forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 16:34:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669859 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 913 914 915 916 917 [918] 919 920 921 922 923 ... 1282 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 5196686 razy)
Radomiak
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18340 : 2017-09-15, 13:16:36 »

Kolejny sobie bruździ... Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18341 : 2017-09-15, 13:32:07 »

A niech tam se gadają...  Cool
Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza.  Very Happy
Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co.
I co z tego? Rolling Eyes  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18342 : 2017-09-15, 14:07:30 »

Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  Cool
Zapisane
Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18343 : 2017-09-15, 14:11:59 »

Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  Cool
Czy ta pasteryzacja nie ma za  wysokiej temperatury?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72271


Re: Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18344 : 2017-09-15, 14:12:20 »

A niech tam se gadają...  Cool
Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza.  Very Happy
Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co.
I co z tego? Rolling Eyes  Laughing


Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72271


Re: Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18345 : 2017-09-15, 14:14:50 »

A niech tam se gadają...  Cool
Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza.  Very Happy
Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co.
I co z tego? Rolling Eyes  Laughing



Nie będą mieli osteoporozy, bo wapń się przyswaja...... Cool  Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18346 : 2017-09-15, 14:33:06 »

Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  Cool
Czy ta pasteryzacja nie ma za  wysokiej temperatury?

Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150oC, bo wyższa zmienia smak mleka.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Re: Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18347 : 2017-09-15, 14:34:50 »

Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?

Za dużo razy "kopiuj" "wklej", by wyszło.  Cool Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72271


Re: ciekawostki
« Odpowiedz #18348 : 2017-09-15, 14:36:07 »

Trudno. Pewnie i tak niczego nowego nie odkryli. Badają sporo lat i nic...
Cisza. Zalecenia IŻiŻ nadal obowiązują...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18349 : 2017-09-15, 14:38:45 »

I świetnie, bo zalecenia IŻiŻ są doskonałe i nie trzeba ich zmieniać, bo dopiero pojawiłoby się kupa "nieprzewidzianych" kłopotów! NFZ by nie wytrzymał takiego natłoku syndromów metabolicznych!  Sad Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72271


Re: ciekawostki
« Odpowiedz #18350 : 2017-09-15, 14:41:09 »

Fuj...przeraża ta kupa i te syndromy...Confused Laughing
Zapisane

Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18351 : 2017-09-15, 14:46:27 »

Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  Cool
Czy ta pasteryzacja nie ma za  wysokiej temperatury?

Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150oC, bo wyższa zmienia smak mleka.  Very Happy

Gdzieś się doczytałam, że UHT dostaje 350 stopni C.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18352 : 2017-09-15, 14:49:55 »

To doczytaj jeszcze raz. Wink
Zapisane
Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18353 : 2017-09-15, 14:54:30 »

To doczytaj jeszcze raz. Wink
Masz rację.
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18354 : 2017-09-15, 14:55:32 »

 Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18355 : 2017-09-15, 14:59:20 »

Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam, bo technologicznie leci się przeważnie na górnej granicy, aby ludzi nie potruć i na pewno wybić wszystkie bakterie z "mleka prosto od chłopa" nim się je sterylnie opakuje... Wink
Zapisane
Radomiak
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18356 : 2017-09-15, 15:00:30 »

I świetnie, bo zalecenia IŻiŻ są doskonałe i nie trzeba ich zmieniać, bo dopiero pojawiłoby się kupa "nieprzewidzianych" kłopotów! NFZ by nie wytrzymał takiego natłoku syndromów metabolicznych!  Sad Very Happy
A to już tak zadbali, żeby zalecenia IŻIŻ i procedury medyczne były " kompatybilne"?  Shocked Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18357 : 2017-09-15, 15:04:16 »

Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam,

 Shocked
Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka!
Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ...  Confused
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18358 : 2017-09-15, 15:05:41 »

A to już tak zadbali, żeby zalecenia IŻIŻ i procedury medyczne były " kompatybilne"?  Shocked Laughing

 Laughing
Dokładnie... Wink
Zapisane
Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #18359 : 2017-09-15, 15:24:41 »

Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam,

 Shocked
Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka!
Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ...  Confused

Dziękuję. Widocznie i mnie się jakieś inne liczby wkręciły. I wydawały mi się za wysokie.
Zapisane
Strony: 1 ... 913 914 915 916 917 [918] 919 920 921 922 923 ... 1282 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.068 sekund z 20 zapytaniami.