Blackend
|
To nie dziwota, że to taka zasuszona chudzina, dobrze że chociaż trochę tej jagnięciny poje.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zszokowani? A ile jeszcze ich "grzeszków" nie ujrzało światła dziennego? Dopiero od niedawna mówi się głośno o przewinieniach osób duchownych...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tam chyba raczej umierały te dzieciaki z chorób, biedy i bezradniści opiekunów. Trzeba też pamiętać, że dzieciobójstwo jest bardzo powszechne w naturze, a i nasz gatunek respektuje prawa dziecka jako człowieka może ze 200 lat... Wcześniej dziecko dopiero "stawało się" człowiekiem, przez obrządki inicjacyjne w różnym wieku Dzieciobójstwo w okresie pierwotnym było pewnego rodzaju aktem konieczności z punktu widzenia grupy społecznej. W ten sposób zmniejszano ilość uciążliwych dla tej grupy jednostek, poprzez eliminowanie osobników słabych lub ułomnych, których wychowanie było nieakceptowanym obciążeniem dla grupy. U starożytnych Greków, Rzymian, Spartan, plemion słowiańskich i germańskich dokonywano dzieciobójstwa, gdy nadmierny przyrost rodziny utrudniał wyżywienie i wychowanie dzieci, albo też dziecko obarczone było wadami rozwojowymi. W Grecji, w tym m.in. w Sparcie, zanim dziecko otrzymało imię, kilku starszych obywateli decydowało o jego życiu w sytuacji, gdy urodziło się ono słabe lub chore. W przypadku stwierdzenia, że należy się go pozbyć z grupy, można było wykonać decyzję starszyzny poprzez zrzucenie go ze stoku wysokiej góry. http://isp.policja.pl/download/12/2037/DzieciobojstwoZaryshistoriistosowaniakar.pdf
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Przejdzie bokiem, jak zwykle, ale co leków nasprzedają to ich Ten zwolniony minister ma niezłe, siłowe, albo może kynologiczne imię: Siad Memisch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go