Autor
|
Wtek: ciekawostki (Przeczytany 5152020 razy)
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Barany... Ale zastrzegają, że automatyzm w sporcie jest potrzebny. Ale jak zwykle medal ma dwie strony.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Genów to ja nie widzę. Mam na myśli, że automatyzm jest dobry, potrzebny, ale w rożnych akcjach, gdzie potrzeba zagrywek taktycznych schodzi na drugi plan a na pierwszy wysuwa się myślenie strategiczne. A to z automatyzmem ma niewiele wspólnego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Coś prawie jak odruch bezwarunkowy... Jak jest szybka akcja, to na pewno nie mają dużo czasu na zastanawianie się. Ale nie zgadzam się z tą hipotezą, że "głównym czynnikiem sukcesu jest w tym wypadku genetyka"...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Coś prawie jak odruch bezwarunkowy... Jak jest szybka akcja, to na pewno nie mają dużo czasu na zastanawianie się. Ale nie zgadzam się z tą hipotezą, że "głównym czynnikiem sukcesu jest w tym wypadku genetyka"... Też z tą genetyka nie teges. Tylko co oni mieli na myśli, też nie wiem, albo autor artykułu napisał, bo napisał.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale jaja! Napisałbym coś na temat mózgów tych naukowców japońskich, ale idę zaparzyć sobie kawę...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Genów to ja nie widzę. Mam na myśli, że automatyzm jest dobry, potrzebny, ale w rożnych akcjach, gdzie potrzeba zagrywek taktycznych schodzi na drugi plan a na pierwszy wysuwa się myślenie strategiczne. A to z automatyzmem ma niewiele wspólnego.
Nieprawda W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Nieprawda W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne. Zyon czy uważasz, że automatyzm zastąpi kreatywność?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nieprawda W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne. Zyon czy uważasz, że automatyzm zastąpi kreatywność? Gra w pilke nozna i w wiekszosc tego typu sportow druzynowych to w 95% rutyna i automatyzm a gora 5% to kreatywnosc. Odciazajac mozg od myslenia o typowych zagraniach i spychajac je do sfery nawykowej, mozg moze sobie wlasnie pozwolic na kreatywnosc i nie zajmowac sie zagraniami typowymi dla okreslonej gry. Na tym to polega i dlatego Tony Dungy zostal trenerska legenda. Wtedy sie z niego smiano, dzisiaj jest legenda i wiekszosc trenerow kopiuje jego rozwiazania.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Trzecia część też jest
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...i też jest super...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Nieprawda W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne. Zyon czy uważasz, że automatyzm zastąpi kreatywność? Gra w pilke nozna i w wiekszosc tego typu sportow druzynowych to w 95% rutyna i automatyzm a gora 5% to kreatywnosc. Odciazajac mozg od myslenia o typowych zagraniach i spychajac je do sfery nawykowej, mozg moze sobie wlasnie pozwolic na kreatywnosc i nie zajmowac sie zagraniami typowymi dla okreslonej gry. Na tym to polega i dlatego Tony Dungy zostal trenerska legenda. Wtedy sie z niego smiano, dzisiaj jest legenda i wiekszosc trenerow kopiuje jego rozwiazania. True. Myślenie to śmierć, a sprowadzenie wyuczonych reakcji z przenośnego na twardy dysk, to potęga. Bo czymże jest kreatywność, jeśli nie wyuczoną reakcją na daną sytuację? A jeśli pojawi się nieznana sytuacja, stosujemy najbardziej odpowiedni szablon z posiadanych... Dasna, uważasz, że ciężarowiec myśli nad najlepszą techniką przed każdym podejściem? Przeciwnie, oczyszcza świadomość, nie słyszy i nie widzi nic, poza absolutnym minimum, decyzje pozostawiając głębszym warstwom mózgu, które dzięki tysiącom powtórzeń na treningach, są tak utrwalone, że automatyczne...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czyli nie ma kreatywnego myślenia. Jest to puste słowo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A słowo ciałem się stało...
|
|