Autor
|
Wtek: ciekawostki (Przeczytany 5186574 razy)
|
|
renia
|
Ja wczoraj dostałam ponowne zaproszenie na badanie profilaktyczne (kolonoskopię) nowotworu jelit. Dlatego, że na pierwsze zaproszenie nie odpowiedziałam, teraz mam odpisać, nawet jak nie zgadzam się na badanie . Pisali, że to nie boli, gdyż to jest giętka rurka zakończona kamerą o średnicy 1,5 cm ) a zapobiega nowotworom Znowu wyrzuciłam kopertę z pismami do kosza. Może zaczną mnie ścigać?
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Odstąp Jacykowi.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A dlaczego nie napiszesz do nich, że za kolejne nękanie pozwiesz ich do sądu?
|
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Witam i pozdrawiam znajomych i nieznajomych forumowiczów. Leciutko ofuknięty zwracam się z prośbą do szanownego admina aby zechciał łaskawie rozwinąć wątek swojej wypowiedzi jaka miała miejsce 2 września w Ciechocinku, jaką udzielił w odpowiedzi na moje pytanie zadane wówczas z sali. Przypomnę, że w swoim pytaniu zadanym szanownemu adminowi wyraziłem zdziwienie i powątpienie co do prawidłowego przestrzegania zasad ŻO przez część osób optymalnych których deklarowane jadłospisy były badane przez dr Bolesławską. Przywołałem wynik z badania, który wskazuje że u CZĘŚCI badanych optymalnych poziom energii pozyskanej z tłuszczy wyrażony w procentach w przeliczeniu na kalorie wynosi ok. 60% (kob.68 % +/-9 i męż.69% +/-9). W odpowiedzi usłyszałem, że owszem będzie to ŻO jeśli dla przykładu mamy do czynienia ze ?starszym leniwcem leżącym cały dzień na kanapie z pilotem w ręku? i któremu ten poziom energii z tłuszczy w pełni wystarczy a jedzenie więcej byłoby przejadaniem się. Przyjąłem do wiadomości te wyjaśnienie, ale wyjechałem z Ciechocinka z mętlikiem w głowie. Chcę powiedzieć, że nie karmię się cyferkami, pamiętam również że każdy jest indywidum. Budzić może jednak zdziwienie, że akceptowalne jest te 60% na ŻO kiedy w książce ?Jak nie chorować? jak byk na wykresie ze str.110 stoi, że cyfrą 9 jest oznaczony ?Początek obszaru żywienia optymalnego? a z tabeli ze str. 111 widnieje wynik 67% ( kto ma książkę ?Dieta optymalna? to samo jest na str 148,149,150). Aby nie ?zwariować? i jednocześnie nie wchodzić w rolę ?poprawiacza? ani Wielkiego Doktora Kwaśniewskiego ani Dobrego Admina próbuję na własny użytek znaleść wyjście z sytuacji. Dumam, dumam i jedyne co mi przyszło do głowy to zastosować tzw. ?poziom 2 zadzidzienia dzidy?, czyli uznać że początek ŻO może mieć wyznaczany indywidualnie przedpoczątek początku ŻO i że musi na wykresie znajdować się między dietami wyznaczonymi cyframi 8 a 9 a jednocześnie nie może wchodzić w obszar chorób cywilizacyjnych. Jednocześnie jednak pamiętając że w ŻO najważniejsze jest zachowanie właściwych proporcji BTW kłopotliwie dla mnie konstatuję, że: 1) najniższa proporcja ?light? jaką wyczytałemz książek to BTW jak 1 : 1.5 : 0,5(jeśli się mylę poprawcie mnie). 2) proporcja powyższa odpowiada ilości 69% energii z tłuszczy (zakładam dla uproszczenia 1g B=4kcal, 1g T= 9 kcal, 1g W=4kcal) 3) najbliżej 60% jest proporcja BTW jak 1: 1,5 : 1 (62%) - Czy dopuszczalna? 4) zmniejszenie poziomu spożycia tłuszczy pociąga za sobą automatycznie wzrost spożycia węglowodanów i istnieje groźba, niebezpieczeństwo wpadnięcia w ?koryto? Dlatego proszę admina aby możliwie łaskawie zechciał wyznaczyć nieprzekraczalną granicę (dead line) ŻO ( zapewne ustalaną indywidualnie) i paluszkiem wskazał również łaskawie na wykresiku te 60% z tłuszczy bo może się okazać, że ten cytowany ?leniwiec? nie leży na kanapie a jedzie ?po bandzie?.
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Przepraszam ale jakiś duszek podmienił mi cudzysłowy (" ") na znaki zapytania(?)
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
50% energii z tłuszczu to też ŻO, biedne, bo biedne, ale ŻO. Na pewno lepsze takie, niż zalewanie się tłuszczem, "bo od tłuszczu się nie tyje".
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
50% energii z tłuszczu to też ŻO, biedne, bo biedne, ale ŻO. Na pewno lepsze takie, niż zalewanie się tłuszczem, "bo od tłuszczu się nie tyje". 50 procent z tłuszczu to wg. rysunku wykresu prawie środek koryta. Czyż nie?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie, koryto to 20:40:40 BTW w % energii.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Po pierwsze: jakie jest źródło białka? Bo jeśli z orzechów, ziaren, korzeni, bulw i liści, które przeważnie zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w niezłych proporcjach (szczególnie soja, lucerna, pokrzywa itp.) , to niestety nie jest to propozycja Doktora. Podane zaś w książkach proporcje są uogólnone dla przeciętnie chorej osoby, o przeciętnym zapotrzebowaniu energrtycznym z uwzględnieniem regeneracji organizmu, oraz dla zdrowych osób, które lubią się ruszać więcej niż przeciętnie. Doktor wyraźnie to pisze, tylko przeważnie jest to "niedoczytane", bo znacznie lepiej niektórym w oko wpada "formuła30g". Więcej nie piszę, bo nie obaśniam podstaw dietetyki. Ale jako ciekawostkę podam, że na diecie 5*wio lepiej jest bulwy i korzenie dokładnie umyć niż obierać, ponieważ większość ważnych składników odżywczych znajduje się pod epidermą.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
......................... Podane zaś w książkach proporcje są uogólnone dla przeciętnie chorej osoby, o przeciętnym zapotrzebowaniu energrtycznym z uwzględnieniem regeneracji organizmu, oraz dla zdrowych osób, które lubią się ruszać więcej niż przeciętnie. .................
O to właśnie się dopytywałam. O zależność, że czym większa aktywność fizyczna, tym więcej powinno się dostarczać energii z tłuszczów...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale skórki (łupiny) są niestrawne (np. zawarta w nich celuloza)... Jak się ześrutuje, to się strawi, bo po to się śrutuje. Już gdzieś pisałem, że celuloza trawi się całkowicie u monogastrycznych wszystkożernych, jeśli dawka pokarmowa nie zawiera jej zbyt dożo. Dokładne ilości i strawności włókna surowego podaje bodaj Ruszczyc w "Paszoznawstwo i żywienie zwierząt".
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Aż taka ciekawska to ja nie jestem...
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Po pierwsze: jakie jest źródło białka? wow
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ja wczoraj dostałam ponowne zaproszenie na badanie profilaktyczne (kolonoskopię) nowotworu jelit. Dlatego, że na pierwsze zaproszenie nie odpowiedziałam, teraz mam odpisać, nawet jak nie zgadzam się na badanie . Pisali, że to nie boli, gdyż to jest giętka rurka zakończona kamerą o średnicy 1,5 cm ) a zapobiega nowotworom Znowu wyrzuciłam kopertę z pismami do kosza. Może zaczną mnie ścigać? Przecie to DOBRA ZMIANA troszczy się o chorych i biednych. Dlatego nie rozumiem dlaczego się aż tak złościsz
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Po pierwsze: jakie jest źródło białka? wow No tak wiem, teraz będzie: "a czy jak tylko jedno z czterech żółtków co Doktor kazał jeść, to jeszcze, czy już nie..." "I dlaczego cztery, a nie pięć"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|