Jarek
Go
|
Zapewne dzięki mądrości mieszkańców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A bo to były tylko postanowienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Czyli nadzieja jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Odczep się i to był ostatni raz...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Reniu, luzik wskazany.
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
I po co mnie ta serdeczność tak cieszyła?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyja serdeczność Ciebie Zosiu cieszyła...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Renia jednak drąży...
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Renia jednak drąży... Dziurkę w całym? A to zalotnica....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Czy ci naukowcy jeszcze żyją? https://tylkonauka.pl/wiadomosc/naukowcy-przypadkowo-odkryli-jak-zamienic-co2-w-etanolZespół badawczy użył katalizatora, pokrytego mikroskopijnymi kolcami, które wykonano z miedzi i węgla. Po zastosowaniu prądu elektrycznego, wyzwolono skomplikowaną reakcję chemiczną, która odwraca proces spalania. Roztwór dwutlenku węgla rozpuścił się w wodzie i przekształcił ją w alkohol etylowy. Metoda ta jest tania i prosta, proces można przeprowadzić w temperaturze pokojowej a jego skuteczność wynosi 63%.
Przejście z CO2, gazu cieplarnianego, prosto do etanolu jest ekstremalnie trudne. Autorzy tego badania nie ukrywają zaskoczenia. Zupełnie przypadkowe odkrycie może mieć ogrom zastosowań i pozwoli, między innymi, zamienić znienawidzony dwutlenek węgla w paliwo. Na dzień dzisiejszy, naukowcy zapowiadają kolejne badania, które pozwolą udoskonalić cały proces, ale nikt nawet nie wspomina o ewentualnym wyjściu technologii z laboratorium.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale to jacyś "wrogowie", bo nie dość, że oczyszczają z gazu cieplarnianego, to jeszcze pięć set+ na łebka by z tego swobodnie wyszło...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na całe szczęście wg wspólczesnych norm nikt już nie jest zdrowy i będą nadal łykać.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
nie wolno odstawiać
Jasne!, drastycznie kawę odstawiłem i się słaniałem, a co by dopiero było, gdyby to były koncernaty farmachemiczne jakieś.
|
|
|
|
|
|
|
|