Radomiak
Go
|
Kolejny sobie bruździ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A niech tam se gadają... Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza. Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D 3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co. I co z tego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji... Czy ta pasteryzacja nie ma za wysokiej temperatury?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A niech tam se gadają... Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza. Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D 3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co. I co z tego? Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A niech tam se gadają... Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza. Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D 3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co. I co z tego? Nie będą mieli osteoporozy, bo wapń się przyswaja......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji... Czy ta pasteryzacja nie ma za wysokiej temperatury? Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150 oC, bo wyższa zmienia smak mleka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?
Za dużo razy "kopiuj" "wklej", by wyszło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Trudno. Pewnie i tak niczego nowego nie odkryli. Badają sporo lat i nic... Cisza. Zalecenia IŻiŻ nadal obowiązują...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji... Czy ta pasteryzacja nie ma za wysokiej temperatury? Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150 oC, bo wyższa zmienia smak mleka. Gdzieś się doczytałam, że UHT dostaje 350 stopni C.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
To doczytaj jeszcze raz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
To doczytaj jeszcze raz. Masz rację.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam, bo technologicznie leci się przeważnie na górnej granicy, aby ludzi nie potruć i na pewno wybić wszystkie bakterie z "mleka prosto od chłopa" nim się je sterylnie opakuje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam, Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka! Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam, Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka! Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ... Dziękuję. Widocznie i mnie się jakieś inne liczby wkręciły. I wydawały mi się za wysokie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|