi┼Ťcie mniej si─Ö poc─Ö  Razz Razz  to jest fakt !!!
Pozdrawiam
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #96 : 2008-11-15, 21:29:21 »

Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #97 : 2008-11-16, 07:05:45 »

Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #98 : 2008-11-16, 19:03:51 »

http://www.itvp.pl/player.html?mode=0&channel=452&video_id=48283 - proponuj─Ö ogl─ůda─ç od 12 min 53 s. Jak mawia┼é prof. Aleksandrowicz - "Zdrowie jest zbyt cenne, aby powierza─ç je fachowcom"
Zapisane
zbynek
GoŠ


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #99 : 2008-11-21, 21:49:11 »

chodzi o "Mam Talent"
Cytuj
... z przedpokoju ju┼╝ s┼éysz─Ö Wojew├│dzkiego: „Cz┼éowieku, ja mam wra┼╝enie, ┼╝e nawet twoja kiszka stolcowa ta┼äczy┼éa!”. A zaraz potem Chyli┼äsk─ů: „By┼ée┼Ť zajebisty!”.

http://blog.rp.pl/feusette/2008/11/20/chlopczyk-i-jurorzy/
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 1103 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 17 zapytaniami.