forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-10-05, 01:20:52

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
668225 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Eidolon
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 192 193 194 195 196 [197] 198 199 200 201 202 ... 1281 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 4891802 razy)
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3920 : 2013-01-07, 13:34:11 »

Zapisane

Work Buy Consume Die
grenis
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3921 : 2013-01-07, 13:45:12 »

Jak juz ketchup  - to sa w ogole jakies ketchupy, ktore mozna w ogole uzywac? Szczerze mowiac to nie widzialem, zadnego gdzie nie byloby w skladzie skrobi modyfikowanej i cukru. Nie uzywam czesto, wrecz sporadycznie mnie nachodzi ale jak czytam sklady to mi odchodzi ochota. Slyszalem ze Wloclawek podobno robi w miare, kiedys Pudliszki...
Bez cukru chyba nikt nie robi(ł).
Bez dodanych dodatkow:
http://ecostam.blox.pl/resource/Heinz.jpg
Mario wie co dobre  Laughing
i Pudliszek dla mlodych Zyonkow  Laughing
http://www.pudliszki.pl/ketchup-pudliszek.html

Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3922 : 2013-01-07, 15:09:32 »

Jak juz ketchup  - to sa w ogole jakies ketchupy, ktore mozna w ogole uzywac? Szczerze mowiac to nie widzialem, zadnego gdzie nie byloby w skladzie skrobi modyfikowanej i cukru. Nie uzywam czesto, wrecz sporadycznie mnie nachodzi ale jak czytam sklady to mi odchodzi ochota. Slyszalem ze Wloclawek podobno robi w miare, kiedys Pudliszki...
Bez cukru chyba nikt nie robi(ł).
Bez dodanych dodatkow:
http://ecostam.blox.pl/resource/Heinz.jpg
Mario wie co dobre  Laughing
i Pudliszek dla mlodych Zyonkow  Laughing
wiem co jem, znaczy sie? Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3923 : 2013-01-07, 15:18:59 »

Jak juz ketchup  - to

z Włocławka, bo KZPOW mają zakontraktowane pod ketchup pomidory z uprawy polowej i jest to wyselekcjonowana odmiana pod glebę kujawską.
Skupują przez cały miesiąc i robią z tego własny koncentrat pomidorowy na ketchup wg starej receptury.
I to jest pewne, bo sam widuję od lat jadące przez miasto ciągniki z przyczepami pełnymi tych pomidorów, do KZPOW.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3924 : 2013-01-07, 15:24:10 »

Wielu producentów kupuje z Chin, Grecji i innych krajów gotowy koncentrat z okrąglutkich pomidorów i ...  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3925 : 2013-01-07, 15:39:05 »

Będzie więcej zawałów ? Wink  Laughing
Cytuj
Poza tym jaja (a dokładnie żółtka jaj których wbrew powszechnym trendom obawiać się nie należyShocked zawierają także związki lipotropowe takie jak cholina, korzystnie wpływające na gospodarkę lipidową organizmu.
http://potreningu.pl/artykuly/1508/czego-nie-wiesz-na-temat-jajek

Żadnej odpowiedzialności nie mają za wcześniejsze błędne i szkodliwe (dez)informacje... Evil or Very Mad
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3926 : 2013-01-07, 16:20:53 »

Ja się już tak nauczyłem jeść, że nie używam musztardy, ketchupu, chrzanu, itp... jedzenie zacząłem traktować jako niezbędną rzecz do życia a nie przyjemności. Aż mnie to czasami przeraża, zwłaszcza jak widzę na talerzu kupe skorupek z białkiem i wyjedzonym tylko samym żółtkiem ze środka Smile

Jak to Ciebie przeraża, to co dopiero jakbyś miał gości... Shocked Laughing Wtedy dla niepoznaki lepiej jeść ze skorupkami... Cool Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3927 : 2013-01-07, 16:21:45 »

Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3928 : 2013-01-07, 20:39:34 »

Na głównej stronie WP artykuł ten ma tytuł "Naiwny Polak kliknie"...Pejoratywne skojarzenie ze słowem "Polak"...a inne narody by nie kliknęły? Ciągle czuję te niepolskie i antypolskie media... Confused

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Tutaj-wykorzystuja-nasza-naiwnosc-i-nieuwage,wid,15230028,wiadomosc.html
Zapisane

RG
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3929 : 2013-01-07, 20:43:09 »

Ja się już tak nauczyłem jeść, że nie używam musztardy, ketchupu, chrzanu, itp... jedzenie zacząłem traktować jako niezbędną rzecz do życia a nie przyjemności. Aż mnie to czasami przeraża, zwłaszcza jak widzę na talerzu kupe skorupek z białkiem i wyjedzonym tylko samym żółtkiem ze środka Smile

Jak to Ciebie przeraża, to co dopiero jakbyś miał gości... Shocked Laughing Wtedy dla niepoznaki lepiej jeść ze skorupkami... Cool Laughing

Na szczescie jestem bezdomny... bez domu nie da sie przyjmować gosci Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3930 : 2013-01-07, 20:47:51 »

Dla chcącego nic trudnego, pod chmurką przecież nie śpisz... Very Happy Wink
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3931 : 2013-01-08, 14:02:02 »

Cytuj
3. Na jednostkę zużytego tlenu, ciała ketonowe stanowią bardziej wydajne źródło energii niż glukoza i kwasy tłuszczowe [4].

100 g glukozy                         8,7 kg ATP=17 ATP

100 g β-hydroksymaślanu       10,5 kg ATP=21 ATP

100 g acetooctanu                   9,4 kg ATP=18 ATP
http://potreningu.pl/diety/artykuly/1496/ciala-ketonowe-kilka-ciekawostek

Chyba dobrze policzyłem? Smile Tylko dlaczego aż 17 ATP z glukozy Wink ? Optymistyczne założenie  Smile

Hmm a to to prawda? Bujda? Ktos ma jakies wiadomosci o "najnowszych badaniach" ?
Cytuj
To dopiero fosforylacja oksydacyjna na grzebieniach mitochondrialnych generuje główną ilość ATP. Daje to wg najnowszych badań netto 30 do 32 moli ATP z każdego mola glukozy. Wydajność wynosi ok. 38%.
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71939


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3932 : 2013-01-08, 14:35:43 »

Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3933 : 2013-01-08, 14:51:03 »

Hmm a to to prawda? Bujda? Ktos ma jakies wiadomosci o "najnowszych badaniach" ?
Cytuj
To dopiero fosforylacja oksydacyjna na grzebieniach mitochondrialnych generuje główną ilość ATP. Daje to wg najnowszych badań netto 30 do 32 moli ATP z każdego mola glukozy. Wydajność wynosi ok. 38%.

Prawda, a nawet w porywach 38 moli, tylko już do tego nie wracajmy, bo nudne!  Laughing
Liczą "acetyl" z tłuszczu i dlatego im tak wychodzi.  Very Happy
Ale nie wracajmy do tego, bo to naprawdę nudne jak cholera!  Shocked
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3934 : 2013-01-08, 14:58:44 »

Tak jeszcze w lutym hannibal pisal, zaciekawilo mnie to, czy wiara=wiedza dla niektorych. Wg "najnowszych badan".
Zapisane

Work Buy Consume Die
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3935 : 2013-01-08, 15:02:12 »

Ale nie wracajmy do tego, bo to naprawdę nudne jak cholera!  Shocked
Zalezy dla kogo...jak ktos to "obtlukl" i "naprostowal" niezliczona ilosc razy to rzeczywiscie Very Happy
Ale dla wielu to ciagle nowosc a dla wiekszosci jeszcze "biala plama na mapie nauki" Very Happy A podobno wg slow tego "naukowca" od genow z PAN co kiedys opowiadalem to harper jest 15 lat za "prawdziwa biochemia" Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3936 : 2013-01-08, 15:03:16 »

"prawdziwa" czyli "naukowo najnowsza i najbardziej aktualna"  Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3937 : 2013-01-08, 15:16:13 »

Niech sobie liczą jak chcą, ale do tej pory "naukowo" brakuje energii dla pracy serca i "naukowcy" nie wiedzą skąd się to bierze, bo nawet wliczając mostek asparaginowo-jabłczanowy albo odwrotnie  Wink i tak się nie bilansuje. Ale jak to działa opisał Dr Kwaśniewski, więc jak kogo interesuje, to na www.dr-kwasniewski.pl lub w książkach można sobie odszukać.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3938 : 2013-01-08, 15:22:46 »

Tak jeszcze w lutym hannibal pisal, zaciekawilo mnie to, czy wiara=wiedza dla niektorych. Wg "najnowszych badan".

A co hanniuś pisał, że 38, czy acetyl tłuszczowy, bo jak to pierwsze, to ma rację, a jak to drugie, to po młodym Kwaśniewskim papuguje!  Cool
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #3939 : 2013-01-08, 15:34:14 »

Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: 1 ... 192 193 194 195 196 [197] 198 199 200 201 202 ... 1281 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 20 zapytaniami.