forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 09:35:44

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669827 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 506 507 508 509 510 [511] 512 513 514 515 516 ... 1282 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 5192426 razy)
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10200 : 2014-02-25, 11:14:43 »

Adaś, Adaś cóż żeś to uczynił. Shocked Sekta aniołów będzie mało. Wink Laughing Znaczy setka, tak miało być! Very Happy
Z aniołemi to jest coś nie teges...
Coś tam nie mają...ale chyba nie żebra Confused
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10201 : 2014-02-25, 11:33:52 »

 Laughing
Nawet ten... no... Abraham L. ich walorów przesadnie nie zachwalał, za to taki piąty dolar... . Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10202 : 2014-02-25, 13:00:35 »

Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10203 : 2014-02-25, 13:17:23 »

Jakby dało by się policzyć- znaczy, gdybym umiał, to... ze smakiem. Very Happy A wtedy, ... niech się świat wali, a co! Laughing Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10204 : 2014-02-25, 13:19:00 »

O właśnie!
Ze smakiem, a nie ze smalcem - to jest prawidłowa odpowiedź.  Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10205 : 2014-02-25, 13:22:06 »

 Exclamation Idea Exclamation
Bo w smak trzeba dobrze trafić. Cool Laughing Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10206 : 2014-02-25, 13:23:36 »

Exclamation Idea Exclamation
Bo w smak trzeba dobrze trafić. Cool Laughing Wink
Nalepiej ustami...znaczy, tym, umami Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10207 : 2014-02-25, 13:30:38 »

 Laughing
I w tym jest haczyk, choć czasami hak. Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10208 : 2014-02-26, 08:10:53 »

Tak! Przypomniałem sobie. Smile

Żołnierskie żarcie. Wink
Cytuj z:  kuchnia polska
„Pieczeń huzarska”


Składniki:

1 kg wołowiny, 250 ml wywaru (może być z kostki), sok z jednej cytryny, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 50 g masła.

Farsz: 3 cebule, 40 g startego chleba razowego, 1 żółtko, 40 g masła, sól, pieprz.
Sposób wykonania:

    Kawałek mięsa, tworzący zwartą bryłę, ubić tłuczkiem i natrzeć sokiem z cytryny. Odstawić na 3 h do lodówki. W brytfannie rozgrzać masło, mięso lekko oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Wlać do brytfanny 0.5 szkl. wywaru i dusić pod przykryciem ok. 50 min., co jakiś czas przewracając. Gdy mięso robi się miękkie, wyjąć je na deseczkę, i gdy przestygnie, ostrym nożem naciąć głęboko cienkie plastry tak, by spód mięsa dobrze się trzymał.

    Farsz: posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać starty chleb razowy, wymieszać i wystudzić. Dodać żółtko, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Farsz nakładać delikatnie w co drugie nacięcie i spinać szpilkami do zrazów lub wykałaczkami, nadać pieczeni jej pierwotny kształt.

    Do sosu w brytfannie dodać pokrojoną w plasterki cebulę i odrobinę mąki. Zagotować. Wlożyć pieczeń, dolać resztę wywaru i dopiec 15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pieczeń przełożyć na półmisek, wyjąć szpilki, sos przetrzeć przez sito i polać mięso. Dwa połączone plastry z farszem w środku stanowią jedną porcję.

Przed walką niczego nie szklić, ale suto zalać winem, namiestnicy markowym rocznik np. 1410, towarzysze trójniakiem jakim, za to w większych ilościach, bo roboty moc była, a ciury, no cóż- co z pańskiego stołu spadnie. Wink W sezonie letnim niczego nie odstawiać, znaczy lodówki nie używać. Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10209 : 2014-02-26, 08:27:17 »

I ze smakiem, choć Rec z koolesiem, (o brumbaku nie wspomnę z forum gazeta.pl) zrozumieją, że "ze smalcem"!  Rolling Eyes Wink
Tak - trzeba "wiadra smalcu" jeść...  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10210 : 2014-02-26, 08:32:31 »

Na pewno huzary pieczyste wsuwały, aż im się skrzydła trzęsły Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10211 : 2014-02-26, 08:40:11 »

I ze smakiem, choć Rec z koolesiem, (o brumbaku nie wspomnę z forum gazeta.pl) zrozumieją, że "ze smalcem"!  Rolling Eyes Wink
Tak - trzeba "wiadra smalcu" jeść...  Laughing Laughing Laughing

Szefu! Podpowiem, mogę! Wink Laughing

Panie i panowie, "Karwa". Z wiadra!  "... z wiadra smalcu jeść...", znaczy najwięcej, a nie wszystko- tak miało być. Wink Very Happy

Na pewno huzary pieczyste wsuwały, aż im się skrzydła trzęsły Laughing

Tak wkur...ch (nie mam pojęcia jak to ładnie zawoalować) Słowian do roboty zagonili. Wink Very Happy
Znaczy, historia jest taka. Smile
http://pl.wikipedia.org/wiki/Husaria
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10212 : 2014-02-26, 09:13:45 »

Na pewno huzary pieczyste wsuwały, aż im się skrzydła trzęsły Laughing
Huzary byly na 4eS, kazdy mial 4 skrzydla
Zapisane

Work Buy Consume Die
Dasna
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10213 : 2014-02-26, 09:18:58 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10214 : 2014-02-26, 09:26:26 »

A to ciekawe... Rolling Eyes powiedziałam o tym synowi (starszy akurat tu był), a on to potwierdza, że jak u nas na "przelotówce" zwiększyli dopuszczalną prędkość z 50 na 70 km/h to też ilość wypadków się zmniejszyła... Very Happy
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10215 : 2014-02-26, 09:32:51 »

A to ciekawe... Rolling Eyes powiedziałam o tym synowi (starszy akurat tu był), a on to potwierdza, że jak u nas na "przelotówce" zwiększyli dopuszczalną prędkość z 50 na 70 km/h to też ilość wypadków się zmniejszyła... Very Happy
Dla mnie to jest rzecz oczywizda. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10216 : 2014-02-26, 09:34:55 »

A to ciekawe... Rolling Eyes powiedziałam o tym synowi (starszy akurat tu był), a on to potwierdza, że jak u nas na "przelotówce" zwiększyli dopuszczalną prędkość z 50 na 70 km/h to też ilość wypadków się zmniejszyła... Very Happy
Większe skupienie i szybsze reakcje.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10217 : 2014-02-26, 10:04:00 »

Na pewno huzary pieczyste wsuwały, aż im się skrzydła trzęsły Laughing
Huzary byly na 4eS, kazdy mial 4 skrzydla

Nie każdy. To nie "komuna". Kto chciał i taki humorek miał. Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10218 : 2014-02-26, 12:56:24 »

http://wyborcza.pl/1,75400,15525589,Tluste_mleko__smietana__sery_i_maslo_dobre_na_otylosc_.html - no proszę, jeszcze trochę i "odkryją" Dietę Optymalną!  Shocked Very Happy
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #10219 : 2014-02-26, 14:23:40 »

Nie bez bułki Wink 
Zapisane
Strony: 1 ... 506 507 508 509 510 [511] 512 513 514 515 516 ... 1282 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.063 sekund z 20 zapytaniami.