|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
PrzeczytaĹam
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Podziwiam wytrwaĹoĹÄ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Ja teĹź. Mam wprawÄ
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...ale sporo racji jest w tym artykule. Jak juĹź coĹ napiszÄ
o kuchni staropolskiej, to tylko o tej biednej, chĹopskiej (chleb i kartofle), a o wykwintnych i tĹustych daniach arystokracji i szlachty - cisza...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
W "paĹskich" daniach nie oszczÄdzano cukru, miÄsa i w ogĂłle biaĹka jadano gĂłry, w sumie - koryto. Niestety.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale sĹodyczy nie byĹo chyba tyle co teraz...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Fabrycznych, jeĹli w ogĂłle, to mniej, ale w domach? Kto mĂłgĹ odradzaÄ sĹodkoĹci? Smaczne byĹy bo i tĹuszczu nie ĹźaĹowano.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
MoĹźe jak tĹusto jedli, to ich na sĹodkie mniej "ciÄ
gnÄĹo"... Nasz jeden z synĂłw tak zawsze miaĹ, Ĺźe lubiĹ (i lubi) jeĹÄ tĹusto, a sĹodkoĹci (ani owocĂłw) w ogĂłle...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Jak nie doĹÄ tĹusto, to za duĹźo biaĹka? I konsekwencje.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jakie macie konsekwencje za duĹźej iloĹci biaĹka? Mnie siÄ nigdy nie udaĹo takowych uchwyciÄ...
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
"OgĂłlne pogorszenie siÄ samopoczucia, brak utraty wagi, swÄdzenie i pÄkanie skĂłry, nawrĂłt Ĺuszczycy i innych chorĂłb skĂłrnych (np. zaczerwienienie na policzkach - podobne do skazy biaĹkowej u dzieci), cuchnÄ
cy mocz, bĂłle wÄ
troby, nerek, stawĂłw, przyspieszone tÄtno, arytmia serca, wzrost ciĹnienia tÄtniczego, nerwowoĹÄ, pocenie siÄ, powrĂłt cukrzycy, rzut dny moczanowej, ogĂłlne osĹabienie, gorsza koncentracja, uczucie zimna, mrowienie w koĹczynach, osĹabienie paznokci i wĹosĂłw, wzrost poziomu cholesterolu LDL." fakt brak Ww nie liczac dny moczanowej
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciekawe. W wielu miejscach na Ĺwieci lokalsi majÄ
takie opowieĹci... To taka funkcja mĂłzgu, jak potrzeba Boga czy moĹźe faktycznie jest jakieĹ drugie dno?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
|
|