No muszę!
Mimo,że całkowicie nie dotyczy to tego forum, ale pokazuje do czego zdolne jest to całe CYMBALSTWO.
A to się robi niebezpieczne...
"WAŻNE! Akcyza! Projekt ustawy, konsultacje
22
CZER
Jak większość z Was już zapewne wie, prace nad wprowadzeniem akcyzy są zaskakująco szybkie. Co więcej, kogoś tam w tym całym Ministerstwie Finansów zdrowo potrzepało. Obejrzyjcie sobie projekt na stronie Rządowego Centrum Legislacji. (plik PDF). Mamy tam wyjątkowo kreatywną definicję liquidu:
płyn do papierosów elektronicznych ? roztwór wykorzystywany w papierosach elektronicznych, zarówno z nikotyną jak i bez nikotyny, w tym baza do tego roztworu zawierająca glikol lub glicerynę;
Tak, dobrze widzicie ? zerówki też są objęte tą definicją, a więc także mają zostać obłożone akcyzą. Ale przewidziano też wyjątki ? imaginujcie sobie, że możecie otrzymać od osoby fizycznej (nie sklepu) z tzw. kraju trzeciego bez akcyzy okazjonalnie całe 10 ml liquidu. No po prostu szaleństwo łaskawców rządowych. Co ważne ? definicja płynu w tym projekcie jest inna niż ta, którą znamy z ustawy implementacyjnej.
Rzućcie też okiem na dokument OSR ? Ocena skutków regulacji. Tam też jest sporo ciekawych rzeczy. Całość losów ustawy można śledzić tutaj.
No dobrze, co dalej? Poczekajcie trochę, Nieoceniony LogerM z zielonego forum szykuje pisma, które będziecie mogli wykorzystać w procesie konsultacji społecznych, na które dano czas do 12 lipca. Wiem, że niektórzy powiedzą, że to i tak nic nie da, ale ja jednak uważam, że musimy pokazać, co myślimy o tym wszystkim. Im więcej komentarzy dostaną, tym lepiej. Jeśli więc ktoś nie chce się włączyć, niech chociaż nie przeszkadza i nie zniechęca innych. Oczywiście każdy może sam skomentować pomysły rządowe. Bardzo proszę jednak o to, aby robić to w sposób kulturalny.
Ceterum censeo Directiva Tobaccorum delendam esse!
(A poza tym uważam, że Dyrektywa Tytoniowa winna być zniszczona!)
24 komentarze
Opublikował/a StaryChemik w dniu 22 czerwca 2017 w ogólne
Tagi: akcyza, prawo
PILNE! Morawiecki chce obłożyć liquidy szaloną akcyzą i nas złupić!
20
CZER
Dziś właśnie ukazała się w mediach informacja o tym, że Ministerstwo Finansów chce obłożyć liquidy podatkiem akcyzowym. Przyznam, że proponowana wielkość akcyzy ? 0,7 zł/1 ml, czyli mówiąc po prostu ? 7 zł/butelkę 10 ml wprawiła mnie w autentyczne osłupienie. Oznacza to niemal 100% wzrost cen płynów.
Ten ruch jest oczywiście kompletnie niezrozumiały, jeśli weźmiemy pod uwagę kwestie zdrowotne. OK, rozumiem akcyzę na towary szkodliwe ? papierosy czy alkohol, ale nakładanie haraczu na ludzi, którzy postanowili zerwać z nałogiem palenia jest nieludzkie i zwyczajnie bandyckie. OK, to są mocne słowa, ale moim zdaniem zupełnie adekwatne w tej sytuacji. Tak, panie Morawiecki ? działania MF w tej sprawie są absolutnie bandyckie.
Nie wiem, co możemy teraz zrobić. Wiem natomiast jedno ? nie możemy w tej sprawie milczeć. Liczę na to, że pomimo sezonu wakacyjnego spróbujemy coś zrobić, jakoś zadziałać. Zastanówmy się nad tym. Podyskutujmy. Sprawa jest naprawdę pilna.
Proszę, rozpowszechnijcie tę informację jak najszerzej ? na forach, w grupach, na twitterze. Wszędzie, gdzie się da.
Ceterum censeo Directiva Tobaccorum delendam esse!
(A poza tym uważam, że Dyrektywa Tytoniowa winna być zniszczona!)"