forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 23:00:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669812 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  ciekawostki
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 1226 1227 1228 1229 1230 [1231] 1232 1233 1234 1235 1236 ... 1282 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ciekawostki  (Przeczytany 5187124 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24600 : 2023-09-24, 08:04:32 »

Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24601 : 2023-09-24, 08:52:28 »

"Durszlak" to po niemiecku, po "polsku" jest druszlak! Wink 
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24602 : 2023-09-24, 09:04:51 »

No a Kaszubi to prawie Niemcy... Laughing Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24603 : 2023-09-24, 09:25:52 »

Zapisane

Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24604 : 2023-09-24, 10:10:22 »

keto zarłoki moga ciemny chleb jesc, wiec jest bezpieczna Wink...
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57207


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24605 : 2023-09-24, 10:31:53 »

Serio, jak u nas na kolacji był ketofan, to nawet keczupu nie chciał.  Laughing
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24606 : 2023-09-24, 10:33:14 »

 Laughing
Trzeba mu było 90% czekolady zadać... Wink
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57207


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24607 : 2023-09-24, 10:34:24 »

No też nie, bo nawet ułamek węglowodanu jest niekoszerny. Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24608 : 2023-09-24, 10:39:24 »

Normalnie jak na Diecie Optymalnej" jak się "zrozumi", że nawet jabłek nie wolno jeść! i "30g" białka obowiązuje Wink  Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57207


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24609 : 2023-09-24, 10:42:05 »

Coś w ten deseń. Wink
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18145


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24610 : 2023-09-24, 10:50:32 »

Gdy oni szpiegować, emitować, dziurawić, to być dobra i nieszkodliwa cudownie. Cool
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24611 : 2023-09-24, 10:52:22 »

Serio, jak u nas na kolacji był ketofan, to nawet keczupu nie chciał.  Laughing
Bo chleba nie było na stole... Laughing
Ja tez znam ketofana - polowa kurczoka za dnia, a na sniadanie piec całych jaj na boczku i chlebem zagryza... Cool
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24612 : 2023-09-24, 11:12:17 »

https://www.salon24.pl/u/tomaszn/1326748,niemcy-staja-sie-posmiewiskiem-europy
Jak żyje takich idiotow w rządzie jeszcze nie widziałem Zamykać elektrownie żeby kupować drogi prąd z Francji Niemcy mają jadrówki lepsze od Francuza , ale uznali ze  nie są eko... Psychiatryk ponad wszystko
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24613 : 2023-09-24, 11:16:49 »

Mówiłem Doktorowi, żeby z "zaleceniami białka" nie przesadzał, aczkolwiek 30g białka w zupełności starcza, jeśli to są jajca i nabiał, albowiem limiterem aminokwasowym tych białek jest tryptofan - przekracza "tylko" 2*zalecaną normę aminokwasową - dlatego przyjąłem , że "30g" białka żółtka równoważne jest 60g białka mięsa, dlatego bazując na białku nabiałowym koniecznie należy zwiększyć ilość węglowodanów pokarmowych w dawce lub dojeść "kolagenu", czy innej "mioglobiny", ale to kompletnie "niezrozumiałe" jest nawet dla fachowców z pubmed, więc 0,8g jest bezpieczną dawką aminokwasów mieszanych. Dlatego czekolada szczególnie 90% może obniżać zapotrzebowanie na białko, ale to nie ma komu z "fachowców" tłumaczyć, a i mieszać w głowie normalnym użytkownikom diety za bardzo nie ma co. Wink
Jako ciekawostkę zaś podam, że wzorzec FAO dla białka przyjmuje, że każde białko, którego proporcja aminokwasów egzogennych do endogennych jest wyższa niż 2 jest białkiem pełnowartościowym. Na tej podstawie przyjmuje się, że na "chlebie i wodzie" do woli idzie jakoś wyżyć, ponieważ gluten pszenny ma wartość 1,99, czyli 0,5kg/D pełnoziarnistego styka pod względem białka, ale dostarcza tylko około 250g węglowodanów, więc energetycznie jest kiepsko. Jaja i mleczne zaś to wartości rzędu 3,13 w mleku ludzkim do 3,22 w białku jaja.
Kazeina jest lepsza od glutenu, dlatego "ziemniaki z mlekiem kwaszonym odtłuszczonym i koperkiem" jest znacznie lepszym posiłkiem niż "o chlebie i wodzie". Fatalny pod tym względem jest kolagen - zaledwie 1 do 1, dlatego po wyleczeniu stanów zapalnych stawów lepiej zrezygnować z niego jako głównego dostarczyciela aminokwasów w dawce pokarmowej.
Jakby co, to ten tekst jest "suchy", a nie chcę się dziś rozpisywać, więc lepiej się nie wgłębiać w to co napisałem, aby sobie krzywdy nie narobić jak się opacznie zrozumie. Wink
Umieszczam to w widocznym wątku, aby niektórzy ketofachowcy się mogli nieco doszkolić w doborze białka łagodzącego syndrom metaboliczny "zakwaszenia".  Laughing
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24614 : 2023-09-24, 11:37:56 »

To w ramach wyjaśnienia do drugiej części wywiadu na pl1tv, która się jeszcze nie ukazała.  Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24615 : 2023-09-24, 13:55:26 »

Dziękuję. Very Happy
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24616 : 2023-09-24, 14:47:19 »

Spoczko, najśmieszniejsze jest to, że w WHO nie wiedzą, co wiedzą w FAO, dlatego to pierwsze zaleca 0,9-1g białka, ale czasem i 3g nie pokryje zapotrzebowania "na białko", ale to takie "skomplikowane', że sam nie wiem po co ten temat dziś poruszyłem!  Shocked Wink
W każdym razie "groch z kapustą" lub fasolą też bardzo dobrze pokrywa zapotrzebowanie na białko - lepiej niż "tłusta ryba".  Cool
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26783


WWW
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24617 : 2023-09-24, 15:13:38 »

No dobra jeszcze dopiszę w ramach dopowiedzi do wywiadu, że u wegetarian jest tym niższy LDL im więcej zjadane rośliny zawierają fitotoksyn  - klasyka - sok z grapefruit zawierający trującą narynginę  przerabianą w wątrobie na nieszkodliwą naryngeninę. Podtrucie wątroby narynginą upośledza produkcję cholesterolu w wątrobie przesuwając jego produkcję na obwód o czym "naukowcy" przeważnie nie mają pojęcia, ale starcza im info, że jak "zły cholesterol" to pij sok z grapeifruta, bo "leczy "sam z siebie" dlatego jest zdrowy"... Wink
Zapisane

Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24618 : 2023-09-24, 17:33:43 »

Mówiłem Doktorowi, żeby z "zaleceniami białka" nie przesadzał, aczkolwiek 30g białka w zupełności starcza, jeśli to są jajca i nabiał, albowiem limiterem aminokwasowym tych białek jest tryptofan - przekracza "tylko" 2*zalecaną normę aminokwasową - dlatego przyjąłem , że "30g" białka żółtka równoważne jest 60g białka mięsa, dlatego bazując na białku nabiałowym koniecznie należy zwiększyć ilość węglowodanów pokarmowych w dawce lub dojeść "kolagenu", czy innej "mioglobiny", ale to kompletnie "niezrozumiałe" jest nawet dla fachowców z pubmed, więc 0,8g jest bezpieczną dawką aminokwasów mieszanych. Dlatego czekolada szczególnie 90% może obniżać zapotrzebowanie na białko, ale to nie ma komu z "fachowców" tłumaczyć, a i mieszać w głowie normalnym użytkownikom diety za bardzo nie ma co. Wink
Jako ciekawostkę zaś podam, że wzorzec FAO dla białka przyjmuje, że każde białko, którego proporcja aminokwasów egzogennych do endogennych jest wyższa niż 2 jest białkiem pełnowartościowym. Na tej podstawie przyjmuje się, że na "chlebie i wodzie" do woli idzie jakoś wyżyć, ponieważ gluten pszenny ma wartość 1,99, czyli 0,5kg/D pełnoziarnistego styka pod względem białka, ale dostarcza tylko około 250g węglowodanów, więc energetycznie jest kiepsko. Jaja i mleczne zaś to wartości rzędu 3,13 w mleku ludzkim do 3,22 w białku jaja.
Kazeina jest lepsza od glutenu, dlatego "ziemniaki z mlekiem kwaszonym odtłuszczonym i koperkiem" jest znacznie lepszym posiłkiem niż "o chlebie i wodzie". Fatalny pod tym względem jest kolagen - zaledwie 1 do 1, dlatego po wyleczeniu stanów zapalnych stawów lepiej zrezygnować z niego jako głównego dostarczyciela aminokwasów w dawce pokarmowej.
Jakby co, to ten tekst jest "suchy", a nie chcę się dziś rozpisywać, więc lepiej się nie wgłębiać w to co napisałem, aby sobie krzywdy nie narobić jak się opacznie zrozumie. Wink
Umieszczam to w widocznym wątku, aby niektórzy ketofachowcy się mogli nieco doszkolić w doborze białka łagodzącego syndrom metaboliczny "zakwaszenia".  Laughing
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: ciekawostki
« Odpowiedz #24619 : 2023-09-24, 17:39:18 »

Z?łtka, ser, watrobka ,kwasna smietana i juz sie jest przy 50gr B Laughing
Zapisane
Strony: 1 ... 1226 1227 1228 1229 1230 [1231] 1232 1233 1234 1235 1236 ... 1282 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.07 sekund z 20 zapytaniami.