forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-10-03, 15:24:08

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
668189 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Eidolon
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 276 277 278 279 280 [281] 282 283 284 285 286 ... 1281 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 4884130 razy)
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25603

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5600 : 2013-03-30, 15:54:39 »

To jak Szczygiel dopuscil takiego wywrotowca do swojej instytucji?  Shocked
Zapisane

Work Buy Consume Die
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5601 : 2013-03-30, 15:54:57 »

Wiktor Szostak - też nie znacie?  Shocked

Głupia sprawa, ale- mierząc lata wstecz- kiedy wypadało o nim słyszeć lub go znać? Very Happy

Radzio nie znasz "Bodzia"? Wink
http://books.google.pl/books?id=xO9IXwAACAAJ&dq=Wiktor+Szostak+I%C5%BB%C5%BB&hl=pl&sa=X&ei=t_5WUdfjGsK5O46FgZgM&ved=0CDMQ6AEwAA
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5602 : 2013-03-30, 15:59:27 »

Wyszedł na niezłego "naukowca"...  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5603 : 2013-03-30, 15:59:51 »

Wiktor Szostak - też nie znacie?  Shocked

Głupia sprawa, ale- mierząc lata wstecz- kiedy wypadało o nim słyszeć lub go znać? Very Happy

Radzio nie znasz "Bodzia"? Wink
http://books.google.pl/books?id=xO9IXwAACAAJ&dq=Wiktor+Szostak+I%C5%BB%C5%BB&hl=pl&sa=X&ei=t_5WUdfjGsK5O46FgZgM&ved=0CDMQ6AEwAA

Mam nieprawdopodobne zaległości. Shocked  W historii diety na przykład. Smile
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5604 : 2013-03-30, 16:02:03 »

Mariusz, a Bodzio to zna? Wink  "Błądzić jest rzeczą....".  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5605 : 2013-03-30, 16:10:40 »

Cytuj
Dieta niskowęglowodanowa, zwana także dietą białkowo-tłuszczową, optymalną, kosmonautów, lotników, Atkinsa, charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu (50-60% ogółu energii) i białka (20-30% energii) oraz niską zawartością węglowodanów (3-10% lub 20-50 g dziennie) [25, 26, 27]. Zainteresowanie dietą niskowęglowodanową spowodowane było między innymi większym spadkiem masy ciała i poprawą wskaźników metabolicznych w porównaniu z dietą niskotłuszczową. Mechanizm działania tej diety tłumaczony jest obniżeniem spożycia energii, utratą wody na skutek uwalniania glikogenu oraz zmniejszeniem apetytu na skutek ketozy, obniżeniem stężenia insuliny, monotonnością diety i dużą zawartością białka, które
daje uczucie nasycenia. Należy jednakże podkreślić, iż w większości badań większy ubytek masy ciała na diecie niskowęglowodanowej obserwowano w pierwszych 6 miesiącach terapii, natomiast po 12 miesiącach różnice dotyczące zmian w masie ciała w porównaniu z dietą niskotłuszczową nie były istotne [28].

Istotnym czynnikiem predysponującym do nasilenia występowania nadwagi i otyłości jest nadmierna konsumpcja żywności wysokoenergetycznej oraz zmniejszająca się aktywność fizyczna. Aby zahamować niekorzystne trendy wzrostowe występowania otyłości należy promować zdrowy styl życia w każdej grupie wiekowej, czyli od wieku dziecięcego do późnej
starości. Natomiast osoby obarczone nadwagą i otyłością wymagają intensywnego leczenia dietetycznego,farmakologicznego, bądź operacyjnego. Redukcji masy ciała towarzyszy poprawa wskaźników metabolicznych i stanu zdrowia, a także redukcja zgonów zależnych od otyłości. Niestety leczenie nadwagi i otyłości stanowi ogromny problem zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy,ze względu na brak skutecznych i bezpiecznych metod.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-3-339.pdf

Oni nie wiedzą,że nie widzą. Ostatecznie bardzo mało wiedzą Wink

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5606 : 2013-03-30, 16:10:56 »

Mam na pamiątkę, to wiekopomne dzieło, jakby się wypierali kiedyś...  Wink

OPINIE EKSPERTÓW

OPINIA INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ"
Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzujący się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilościach. Dieta taka polecana była początkowo w leczeniu otyłości. W miarę upływu czasu zakres wskazań uległ rozszerzeniu, a obecnie przynajmniej w Polsce polecana jest ona jako jedyny zdrowy model żywienia, wysoce przydatny w leczeniu licznych chorób o bardzo zróżnicowanej etiologii. Dieta ta, zwana "optymalną" upowszechniana jest poprzez książki popularne, artykuły prasowe i reklamę. Zupełnie wyjątkowo natomiast była przedmiotem ocen naukowych.
Podobna do diety "optymalnej", a znacznie lepiej poddana badaniom naukowym, jest dieta Atkinsa. Zakłada ona ograniczenie spożycia węglowodanów poniżej 20 g dziennie w ciągu pierwszych 2 tygodni leczenia (etap I), w granicach 30-50 g w ciągu następnych 2 tygodni (etap II), a potem pacjent sam reguluje spożycie węglowodanów, w zależności od zachowania się masy ciała (etap III). Spożycie tłuszczów i białek jest nielimitowane. Mimo to dane z tabeli 1 dowodzą, że spożycie energii na tej diecie jest początkowo małe a później umiarkowane. Natomiast spożycie tłuszczu, a także białek jest duże w porównaniu z zasadami zdrowego żywienia. Duże jest także spożycie cholesterolu. Niewystarczające jest natomiast spożycie witaminy E,A,B1,B6, folacyny, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i błonnika. Jest to więc dieta niedoborowa. Jednakże skutki takiego żywienia ujawniają się dopiero po długim okresie przestrzegania diety, a dotychczas opublikowane 3 prace dotyczyły tylko jednorocznych obserwacji. Skutki odległe są nieznane, a ryzyko rozwoju chorób powodowanych miażdżycą oceniane na podstawie ogólnie akceptowanej wiedzy jest oczywiste. Dlatego dieta Atkinsa nie powinna być stosowana w leczeniu otyłości. Jej wieloletnie przestrzeganie w okresie, gdy pacjent przestaje chudnąć, a celem żywienia jest podtrzymanie uzyskanych efektów, przyspieszony rozwój miażdżycy jest bardzo prawdopodobny.
W krótkim okresie stosowania diety Atkinsa objawy niepożądane występują rzadko i są niegroźne. Doniesiono o zaparciach stolca, biegunkach, zawrotach głowy, bólach głowy, cuchnięciu z ust, bezsenności, nudnościach, uczuciu pragnienia, zmęczeniu i osłabieniu. Wielu pacjentów natomiast czuje się dobrze, a ewidentny spadek masy ciała zachęca do stosowania diety. Brak wyraźnego wpływu na biochemiczne czynniki ryzyka miażdżycy na początku kuracji daje przekonanie o jej nieszkodliwości. Przekonanie to jest zapewne złudne, jednakże udowodnienie tego wymaga prac długoterminowych, na których wyniki dopiero się oczekuje.
Tabela 20. Ocena spożycia na diecie Atkinsa w porównaniu z normami żywienia.
Składniki pokarmowe   Atkins
etap I   Atkins
etap II   Atkins
etap III   Normy żywienia x/
Kalorie
Tłuszcze ogół. g (%energii)
Nasycone kw. tłuszczowe, g
Jednonienasycone kw. tł. g
Wielonienasycone kw. tł. g
Cholesterol (mg)
Białka g (% energii)
Węglowodany g (% energii)   1152
75 (59)
29
31
6
753
102 (35)
13 (5)   1627
105 (58)
49
36
11
1115
134 (33)
35 (8,6)   1990
114 (52)
44
41
19
955
125 (25)
95 (19)   2000-2200
65 (30)
20
20
20
300
75 (15)
55-60
x/  wg. Recommended Dietary Allowances; Dietary Reference Values; Dietary Reference Intakes
Dieta "optymalna" propagowana przez Jana Kwaśniewskiego oparta jest na podobnych założeniach co dieta Atkinsa. Na 1 g białka w tej diecie powinno przypadać powyżej 2,5 g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów, czyli 14:77:9% spożywanej energii. Tak duże spożycie tłuszczu jest równoznaczne z promiażdżycowym działaniem diety. Dla porównania podajemy, że w żywieniu racjonalnym proporcje te wynoszą 1:0,9:3,7, czyli 15:30:55 procent spożywanej energii.
L. Ostrowska i Lach poddali analizie tygodniowy jadłospis diety podany przez Kwaśniewskiego. Stwierdzili, iż średnia wartość energetyczna dziennej racji pokarmowej w analizowanym tygodniowym jadłospisie wynosiła 2731,6 kcal (od 2391-3083 kcal), średnia zawartość białka 95,7 g, tłuszczów 234,8 g, węglowodanów 68,0 g. Udział energii z białek wynosił średnio 14%, z tłuszczów 76,8% a z węglowodanów 9,2%. Oceniana racja pokarmowa zawierała małe ilości witamin z grupy B i witaminy C oraz biopierwiastków takich, jak potas, wapń, magnez i miedź. Zawierała zbyt dużo retinolu, a także sodu, fosforu, żelaza i cynku (tego ostatniego za dużo tylko dla kobiet). Tak więc dieta ta jest w stopniu fundamentalnym sprzeczna z zasadami zdrowego żywienia.
Ażeby dieta "optymalna" mogła być lansowana zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, powinna ona być poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym. Wykonano tylko jedną ocenę kliniczną tej diety przez Rafalskiego i współpracowników. Praca ta jednak, według oceny autorów, ma liczne ograniczenia, co nie daje możliwości stwierdzenia przydatności i bezpieczeństwa omawianej diety w długim okresie jej stosowania.Co najmniej następujące cechy omawianej pracy ograniczają wyciągnięcie wniosków przydatnych dla praktyki lekarskiej:
1.   Tylko 6 spośród 32 obserwowanych pacjentów autorzy mogli zaliczyć do diety niskowęglowodanowej: (grupa I, spożycie 117g węglowodanów). 7 innych pacjentów zaliczono do grupy II o obniżonym spożyciu węglowodanów (267 g węglowodanów). Pozostali pacjenci spożywali dietę niskocholesterolową lub byli na żywieniu zwyczajowym. Liczba 6 osób zaliczanych do grupy I jest zbyt mała dla poprawnego wnioskowania, dlatego grupę I i II , w niektórych przypadkach łączono, powiększając w ten sposób jej liczebność. Takie postępowanie osłabia wiarygodność wyciąganych wniosków. Na trudności wnioskowania z powodu małej liczby pacjentów powołują się autorzy często w trakcie omawiania wyników badań biochemicznych.
2.   Spożycie węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej (gr I), a tym bardziej na diecie z obniżonym spożyciem węglowodanów (gr II) było większe niż 100 g dziennie. Nie zaskakuje więc brak wyraźnego wpływu na parametry oceny kwasicy.
3.   Stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej wynosił jak 1:1,1:1,2, nie spełnił więc wymagań diety "optymalnej", w której założono stosunek 1:2:0,5.
4.   W bardzo ważnej części pracy dotyczącej oceny wpływu badanej diety na układ krążenia nie rozpatrywano zachowania się badanych cech osobno w poszczególnych grupach chorych, lecz u 32 pacjentów łącznie, a więc razem z grupami kontrolnymi. Jest to błąd, który uniemożliwił nam włączenie tych badań do naszej ekspertyzy. Uważamy, iż wniosek autorów, że "Dieta niskowęglowodanowa spowodowała uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn" jest nieprawdziwy w odniesieniu do stwierdzenia poprawy wydolności narządu krążenia i zmniejszenia natężenia choroby wieńcowej.
Pamiętając o powyższych ograniczeniach należy jednak zaznaczyć, że Rafalski i wsp., jako jedyni badający dietę "optymalną" stwierdzili, że ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje spadek masy ciała, co jest zgodne z obserwacjami innych autorów stosujących inne diety niskowęglowodanowe. Tak więc dieta "optymalna" jest dietą odchudzającą.
Odrębnym jest jednak zagadnieniem, czy dieta "optymalna" jest optymalnym żywieniem dla ludzi w ogóle. Tak twierdzi Kwaśniewski w swoich popularnych publikacjach. Poleca on swoją dietę nie tylko ludziom otyłym. Jego dieta ma spełniać cele lecznicze w bardzo wielu chorobach o wysoce zróżnicowanej etiologii. Jest to z całą pewnością błędne i potencjalnie szkodliwe. Ta dieta nigdy nie była solidnie przebadana. W szeregu publikacji poglądowych z ostatnich lat podkreśla się konieczność długoterminowych badań diety niskowęglowodanowej dla sprawdzenia jej bezpieczeństwa.
Potrzeba długoterminowych badań diety "optymalnej" uwarunkowana jest także i tym, że zazwyczaj pacjenci decydują się na nią dla zmniejszenia nadmiernej masy ciała. Dieta ta w początkowym okresie jej stosowania jest niskokaloryczna, co powoduje chudnięcie. W miarę upływu czasu jednak, gdy pacjent przestaje chudnąć (nie można chudnąć bez końca), zwiększa on nieświadomie spożycie żywności dla zrównoważenia bilansu energetycznego. Troszcząc się o małe spożycie węglowodanów pokrywa zapotrzebowanie energetyczne tłuszczem.
Szkodliwość dużego spożycia tłuszczu podkreślaliśmy wielokrotnie. Kwaśniewski co prawda sugeruje, że po pewnym okresie stosowania jego diety zapotrzebowanie energetyczne maleje i informuje czytelnika, że nie całą rację pokarmową podaną w jego jadłospisie musi on spożywać. Najważniejsze jest wg. niego ograniczenie węglowodanów. Należy jednak z naciskiem podkreślić, że sugestia o szczególnym spadku zapotrzebowania energetycznego na diecie "optymalnej" nie jest poparta żadnymi badaniami. Pewne zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego w wyniku zmniejszenia masy ciała, niezależnie od sposobu odchudzania, rzeczywiście następuje. Jednakże zapotrzebowanie to nadal pozostaje na tyle wysokie, ze przy drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów musi być ono pokryte spożyciem tłuszczów i/lub białek, co prowadzi do rozwoju miażdżycy.
Problem diety "optymalnej" został dokładniej omówiony w ekspertyzie pt.: Ocena zasadności diety "optymalnej" w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych wydanej drukiem przez Instytut Żywności i Żywienia w 2004 r. W wyniku tej ekspertyzy ustalono następujące wnioski:
1.   Dieta optymalna jest jedną z kilku diet niskowęglowodanowych stosowanych w leczeniu otyłości.
2.   Diety o bardzo dużym ograniczeniu węglowodanów powodują małe spożycie energii, co skutkuje spadkiem masy ciała.
3.   Większy spadek masy ciała na dietach niskowęglowodanowych przy dowolnym spożyciu tłuszczu jest następstwem większej utraty wody z organizmu w porównaniu do diet kontrolnych. Nieliczne przeprowadzone badania wskazują, że efekt ten jest przemijający.
4.   Spożycie tłuszczu wyrażone w jednostkach wagowych na dietach niskowęglowodanowych jest niewiele większe niż na żywieniu zwyczajowym, co należy tłumaczyć niemożnością dużego spożycia produktów tłuszczowych bez produktów węglowodanowych, z powodu głębokiej niezgodności ze zwyczajami żywieniowymi.
5.   Wpływ diet niskowęglowodanowych na cholesterolemię jest niejednoznaczny, co wynika z nieznacznego zwiększenia spożycia tłuszczu ogółem przy równoczesnym spadku masy ciała. Natomiast stwierdza się wyraźne zmniejszenie poziomu trójglicerydów w związku ze spadkiem spożycia węglowodanów i redukcją masy ciała.
6.   Stwierdza się poprawę tolerancji węglowodanów, co wynika ze zmniejszenia masy ciała.
7.   Dotychczas diety niskowęglowodanowe badane były w krótkotrwałych obserwacjach. Tylko 3 prace obejmują czasokres 1 roku. Potrzebne są obserwacje kilkuletnie dla wykluczenia ewentualnych działań szkodliwych dla zdrowia, bowiem sposób żywienia o drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów jest głęboko sprzeczny z fizjologicznymi wymaganiami organizmu. Działanie miażdżycorodne diet niskowęglowodanowych w dłuższym okresie stosowania jest wysoce prawdopodobne.
8.   Dieta "optymalna" nigdy nie była solidnie przebadana klinicznie. Jadłospisy tej diety cechują się niedoborami witamin z grupy B, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i miedzi.
9.   Po skutecznym odchudzaniu dietą "optymalną" przestawienie pacjenta na żywienie racjonalne może nastręczać bardzo duże trudności, bowiem dieta "optymalna" jest w założeniach sprzeczna z zasadami zdrowego żywienia.
10.   Polecanie diety "optymalnej" jako sposobu prawidłowego żywienia na całe życie oraz sposobu żywienia leczniczego w licznych chorobach o zróżnicowanej etiologii i patogenezie należy uznać za błąd sztuki.
Na szczególne podkreślenie zasługuje, że grupy ekspertów powoływane co jakiś czas przez różne krajowe i międzynarodowe organizacje są zgodne co do tego, że prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większą ilość węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodność opinii, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno być większe niż 300 mg/dziennie. Te opinie poparte są trudną do policzenia liczbą prac epidemiologicznych, doświadczalnych i klinicznych, wskazujących, że duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a małe produktów węglowodanowych jest przyczyną pandemii chorób powodowanych miażdżycą w krajach zachodnich. Warunkiem opanowania tej pandemii jest ograniczanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie tłuszcze zwierzęce) i cholesterolu oraz duże spożycie produktów dostarczających witamin antyoksydacyjnych, flawonoidów i błonnika (warzywa, owoce, produkty zbożowe). Warto podkreślić, że w Polsce w latach 1989-2000, gdy zmniejszyło się spożycie tłuszczów zwierzęcych, tłustego mleka i wołowiny, a zwiększyło tłuszczów roślinnych, owoców i drobiu, nastąpił ponad 30% spadek umieralności na choroby układu krążenia.
Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
powrót




Projekt graficzny: BB Project
Wykonanie: Magnum2
© 2001 IŻŻ
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5607 : 2013-03-30, 16:26:58 »


4.   Spożycie tłuszczu wyrażone w jednostkach wagowych na dietach niskowęglowodanowych jest niewiele większe niż na żywieniu zwyczajowym, co należy tłumaczyć niemożnością dużego spożycia produktów tłuszczowych bez produktów węglowodanowych, z powodu głębokiej niezgodności ze zwyczajami żywieniowymi.

6.   Stwierdza się poprawę tolerancji węglowodanów, co wynika ze zmniejszenia masy ciała.

Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
powrót

 
 
 
Projekt graficzny: BB Project
Wykonanie: Magnum2
© 2001 IŻŻ

Te 2 stwierdzenia bezsprzecznie zasługują na nagrodę NOBLA  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5608 : 2013-03-30, 16:48:10 »

Naprawdę ten Pan to geniusz jakiś jest...Wink
Cytuj
Warunkiem skutecznego odchudzania jest wypracowanie ujemnego bilansu energetycznego u pacjenta, tj przewagi wydatków energetycznych nad spożyciem energii
Diety te, o drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów bez ograniczeń spożycia tłuszczów i białek, są w praktyce niskokaloryczne,

A tłuszcz endogenny (zapasowy) 100-200g (900-1800kcal) spalany per day nie daje żadnych kcal?+
100-150g T egzogennego (900-1350kcal) w sumie będzie jakieś 1800-3150kcal  Shocked da się na takim "deficycie" chudnąć?  Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71928


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5609 : 2013-03-30, 16:59:04 »

Straszne jest to "zbadanie" Diety Optymalnej. Brak słów....Chciałam kilka zdań tutaj zacytować, jako niespójne i durne, ale szkoda energii...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71928


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5610 : 2013-03-30, 17:04:56 »

Napiszę tylko to - jeśli główny zarzut jest taki, że Dieta Optymalna jest za mało przebadana, to dlaczego nie zbadają jej porządnie? Czyją winą jest niedostateczna - ich zdaniem - ilość badań? Podpierają się "wiedzą" światowych autorytetów. Skutki ich "wiedzy" widoczne są coraz bardziej... Confused
Zapisane

MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5611 : 2013-03-30, 17:30:50 »

Spać spokojnie nie mogą i drepczą w miejscu nóżkami

Cytuj
Redukcja masy ciała przy stosowaniu diety niskowęglowodanowej tłumaczona jest obniżeniem spożycia energii oraz zwiększeniem odczucia sytości poprzez spożywanie dużej ilości białek, utratą wody na skutek uwalniania glikogenu oraz zmniejszeniem apetytu na skutek ketozy występującej jako efekt deficytu glukozy [10].

Tamże  Shocked
Cytuj
D1, DD oraz DM okazały się niedoborowe pod względem podaży energii, a odsetek realizowanej normy wynosił odpowiednio 89%, 69% oraz 68%. Z kolei podaż energii w DK przekraczała dobowe zapotrzebowanie o 13% (ryc. 1). Co więcej, rozkład energii pochodzącej z poszczególnych składników pokarmowych okazał się także nieprawidłowy (ryc. 2).
http://phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-4-824.pdf

 Laughing a co im tam, można po(w)tykać się o własne nogi / w szprychy i przy okazji obalić to i owo Wink  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5612 : 2013-03-30, 18:10:06 »

Problem w tym, że takich "expertów" powołują do wydawania opinii laicy podejmujący decyzje w sprawach zdrowotnych.  Confused
Marne więc widoki na to, że coś się zmieni w najbliższym czasie.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71928


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5613 : 2013-03-30, 18:32:53 »

A dlaczego okulary założyłeś?
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5614 : 2013-03-30, 18:39:14 »

Bo jeszcze nie pora na uśmiech! O taki -  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 71928


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5615 : 2013-03-30, 18:50:06 »

Przyjdzie na to czas...na to czas... Very Happy Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5616 : 2013-03-30, 18:51:36 »


4.   Spożycie tłuszczu wyrażone w jednostkach wagowych na dietach niskowęglowodanowych jest niewiele większe niż na żywieniu zwyczajowym, co należy tłumaczyć niemożnością dużego spożycia produktów tłuszczowych bez produktów węglowodanowych, z powodu głębokiej niezgodności ze zwyczajami żywieniowymi.

6.   Stwierdza się poprawę tolerancji węglowodanów, co wynika ze zmniejszenia masy ciała.

Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
powrót

 
 
 
Projekt graficzny: BB Project
Wykonanie: Magnum2
© 2001 IŻŻ

Te 2 stwierdzenia bezsprzecznie zasługują na nagrodę NOBLA  Very Happy

Dwa! Dwa NOBLE. Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5617 : 2013-03-30, 18:58:02 »

Zaiste zasługuje...  Wink
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5618 : 2013-03-30, 19:00:34 »


4.   Spożycie tłuszczu wyrażone w jednostkach wagowych na dietach niskowęglowodanowych jest niewiele większe niż na żywieniu zwyczajowym, co należy tłumaczyć niemożnością dużego spożycia produktów tłuszczowych bez produktów węglowodanowych, z powodu głębokiej niezgodności ze zwyczajami żywieniowymi.

6.   Stwierdza się poprawę tolerancji węglowodanów, co wynika ze zmniejszenia masy ciała.

Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
powrót

 
 
 
Projekt graficzny: BB Project
Wykonanie: Magnum2
© 2001 IŻŻ

Te 2 stwierdzenia bezsprzecznie zasługują na nagrodę NOBLA  Very Happy

Dwa! Dwa NOBLE. Very Happy
A Radzio jak zwykle hojny. Wink Pryy powściągnij wodze kowboju Wink  Laughing Laughing Na trawę nas wygonią jeszcze. Chyba,że chcesz się podlizać "nowej-starej" władzy... Wink   Laughing Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #5619 : 2013-03-30, 19:12:12 »

 Laughing
5... tych... no!... NOBLI i wio- w siną dal. Wink Laughing Laughing
Zapisane
Strony: 1 ... 276 277 278 279 280 [281] 282 283 284 285 286 ... 1281 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 20 zapytaniami.