Autor
|
Wtek: ciekawostki (Przeczytany 5174559 razy)
|
Blackend
|
Jak toksyczna matka, to faktycznie może ściskać taka miłość za gardło.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Z tego wynika, że jest jeszcze wiele interesujących rzeczy do odkrycia. Na pewno mogę na swoim przykładzie powiedzieć, że więź pomiędzy matką a dzieckiem jest wyjątkowa i nieporównywalna z innymi formami miłości choćby największej. Ja mam zgoła odmienne doświadczenia. Oczywiście nie byłem w ciąży, to musi być odjazd, ani nie karmiłem piersią, podobno bardzo zmysłowe uczucie. Ale poza tym, jakby przynależnym do płci, okresem, niespecjalnie zauważam różnice. Oczywiście mama jest do czego innego, a tata do czego innego, a "inne" trudno porównywać. Kiedyś, w jakimś domu dziecka, robili doświadczenie polegające na zamianie ról przypisanych tradycyjnie do płci opiekunów i dzieciaczki bardziej się wiązały z mężczyznami, którzy wykonywali czynności kobiece, typu karmienie, tulenie, przewijanie, śpiewanie, czytanie itp. Ale to można przypisać ilości czasu spędzanego razem.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A skąd to poszukiwanie biologicznej matki u dzieci z rodzin adopcyjnych. ? Pewnie, że zdarzają się dewianci, którzy są zdolni do najgorszych okrucieństw na swoich rodzicach, ale ogólnie można przyjąć, że miłość pomiędzy matką a dzieckiem jest wyjątkowa.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeśli poszukują to biologicznych rodziców poszukują, nie tylko matki. Wg mnie to czas i wspólne przeżycia tworzą więź. W tradycyjnym modelu rodziny to ojciec jest zwykle więcej poza domem, więc matka siłą rzeczy jest stacjonarna. Ale kiedy ojciec pracuje w domu, a matka w delegacjach, dzieciak jest na butli, ojciec nosi dziecko w chuście, to nie ma bata, żeby "magia matki" coś znaczyła. Mogę się jednak mylić.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W tradycyjnym modelu rodziny to ojciec jest zwykle więcej poza domem, więc matka siłą rzeczy jest stacjonarna. To fakt, tu na Śląsku jest bardzo silny matriarchat. Być może stąd to moje przekonanie?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale w tym roku to trzecia albo czwarta asteroida, która wielkością i szybkością załatwia sprawę w mgnieniu oka...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Za którymś razem w końcu trafią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ciekawe jaki stopień redukcji mają tutejsi wybrańcy narodu?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
mówisz, że to żadna sensacja?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zdziwiło mnie, że jeszcze te 25% mu zostało.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Powinni wszystkich polityków prześwietlić...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tajny sekret PSL.....
|
|