Autor
|
Wtek: (...)A wreszcie rzekli Elohim: uczynmy czlowieka na Nasz obraz, podobnego Nam! (Przeczytany 69071 razy)
|
Gavroche
|
Znasz pojęcie "legendy" stosowane w przypadku fałszywej historii życia agenta? Każdy, kto ma wzmocnić tę legendę, czyli "żona", "brat", "pracodawca" czy "dzieci" muszą znać tę samą jej wersję , prawda? Żeby całość była bardziej przekonywająca, powinno temu towarzyszyć bogactwo szczegółów zgodnych w czasie i przestrzeni, bo przecież pastuchy się nauczą tej "legendy" i będą ją przekazywać między sobą, między pokoleniami i podczas podróży. Po to właśnie spisywano "zeznania", by władzę sprawować na większym terenie. Gdzie Ty żyjesz, chłopie?
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Znasz pojęcie "legendy" stosowane w przypadku fałszywej historii życia agenta? Każdy, kto ma wzmocnić tę legendę, czyli "żona", "brat", "pracodawca" czy "dzieci" muszą znać tę samą jej wersję , prawda? Żeby całość była bardziej przekonywająca, powinno temu towarzyszyć bogactwo szczegółów zgodnych w czasie i przestrzeni, bo przecież pastuchy się nauczą tej "legendy" i będą ją przekazywać między sobą, między pokoleniami i podczas podróży. Po to właśnie spisywano "zeznania", by władzę sprawować na większym terenie. Gdzie Ty żyjesz, chłopie? No wlasnie nie wiem, dopasowujesz jakies nowoczesne chomato w postaci technik szpiegowskich XX wieku do starozytnego konia w postaci prastarych eposow i swietych ksiag i jeszcze uwazasz przy tym, ze nie zaszles od tylu logiki i nie zrobiles jej z dupy jesieni sredniowecza.... Zadziwiajaca dychotomia, wszystko jest takie proste a dysponujesz do tego jedynie lebska lepetyna No no imponujace, i tak wszyscy na calym swiecie spiskowali i Majowie, i Aztecy, na dalekim wschodzie i na bliskim, matko boska, te techniki sa naprawde przerazajace A jak pytam o takie banaly czy przeszlifowac panewki na korbowidzie to zas umykasz jak sploszona sarna...
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Widzisz? Zaczynasz łapać, wszyscy spiskowali, dla własnej korzyści, natura ludzka, kolego. Najlepszym tego dowodem jest, że po tylu tysiącach lat, Ty nadal się na to nabierasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Widzisz? Zaczynasz łapać, wszyscy spiskowali, dla własnej korzyści, natura ludzka, kolego. Najlepszym tego dowodem jest, że po tylu tysiącach lat, Ty nadal się na to nabierasz. A ty nadal spiskujesz......mowia, ze to choroba Macieriewicza, ja bym poszedl sie zbadac na twoim miejscu
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
vvv
Go
|
panewki na korbowidzie
To się chyba fotoplastykon nazywało, w sumie nie wiedziałem, że to była stereoskopowa zabawka. http://fotoplastikon.stereos.pl/index-pl.htmlFotoplastikony wymyślono w Niemczech w drugiej połowie XIX wieku.
Nowy wynalazek szybko zdobył ogromną popularność, dawał bowiem przeciętnemu człowiekowi możliwość obejrzenia nawet najodleglejszych zakątków świata, za cenę niedrogiego biletu wstępu, bez podejmowania trudu i niebezpieczeństw podróży.
Wrażenie było doprawdy nadzwyczajne, gdyż dzięki specjalnej technice fotografowania metodą stereoskopową widz otrzymywał obraz trójwymiarowy, dający iluzję obcowania z rzeczywistością. Tak oto wiek pary i kolei żelaznej stworzył także, nieskrępowany czasem i przestrzenią wehikuł do podejmowania wirtualnych podróży. Fotoplastikony rosły jak grzyby po deszczu. Na przełomie XIX i XX wieku było ich ok. 250, rozsianych po całej Europie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tak sobie pomyślałem, że przecież są ludzie, dla których Biblia/inne święte księgi, są ważną częścią życia, a my tu pitolimy farmazony. Dlatego ja już milczę w tym temacie, nie obrażam uczuć religijnych... Żartowałem. Chcę jutro puścić totka, dlatego dobrze mieć wszystkich po swojej stronie, nawet tego starego szaleńca z Biblii, jego dziwnego syna, że o Duchu nie wspomnę.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ty juz Totka nie puszczaj, pono Macierewicza maja zdymisjonowac i szukaja goscia z wiekszym fisiem od spiskow. Podobno wzieli pod uwage twoja kandydature
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
Eeee, tam, ja wylosowałem jajecznicę na słonince.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ja miałem ustawkę, na maśle, kawałek salcesonu.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Może faktycznie pora wynosić się z tej planety, bo zaś na 2017 kolejny koniec świata wieszczą?
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Naczelnik nic o końcu nie mówił, a On pierwszy by wiedział, bo trzy kroki naprzód.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jak wyleca ci wszyscy, ktorzy trzeba zeby wylecieli, to tutaj bedzie calkiem fajne miejsce do zostania
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
|