RafałS
|
A chciałem jeszcze dodać że gdy ostatnio to działało to nie było nas tyle we świecie i jak jeden poszedł po drewno to i dla drugiego obok zostawało bo nie było ich wielu, więc i las nie znikał itd, itp.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A chciałem jeszcze dodać że gdy ostatnio to działało to nie było nas tyle we świecie i jak jeden poszedł po drewno to i dla drugiego obok zostawało bo nie było ich wielu, więc i las nie znikał itd, itp. Mówiłem, rolnictwo to zuoooo
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Co to za wywrotowe, antysocjalistyczne poglądy? W waszym świecie trzeba by było pracować na siebie, a co z solidarnością społeczną, bezrobotnymi, darmową służbą zdrowia i innymi zdobyczami ewolucji?
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A to dopiero potomkowie byliby wypracowali.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Może by im jakiego sfinksa zostawić ku przestrodze, ale czy zrozumieją?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co to za wywrotowe, antysocjalistyczne poglądy? W waszym świecie trzeba by było pracować na siebie, a co z solidarnością społeczną, bezrobotnymi, darmową służbą zdrowia i innymi zdobyczami ewolucji? Urzekło mnie jakieś opowiadanie SF o świecie bez pieniądza, którego autora i tytułu nie pomnę, oraz film Tony'ego Halika, w którym stało, że Aborygeni przed skażeniem "kulturą" pracowali kilka godzin na dobę, a z tego głupków wioskowych i kaleki też wyżywili...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Za tysiaka nie ponudzisz się za bardzo
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To trzeba napuścić kolejnych nierobów aby wywalczyli więcej i koniecznie zabrac tym bogatym, bo po co im tyle pieniędzy? To jest kapitalne pytanie! Otwiera mnóstwo drzwi. Odpowiedź na nie, znaczy się
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Nie zastanawiam sie nad tym, ponieważ nie mam nic przeciwko nadmiernemu gromadzeniu dóbr, bo wolność powinna być, jedynie pasożytnictwo jest naganne - zgodnie z przykazaniem, nie czyń drugiemu.... ale to w żadnych czasach nie zadziałało.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak połowa się wysadziła w powietrze...
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W tym sęk, że to niewolnictwo - nie chciałbym od kogokolwiek mieszkania.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Z ich perspektywy niekoniecznie tak to wygląda. Większość niczego innego nie zna i chyba nie czują się niewolnikami. A może są szczęśliwi na swój sposób.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Z ich być może nie, ale z mojej tak. Generalnie nie ma nic za darmo, bo nikt jeszcze nie wymyslił perpetum-mobile - trzeba niestety-stety pracować, najlepiej jeśli się da głową.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Jednak co niektórzy próbują mur rozbijać. Poza tym, nigdy nie było tak i jeszcze długo tak nie będzie, żeby wszyscy pracowali głową. A wielu, powinno dostać zakaz wykonywania jakiejkolwiek pracy umysłowej. Dożywotnio - dla dobra ogółu.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jednak co niektórzy próbują mur rozbijać. Poza tym, nigdy nie było tak i jeszcze długo tak nie będzie, żeby wszyscy pracowali głową. A wielu, powinno dostać zakaz wykonywania jakiejkolwiek pracy umysłowej. Dożywotnio - dla dobra ogółu. Ja pamiętam czasy jak pierwsza zmiana kopała rów, a druga go zakopywała i wszyscy brali kasę
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
No i komu to przeszkadzało. Wszyscy mieli zajęcie i czuli się potrzebni. Teraz stres, nerwica z braku pracy.
|
|
|
|
|
|
|
|