Autor
|
Wtek: ciekawostki (Przeczytany 5199067 razy)
|
Gavroche
|
Już Cię nie odrzuca sama nazwa Dieta Optymalna... Nigdy mnie nie odrzucała Reakcje ludzi na tę nazwę, tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Już Cię nie odrzuca sama nazwa Dieta Optymalna... Nigdy mnie nie odrzucała Reakcje ludzi na tę nazwę, tak. Myślałam, że na początku, na DD, obrzydzili Ci ją...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja nad wpajaniem odruchów i ich późniejszym wyzwalaniem. Ruchy powtarzane tysiące razy wchodzą do naszego software na stałe, tak samo jak kolano uderzone młoteczkiem, zawsze podskoczy. Schodzą do niższych obszarów mózgu i w warunkach stresu odpalają z automatu. I teraz dlaczego u jednych osobników stres paraliżuje ciało i wyuczone reakcje, a u innych przyspiesza je i precyzuje. Dlaczego u niektórych "naciśnięcie spustu" w postaci walki, ucieczki czy innej wyuczonej reakcji na stresor, powoduje całkowite odprężenie po wygaśnięciu bodźca, a u innych nie i "stan gotowości" utrzymuje się całymi dniami, wyniszczając ciało i umysł. Szczególnie ciekawe są badania na żołnierzach. Okazuje się, że nie sposób przygotować człowieka na realną walkę wojenną, uczymy się jej od nowa "przy robocie", a większość pocisków chybia celu, bo mamy silny opór przed krzywdzeniem współplemieńców. Naturalnie do czasu. Puls żołnierza-żółtodzioba przyspiesza na akcji nawet o kilkadziesiąt uderzeń, a elitarnego o dwa-trzy, mimo większej trudności zadania. Trening A tak w ogole weno ciepnij mi tytula co to za xiega jest Nie, nie, to zbieranina internetowo-pdfowo-papierowa http://www.bookmaster.pl/nauka/nauki-wojskowe/ksiazki/1655/http://ricks.foreignpolicy.com/posts/2009/04/02/my_top_10_books_anyone_interested_in_us_military_history_should_read_0http://awe.mol.uj.edu.pl/~benio/Od%20neuronu%20do.%20sklad.pdfhttp://medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/9269/tytul/anatomia-czlowieka-tom-i-narkiewicz-morys-wydawnictwo-lekarskie-pzwl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Już Cię nie odrzuca sama nazwa Dieta Optymalna... Nigdy mnie nie odrzucała Reakcje ludzi na tę nazwę, tak. O toto, ale przecież ustałeś.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Już Cię nie odrzuca sama nazwa Dieta Optymalna... Nigdy mnie nie odrzucała Reakcje ludzi na tę nazwę, tak. Myślałam, że na początku, na DD, obrzydzili Ci ją... DO się sama broni Ja nie lubię szuflad, a początkowo wydawała mi się ciasna. Poczytałem, pogadałem z Mariuszem i Zyonem, wszedłem tu i teraz nie ma innej możliwości. LC MUSI BYĆ HF.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
True. Ale to nie jest takie proste: Składowymi białkami jaja są białka dla niego specyficzne tzn. jemu tylko właściwe. W żółtku znajdują się fosfolipoproteiny: lipowitelina lipowitelenina, fosfoproteina fosfowitina oraz liwetiny; są to białka niejednorodne, składają się z kilku frakcji. W białku jaja występują: owoalbumina, owokonalburnina, owomukoid, lizozym, owomucyna, kompleks flawoproteinowy, owoinhibitor, awidyna i białka niezidentyfikowane (głównie globuliny); również i one nie są jednorodne, składają się zkilku frakcji. Ich cechą charakterystyczną jest hamowanie wielu, reakcji enzymatycznych; owomukoid inaktywuje trypsynę, owoinhibitor wiele enzymów proteolitycznych, awidyna wiąże się z biotyną i w ten sposób inaktywuje tę witaminę. http://www.nutrivitality.pl/jaja-i-produkty-jajczarskie/sklad-chemiczny-jaj.htmlTakże awidyna to pikuś, ale plankton ględzi tylko o niej... W miarę rozwoju zapłodnionego jaja, dzięki dostarczeniu energii, kaskada reakcji inaktywacyjnych zmienia właściwości białek. Ogolny wniosek jest taki, ze nie warto sie kopac z awidyna, lepiej ja wykopac do kosza Ale strona jest fajna, sam na nia czasami zagadam, ostatnio patrzyem to http://www.nutrivitality.pl/jaja-i-produkty-jajczarskie/sklad-chemiczny-jaj/wplyw-obrobki-termicznej-na-wartosc-odzywcza-jaj.htmlZnaczenie biologiczne cukrów treści jaja polega na ich uczestnictwie w budowie tkanek i w metabolizmie organizmu embrionu i młodego pisklęcia w jaju A ja myślałem,że potrzebne są dla mózgu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słyszycie kapanie w tle? To oficjalne wskazówki dietetyczne zaczynają spływać do kanalizacji. A ktoś słyszy jak krople drążą beton. Pani Tereso? Da się ...?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
True. Ale to nie jest takie proste: Składowymi białkami jaja są białka dla niego specyficzne tzn. jemu tylko właściwe. W żółtku znajdują się fosfolipoproteiny: lipowitelina lipowitelenina, fosfoproteina fosfowitina oraz liwetiny; są to białka niejednorodne, składają się z kilku frakcji. W białku jaja występują: owoalbumina, owokonalburnina, owomukoid, lizozym, owomucyna, kompleks flawoproteinowy, owoinhibitor, awidyna i białka niezidentyfikowane (głównie globuliny); również i one nie są jednorodne, składają się zkilku frakcji. Ich cechą charakterystyczną jest hamowanie wielu, reakcji enzymatycznych; owomukoid inaktywuje trypsynę, owoinhibitor wiele enzymów proteolitycznych, awidyna wiąże się z biotyną i w ten sposób inaktywuje tę witaminę. http://www.nutrivitality.pl/jaja-i-produkty-jajczarskie/sklad-chemiczny-jaj.htmlTakże awidyna to pikuś, ale plankton ględzi tylko o niej... W miarę rozwoju zapłodnionego jaja, dzięki dostarczeniu energii, kaskada reakcji inaktywacyjnych zmienia właściwości białek. Ogolny wniosek jest taki, ze nie warto sie kopac z awidyna, lepiej ja wykopac do kosza Ale strona jest fajna, sam na nia czasami zagadam, ostatnio patrzyem to http://www.nutrivitality.pl/jaja-i-produkty-jajczarskie/sklad-chemiczny-jaj/wplyw-obrobki-termicznej-na-wartosc-odzywcza-jaj.htmlDo sztucznego odchowu ptaków, niektórych ssaków czy gadów często używa się gotowanego żółtka, czasem z dodatkami. Aby zwiększyć przyswajalność gotuje się je "na sypko", czyli pełen kwadrans, bo dla małego brzuszka tylko takie jest ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
E, takie nierozmoczone? Nie wierzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
E, takie nierozmoczone? Nie wierzę. Dla starszych z bułką tartą do dziobania, dla młodszych wyciskane do dzioba ze strzykawki. Można kapkę rozwodnić, ale niekoniecznie. Rodzice jak karmią owadami, to nie moczą Za to ziarnojady moczą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
I mnie się zdarzy, że Cię lubię. Potrzebny "od zaraz" młodszy przecież ratownik na "łamagę"- w maju.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wszystko szkodzi, nic nie wolno jeść...tak jak śpiewa Rosiewicz: ... A żeby zdrowym być, nie wolno tyć, Nie wolno jeść, nie wolno pić, nie wolno żyć... http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/go:1/art1286.html Taka dezinformacja całkowicie ogłupia ludzi...dzisiaj w radiu słyszałam, że jakieś brytyjskie badanie wykazało, że powinniśmy jeść 7 razy dziennie warzywa i owoce aby...właśnie aby co?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale głupka nie da się ogłupić, no chyba, że bardziej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|