forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 11:25:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658439 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 1256 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 4377880 razy)
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #100 : 2008-11-23, 23:05:40 »

Cytuj
Bone marrow was a prized food in many hunter-gatherer societies. Let's see what Dr. Weston Price has to say about it (from Nutrition and Physical Degeneration):


    For the Indians living inside the Rocky Mountain Range in the far North of Canada, the successful nutrition for nine months of the year was largely limited to wild game, chiefly moose and caribou. During the summer months the Indians were able to use growing plants. During the winter some use was made of bark and buds of trees. I found the Indians putting great emphasis upon the eating of the organs of the animals, including the wall of parts of the digestive tract. Much of the muscle meat of the animals was fed to the dogs. It is important that skeletons are rarely found where large game animals have been slaughtered by the Indians of the North. The skeletal remains are found as piles of finely broken bone chips or splinters that have been cracked up to obtain as much as possible of the marrow and nutritive qualities of the bones. These Indians obtain their fat-soluble vitamins and also most of their minerals from the organs of the animals. An important part of the nutrition of the children consisted in various preparations of bone marrow, both as a substitute for milk and as a special dietary ration.

Here's a bit more about these same groups, also from Nutrition and Physical Degeneration:


    The condition of the teeth, and the shape of the dental arches and the
    facial form, were superb. Indeed, in several groups examined not a single tooth was found that had ever been attacked by tooth decay. In an examination of eighty-seven individuals having 2,464 teeth only four teeth were found that had ever been attacked by dental caries. This is equivalent to 0.16 per cent. As we came back to civilization and studied, successively, different groups with increasing amounts of contact with modern civilization, we found dental caries increased progressively, reaching 25.5 per cent of all of the teeth examined at Telegraph Creek, the point of contact with the white man's foods. As we came down the Stikine River to the Alaskan frontier towns, the dental caries problem increased to 40 per cent of all of the teeth.

Evidently, the traditionally-living groups were doing something right

zrodlo: http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/11/vitamin-k2-in-marrow.html
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #101 : 2008-11-24, 17:14:11 »

W ramach ciekawostek... Wink

Maf, czy mógłbyś zrobić w swoim programie (orientacyjną) analizę składników zalecanej oficjalnej diety w cukrzycy II:
- CUKRZYCA TYPU II - DIETA Z OGRANICZENIEM CUKRÓW PROSTYCH

http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=30&lang=pl

- bardzo proszę Smile

Ciekawam, ile to cukrów prostych w diecie cukrzycowej jest OK. ...  Rolling Eyes 
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #102 : 2008-11-24, 17:35:07 »

Oczywiście interesują mnie także wszystkie inne składniki (witaminy i minerały) z tego zalecanego menu, także w kontekście zalecanych norm dziennego zapotrzebowania na te składniki  Rolling Eyes

Zdaję sobie sprawę, że nieuchwytnym jest zjawisko stopnia przyswajalności owych składników, ale cóż... w zarzutach oficjeli pod adresem DO zjawisko to całkowicie zignorowano. Nawet dr nauk przyrodniczych W.Ponomarenko też je zignorował.
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #103 : 2008-11-24, 20:40:29 »

Wszystkie skladniki takie same jak w podanym jadlospisie
Zawartość składnikow w zestawie:
Składniki mineralne:
mg Sód         2098.75
mg Potas         4425.75
mg Wapń         869.85
mg Fosfor         1533.1
mg Magnez         406.05
mg Żelazo         13.34
mg Cynk         12.565
mcg Miedź         1522.5
mg Mangan         8.025
Witaminy:
mcg ekretinol         2982.5
mcg retinol         195.3
mcg b karoten         16714
mcg wit. D         2.119
mg wit. E         16.553
mg Tiamina         1.4962
mg Rybofl.         1.9145
mg Niacyna         16.815
mg wit. B6         2.451
mcg Foliany         395.78
mcg B12         2.346
mg wit. C         175.345
Kwasy tłuszczowe w g:
Nasycone         12.140
Jednonienasycone         23.267
Wielonienasycone         10.688
Aminokwasy w mcg:
Izoleucyna         3409.8
Leucyna         5325.55
Lizyna         4742.4
Metionina         1551.45
Cystyna         927.95
Fenyloalanina         3080.3
Tyrozyna         2497.15
Treonina         2924.35
Tryptofan         871.3
Walina         4274.85
Arginina         3527.3
Histydyna         1982.95
Alanina         3214.9
kw Asparaginowy         7038.75
kw Glutaminowy         13468.45
Glicyna         2734.75
Prolina         4887.4
Seryna         3298.85
Węglowodany:
Ogółem         233.01
g Sacharoza          22.905
g Laktoza         20.81
g Skrobia         111.145
g Błonnik         33.88
g Białko         69.96
g Tłuszcz ogolem   50.21
Kw. tl
Nasycone       12,14
Jednonienasycone      23,3
Wielonienasycone       10,9
Energia         1534.83 kcal
Niedobor:
130.15 mg Wapń      Zapotrzebowanie pokryte w 86.9 %
13.95 mg Magnez      Zapotrzebowanie pokryte w 96.6 %
704.7 mcg retinol      Zapotrzebowanie pokryte w 21.7 %
2.881 mcg wit. D      Zapotrzebowanie pokryte w 42.3 %
4.223 mcg Foliany      Zapotrzebowanie pokryte w 98.9 %
B12         Zapotrzebowanie pokryte w 97.7 %
Pozdr
maf
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #104 : 2008-11-25, 13:30:28 »

wierszyk na Dzien Optymalnego:
(w sumie nie wiem, czy do konca sie zgadza, ale zawsze mozna przerobic poszczegolne wersety na bardziej optymalne)

In starvation, diabetes, sugar levels under strain
You need fuel to keep going saving glucose for your brain
Ketone bodies, Ketone bodies, both acetoacetate
And its partner on reduction, 3-hydroxybutyrate.

Glucagon’s up, with low glucose, insulin is down in phase
Fatty acids mobilised by hormone-sensitive lipase
Ketone bodies, Ketone bodies, all start thus from white fat cell
Where through lack of glycerol-P, TG making’s down as well.

Fatty acyl, CoA level, makes kinase phosphorylate
Acetyl-CoA carboxy-lase to its inactive state
Ketone bodies, Ketone bodies, because glucagon they say
Also blocks carboxylation, lowers Malonyl-CoA.

Malonyl-CoAs a blocker of the key CPT-1
Blocking’s off so now the shuttle into mito’s is begun
Now we’ve ß oxidation, now we’ve acetyl-CoA
But what’s to stop it’s oxidation via good old TCA?

In starvation, glucose making, stimulating PEP CK
Uses oxaloacetic, also lost another way
Ketone bodies, what is odd is that the oxidation state
Also favours the reduction of OA to make malate.

OA’s low now, citrate synthase, thus loses activity
So the flux into the cycle cuts off (temporarily)
Ketone bodies, Ketone bodies situation thus is this
Acetyl-CoA’s now pouring into Ketogenesis.

It’s a tricky little pathway, it’s got HMG-CoA
In effect it’s condensation in a head-to-tailish way
Ketone bodies, Ketone bodies, note the ratio of the pair
Is controlled by NAD to NADH everywhere.

Don’t despise them, they’re good fuels for your muscles, brain and heart
When you’re bodies overloaded though, that’s when your troubles start
Ketone bodies, ketone bodies, make acetone, lose CO2
You can breath those out, but watch out - acidosis does for you!


© “The Biochemists’ Songbook, 2nd ed.” Harold Baum. London: Taylor and Francis Publishers, 1995.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #105 : 2008-11-25, 13:46:12 »

po jakiemu to?
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #106 : 2008-11-25, 13:47:02 »

po biochemicznemu
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #107 : 2008-11-25, 13:56:29 »

nie wszyscy ten twoj  jezyk  ,,biochemiczny,,  znaja !
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #108 : 2008-11-25, 14:04:40 »

ja tez go nie znam za bardzo, ze 2% moze - i nie czuje sie przez to zle
ty tez nie powinienes Wink

... a jak ktos zna, to skorzysta :p
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #109 : 2008-11-25, 14:32:43 »

To tak jak przetłumaczyć sobie hieroglify, nawet za pomocą kamienia z Rosety:
W przymieraniu głodem, dipobudza, cukier (cukrowy) poziomy pod napięciemWy potrzebujecie paliwa utrzymywać udawać się (idący; wybierający się) oszczędzanie (ratowanie) *glucose* dla waszego mózg (mózgowy)*Ketone* ciała, *Ketone* ciała, obydwa *acetoacetate*I swój uszestnik (współpracownik) na skróceniu, *3-hydroxybutyrate*.*Glucagons* , z niski (niski poziom) *glucose*, *insulin* jest na dół w faza (fazowy)*Fatty* kwasy zmobilizowane przez *hormone-sensitive* *lipase**Ketone* ciała, *Ketone* ciała, całe czwartki początku (start) od biały tłuszcz (gruby) komórkaGdzie przez brak *glycerol-P*, *TG* stworzeni& na dół także.*Fatty* *acyl*, Kopoziom, wyrabia *kinase* *phosphorylate**Acetyl-CoA* *carboxy-lase* do swojego bezczynnego państwo (stan; państwowy)*Ketone* ciała, *Ketone* ciała, dlatego że *glucagon* one mówią (przemawiać)Także bloki *carboxylation*, obniża *Malonyl-CoA*.*Malonyl-CoAs* *blocker* klucz (kluczowy) *CPT-1*Blokowani& od tak (więc) teraz *shuttle* do *mitos* jest zaczynanyTeraz *weve* ß *oxidation*, teraz *weve* *acetyl-CoA*Ale jaki (co) przerywać (zatrzymywać się) swój *oxidation* przez dobry stary *TCA*?W przymieraniu głodem, *glucose* wyrabiający (stworzenie), stymulujący (stymulowanie) *PEP* *CK*Używa (użycie; za pomocą; przyzwyczaja się) *oxaloacetic*, także stracił (zgubił) inną drogę (środek)*Ketone* ciała, co jest nieparzysty jest co (żeby; który) *oxidation* państwo (stan; państwowy; oświadczać)Także aprobuje skrócenie *OA* wyrabiać *malate*.*OAs* niski (niski poziom) teraz, *citrate* *synthase*, czwartki traci (gubi) działalnośćTak (więc) strumień do cyklu (rower) redukuje (redukowania) od (tymczasowo )*Ketone* ciała, *Ketone* czwartki sytuacji ciał jest tymi (to)*Acetyl-CoAs* teraz lejący (lanie) do *Ketogenesis*.Swój podstępny mały (niewielka ilość; trochę) droga, swój otrzymywany *HMG-CoA*Faktycznie swój *condensation* w *head-to-tailish* droga (środek)*Ketone* ciała, *Ketone* ciała, zaznaczają współczynnik paryJest kierowana przez *NAD* *NADH* wszędzie.*Dont* lekceważą & (oni), *theyre* dobre paliwa dla waszych mięśni, mózg (mózgowy) i serce (serdeczny)Kiedy *youre* ciała przeładowywał chociaż, co (żeby; który) kiedy wasze zmartwienia rozpoczynać (początek; start)*Ketone* ciała, *ketone* ciała, wyrabiają *acetone*, tracą (gubić) *CO2*Wy może oddychanie tamte poza, ale zegarek poza - *acidosis* robi dla was.

No niby wszystko przetłumaczone, a i tak nic nie rozumieć o "mechanizmie zakwaszenia" Wink Mr. Green
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #110 : 2008-11-25, 15:10:48 »

w takim razie ja dosc czesto jestem na kwasie (lekkim)
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #111 : 2008-11-25, 15:29:53 »

 Very Happy - zakwaszeń są dwa rodzaje: oddechowe i metaboliczne. Upraszczając wygląda to tak: oddechowe nakręca cykl kwasu cytrynowego, a ten produkuje wodór, który nie jest utleniany przez fosforylację oksydacyjną, a wychwytywany przez pirogronian z zamianą na kwas mlekowy (stres wysiłkowy) lub nadmiar acetylo-CoA (pochodzący głównie z piątego grzechu głównego Wink) nie wchodzi na cykl Krebsa i zaczyna się produkcja "z nadmiaru": cholesterolu i (lub) TG i (lub) ciał ketonopwych - ale jakiego "syndroma metabolicznego" się ma  Wink  zależy głównie od tego, jak mocno się "grzeszy" również w proporcji między GSO (główne skłądniki odżywcze).  Crying or Very sad

PS
wszyscy podają, że produkcja ciał ketonowych zachodzi (prawie)-wyłącznie w stanie głodu fizycznego (głodówki) i metabolicznego (np: prawo minimum).
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #112 : 2008-11-25, 15:57:14 »

A tu ze zrozumiałego na anglo-saski - dla lepszego zrozumienia przez niektórych  Wink:
There are two types of acidosis : respiratory (RA) and metabolic (MA). Simplifying it looks like this: RA stimulate citric acid cycle, and this produces hydrogen, which is not oxidized by oxidative phosphorylation, and pyruvate (2-oksopropan acid) taken up  and change of lactic acid (effordstress) or MA - excess acetyl-CoA (derived mainly from the fifth major sin) does not fall on a cycle of Krebs and begins production "of excess" cholesterol and (or) TG and (or) the Keton bodies - but what "metabolic syndrome" is Your - mainly depend on how strongly the "sin" in the relationship between MN (main nutrients)  Laughing
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #113 : 2008-11-25, 16:26:46 »

rozumiec w obydwu (na tyle na ile pozwala mi na to moja wiedza -lub jej brak- z zakresu szlakow metabolicznych)
grzech niedoboru W popelniam, na pewno nie T w moim przypadku

problem polega na tym, ze co i rusz natykam sie na stwierdzenia w guscie: "lekka ketoza jest okej, a nawet jest to stan porzadany" -  i na to zawsze jakies argumenty i linki z pubmed
co zabawne, czesto jestem w stanie wyczuc, ze sie ta kwasica przyplatala - objawia sie to lekkim poddenerwowaniem. potem sprawdzam - i jest!

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #114 : 2008-11-25, 16:39:32 »

Jak z tymi ciałami ketonowymi jest, to tak do końca nie wiem!  Sad, a ich produkcja nie wygląda mi na fizjologiczną, bo lepiej jest skondensować acetylo-CoA na tłuszcz (9 kcal/g) niż wyprodukować ketony (4 kcal/g).
Wygląda na to, że ketony produkuje wątroba "na szybko" dla mózgu i serca, gdy występuje niedobór w tych narządach ATP, ale... nie zagłębiałem się w temat  Embarassed Mówimy oczywiście o zdrowym organizmie, a nie cukrzyku, czy innym "zagłodzeńcu". I coś mi się widzi też, że u niektórych jest kłopot z przyblokowaniem genów "ketonowych", gdy się "rozbujają" Confused
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #115 : 2008-11-25, 16:50:44 »

...objawia sie to lekkim poddenerwowaniem. potem sprawdzam - i jest!...

Najwazniejszy jest "stan Twoich naczyn"
ktory zobaczysz na "wlasne oczy" oraz
brak "kamieni" rowniez na "wlasne oczy" zobaczyc!!! Cool Razz

To sa KONKRETY!!!, ktore powiedza Tobie dobitnie!!!
czy "twoje wieko trumny zauwazalnie opada czy nie" !!!  Cool Razz

BTW
Ale mozesz rowniez, obsesyjnie gonic  kan-DYDY!!!, mozesz!!! Razz Razz Razz

Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #116 : 2008-11-25, 17:07:07 »

no i masz, edyty nie ma, na forum nuda, kangur cos sie nie odzywa i grizzly sie teraz o mnie zaczal "martwic"
nie przejmuj sie misiek, zrobie se ebct scan albo cóś jak nadejdzie odpowiednia pora

brak "kamieni" rowniez na "wlasne oczy" zobaczyc!!! Cool Razz

brak zobaczyc? jakich kamieni?

ps

na pewno nie T w moim przypadku
"nie nadmiaru T" mialam na mysli
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #117 : 2008-11-25, 17:46:22 »

Z mojego doświadczenia wynika, że godzina ruchu dziennie na betaoksydacji (bieganie jest najlepszym, naturalnym sposobem aktywności fizycznej przysposobionej dla człowieka) i racjonalne odżywianie dostosowane do tego ruchu, najlepiej sprzyjają dobrostanowi  Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #118 : 2008-11-25, 19:13:17 »

zakwaszeń są dwa rodzaje: oddechowe i metaboliczne.).

Ups!
zapomniałem napisać, że nadmiar acetylo-CoA, to tylko jeden z wielu możliwych sposobów na zakwaszenie metaboliczne!. Oczywiście każdy związek, który przy dysocjacji lub reakcji chemicznej uwalnia jon wodorowy, naraża nerki na przeciążenie.  Cool
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #119 : 2008-11-25, 21:20:47 »


Węglowodany:
Ogółem         233.01
g Sacharoza       22.905
g Laktoza          20.81
g Skrobia         111.145
g Błonnik         33.88
g Białko         69.96
g Tłuszcz ogolem   50.21
Kw. tl
Nasycone       12,14
Jednonienasycone      23,3
Wielonienasycone       10,9
Energia         1534.83 kcal
Niedobor:
130.15 mg Wapń      Zapotrzebowanie pokryte w 86.9 %
13.95 mg Magnez      Zapotrzebowanie pokryte w 96.6 %
704.7 mcg retinol      Zapotrzebowanie pokryte w 21.7 %    Shocked
2.881 mcg wit. D      Zapotrzebowanie pokryte w 42.3 %     Shocked
4.223 mcg Foliany      Zapotrzebowanie pokryte w 98.9 %
 B12         Zapotrzebowanie pokryte w 97.7 %
Pozdr
maf

Dzięki, Maf!  Smile

1. Jak widać - eksperci jednak nie potrafili ułożyć nawet przykladowego menu z pełnym pokryciem zapotrzebowania na wszystkie składniki podżywcze dla cukrzyka, ale "zatroszczyli się" swego czasu o takowe u optymalnych...  Evil or Very Mad
- Znaczy w swoim oku belki nie widzą... i nawet nie ma im kto tego wytknąć...  czyżby nikt tego nie widział swoim inteligentnym wzrokiem?  Evil or Very Mad
2. Maf, w powyższym zestawie węglowodanów brakuje jakiejś pozycji, która dałaby ogółem 233.01 (?)  Rolling Eyes
3. Nawet na naszym forum temat jest - póki co - przemilczany...  Dlaczego? Nie macie żadnych wniosków?  Shocked
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 1256 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.