Autor
|
Wtek: ciekawostki (Przeczytany 5187931 razy)
|
Zyon
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Cyt." osoba o silnej woli, ale: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze. "
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Cyt." osoba o silnej woli, ale: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze. " No ale urwalas zdanie i wyjelas je przez to z kontekstu, w calosci brzmi to inaczej, jak zestawienie cech pozytywnych a po dwukropku pejoratywnych: Pojęcie używane do pozytywnego i negatywnego wartościowania osobowości jednostki, np. szlachetny charakter, niezłomny, osoba o silnej woli, ale: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze. To "ale:" dzieli przeciez cechy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Cyt." osoba o silnej woli, ale: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze. " No ale urwalas zdanie i wyjelas je przez to z kontekstu, w calosci brzmi to inaczej, jak zestawienie cech pozytywnych a po dwukropku pejoratywnych: Pojęcie używane do pozytywnego i negatywnego wartościowania osobowości jednostki, np. szlachetny charakter, niezłomny, osoba o silnej woli, ale: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze. To "ale:" dzieli przeciez cechy No, właśnie"ale". Ma silny charakter, ale ulega nałogom. Lub odwrotnie ma słaby charakter, ale nie ulega nałogom. Czyli chcę Ci wykazać , że charakter jest złożonością wielu cech. I to co napisałeś powyżej czyli zestawienie cech pozytywnych i pejoratywnych cyt; "Zespół tych cech osobowości, które związane są z przekonaniami moralnymi." Jednocześnie zauważ, że spójnik "ale" determinuje odbiór całego zdania. Czyli " jest pan inteligentny, ale" czyli co? Nieinteligentny.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No, właśnie"ale". Ma silny charakter, ale ulega nałogom. Lub odwrotnie ma słaby charakter, ale nie ulega nałogom. Czyli chcę Ci wykazać , że charakter jest złożonością wielu cech. OK, ale jest zestaw cech, ktore sie skladaja na definicje silnego albo slabego charakteru i to co podalas wyzej to sa sprzecznosci, cechy, ktore nie pozwalaja zakwalifikowac charakteru jako silnego albo slabego Silny charakter ulegajacy nalogom? Sprzecznosc!, uleganie automatycznie wyklucza "sile" charakteru i swiadczy raczej o uleglym a nie silnym, jezeli ulega to ma slaby, ulegly charakter I to co napisałeś powyżej czyli zestawienie cech pozytywnych i pejoratywnych cyt; "Zespół tych cech osobowości, które związane są z przekonaniami moralnymi." Jednocześnie zauważ, że spójnik "ale" determinuje odbiór całego zdania. Czyli " jest pan inteligentny, ale" czyli co? Nieinteligentny.
To "ale:" w tym zdaniu oznacza tyle co "ale tez moze byc", czyli "szlachetny charakter, niezłomny, osoba o silnej woli, ale tez moze byc negatywny: bez charakteru, egoistyczna, o słabym charakterze" To chyba jest jasne, mi sie zdaje, nie mozna miec szlachetnego charakteru i jednoczesnie byc bez charakteru to bylo zestawienie cech a "ale" dzieli je, zeby mozna bylo odroznic pozytywne od negatywnych
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter? Miec silny charakter to pic alkohol ale nie wpasc w alkoholizm, przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter. No nie przesadzajmy.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień Tak, tak, a logika wlasnie popelnila samobojstwo, bo niby wszyscy ja widza ale traktuja jak powietrze
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter? Miec silny charakter to pic alkohol ale nie wpasc w alkoholizm, przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter. No nie przesadzajmy. To w takim razie co dla Ciebie oznacza "UZALEŻNIENIE"?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień Tak, tak, a logika wlasnie popelnila samobojstwo, bo niby wszyscy ja widza ale traktuja jak powietrze Wystarczy odwiedzić kliniki leczące uzależnienia, tam są sami ludzie o silnych charakterach... Inaczej by się nie zdecydowali na odwyk
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter? Miec silny charakter to pic alkohol ale nie wpasc w alkoholizm, przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter. No nie przesadzajmy. No, to o czym my tu debatujemy? Cyt. z Zyona: " przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter."
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień Tak, tak, a logika wlasnie popelnila samobojstwo, bo niby wszyscy ja widza ale traktuja jak powietrze Wystarczy odwiedzić kliniki leczące uzależnienia, tam są sami ludzie o silnych charakterach... Inaczej by się nie zdecydowali na odwyk No jasne, o silnych, tak, tak.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter? Miec silny charakter to pic alkohol ale nie wpasc w alkoholizm, przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter. No nie przesadzajmy. No, to o czym my tu debatujemy? Cyt. z Zyona: " przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter." To przecież logiczna logiczność
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień Tak, tak, a logika wlasnie popelnila samobojstwo, bo niby wszyscy ja widza ale traktuja jak powietrze Wystarczy odwiedzić kliniki leczące uzależnienia, tam są sami ludzie o silnych charakterach... Inaczej by się nie zdecydowali na odwyk No jasne, o silnych, tak, tak. A jaki może być lepszy wykładnik siły charakteru od pokonania wieloletniego nałogu?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wszyscy potrafimy korzystac z wikipedii, to glowne zrodlo wiedzy na forum DD, ale nie rozumiem jaki to ma zwiazek z dyskusja Zyon , podałam ten link jako uzasadnienie swojej definicji silnego charakteru. Czyli możesz nie ulegać nałogom a mieć słaby charakter. A to ciekawostka A gdzie to uzasadnienie, bo nie widze? Jesteś płaczliwym sk...synem, boisz się wszystkiego wokół, boisz się mieć swoje zdanie, boisz się odpowiedzialności, ale nie wpadasz w alkoholizm. No, to masz silny charakter? Miec silny charakter to pic alkohol ale nie wpasc w alkoholizm, przeciez brak uzaleznien nie swiadczy o tym, ze ktos ma automatycznie silny charakter. No nie przesadzajmy. To w takim razie co dla Ciebie oznacza "UZALEŻNIENIE"? Dokladnie to co oznacza, nad czym tu deliberowac? Chodzi o to, ze nie wszyscy pija, wiec nie maja okazji sie uzaleznic, bo jak? Ale pic, czasami duzo ale sie nie uzaleznic to jest roznica chyba?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
anakin
Go
|
Jezeli ktos ma silny charakter to nie staje sie alkoholikiem
Chorobie alkoholowej nie sprzyja ani słaby, ani silny charakter. O chorobie alkoholowej również pisał Jan Kwaśniewski. :->
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zgadzam się oczywiście z Dasną Powiem więcej, ludzie o twardym charakterze mają większą skłonność do uzależnień Tak, tak, a logika wlasnie popelnila samobojstwo, bo niby wszyscy ja widza ale traktuja jak powietrze Wystarczy odwiedzić kliniki leczące uzależnienia, tam są sami ludzie o silnych charakterach... Inaczej by się nie zdecydowali na odwyk No jasne, o silnych, tak, tak. A jaki może być lepszy wykładnik siły charakteru od pokonania wieloletniego nałogu? Charakter to zestaw cech, ktore mozna zmienic, wiec nie widze tu sprzecznosci. Mozna wiec zmienic charakter, na tym miedzy innymi polega samodoskonalenie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|