renia
|
A, tak to jest... dlatego bydło na pastwiskach dostaje sól... a drapieżniki nie potrzebują...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ludzie się pocą, więc potrzebują trochę extra soli nawet na dietach niskowęglowodanowych. Podobno nawet Masajowie wymieniali ser za sól, a koczownicze plemiona Eurazji regularnie jadły specjalny, bardzo słony ser. Kilka razy zrobiłem suszoną wołowinę z piekarnika i byłem zdumiony ile soli zawiera mięso, tylko woda ją rozcieńcza.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak nie było lodówek, to ludzie chyba więcej soli spożywali. Mięso było wędzone lub solone leżało w solance...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ze słonych serów to oscypek.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Przewracają świat do góry nogami...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przewracają świat do góry nogami... posługując się olejem lnianym
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dobre i to, odczarowuje tłuszcze. Zanim nauczymy się biegać, raczkujemy.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Najnowsze zalecenia IŻiŻ polecają nie przekraczać energetycznie 30% tłuszczu, więc jest spoczko.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A to nie jest droga do jakiegoś syndromu?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
cytat z linku: "Faktem jest, że tłuszcz jest bardziej kaloryczny niż inne składniki odżywcze: -1 gram tłuszczu dostarcza 9 kalorii. -1 gram węglowodanów dostarcza 4 kcal. -1 gram białka dostarcza 4 kcal." Z tych "danych" wynika, że wniosek "Faktem jest, że tłuszcz jest bardziej kaloryczny niż..." jest fałszywy! wszak 9 kalorii to przecież 0,009 kcal, a 4 kcal to przecież 4000 cal (lub kalorii jak kto woli). Nie żebym się czepiał literówki, ale i tak autor/ka artykułu nie bardzo wie o czym pisze. Nie podpisał/a się. Jest to nieudolna próba wyważania otwartych (ponad 40 lat temu! przez Doktora Ja Kwaśniewskiego) drzwi. w dodatku przez dyletanta/kę.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To kłamstwo, bo tysiące badań naukowych potwierdza wręcz przeciwnie... Alergia przeważnie chroni przed rakiem do tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|