|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przeczytałam
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Podziwiam wytrwałość...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja też. Mam wprawę
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...ale sporo racji jest w tym artykule. Jak już coś napiszą o kuchni staropolskiej, to tylko o tej biednej, chłopskiej (chleb i kartofle), a o wykwintnych i tłustych daniach arystokracji i szlachty - cisza...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W "pańskich" daniach nie oszczędzano cukru, mięsa i w ogóle białka jadano góry, w sumie - koryto. Niestety.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale słodyczy nie było chyba tyle co teraz...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Fabrycznych, jeśli w ogóle, to mniej, ale w domach? Kto mógł odradzać słodkości? Smaczne były bo i tłuszczu nie żałowano.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może jak tłusto jedli, to ich na słodkie mniej "ciągnęło"... Nasz jeden z synów tak zawsze miał, że lubił (i lubi) jeść tłusto, a słodkości (ani owoców) w ogóle...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jak nie dość tłusto, to za dużo białka? I konsekwencje.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jakie macie konsekwencje za dużej ilości białka? Mnie się nigdy nie udało takowych uchwycić...
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
"Ogólne pogorszenie się samopoczucia, brak utraty wagi, swędzenie i pękanie skóry, nawrót łuszczycy i innych chorób skórnych (np. zaczerwienienie na policzkach - podobne do skazy białkowej u dzieci), cuchnący mocz, bóle wątroby, nerek, stawów, przyspieszone tętno, arytmia serca, wzrost ciśnienia tętniczego, nerwowość, pocenie się, powrót cukrzycy, rzut dny moczanowej, ogólne osłabienie, gorsza koncentracja, uczucie zimna, mrowienie w kończynach, osłabienie paznokci i włosów, wzrost poziomu cholesterolu LDL." fakt brak Ww nie liczac dny moczanowej
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciekawe. W wielu miejscach na świeci lokalsi mają takie opowieści... To taka funkcja mózgu, jak potrzeba Boga czy może faktycznie jest jakieś drugie dno?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|