Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Lepiej zacząć od siebie ,bo może czasu zabraknąć
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ilu juz czytało dr Kwaśniewskiego i nie zrozumiało. Moze Renia teraz dotrze do tłumu ( riposta)
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Ilu juz czytało dr Kwaśniewskiego i nie zrozumiało. Moze Renia teraz dotrze do tłumu ( riposta) Nie sądzę, tekst jest trudniejszy niż książki dr Ewy "Niniejsza rozważania mają ukazać przemiany, jakie zaszły w myśleniu o zdrowiu w wyniku filogenezy gatunku ludzkiego, aby dojść do stanu w jakim jesteśmy obecnie i dokąd zmierzamy. Wskazać również na konieczność zmiany nieaktualnego już biomedycznego myślenia, wynikającego ze wzrostu indywidualizacji jednostek w społeczeństwie i związanym z tym wzrostem znaczenia duchowości człowieka odnośnie stanu zdrowia. Podkreślić tym samym potrzebę przeniesienie punktu odniesienia z procesu filogenezy ludzkości na ontogenezę konkretnej jednostki."
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Tekst bardzo trudny ,pod Nobla by pasował
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Brawo Renia! Dzięki tobie poznałam nowe słowo- wolicjonalność
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Wolicjonalność jako ekspresja ontogenetycznej aplikacji duchowości, czyli popędy i nawyki vs rozsądek.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Brawo Renia! Dzięki tobie poznałam nowe słowo- wolicjonalność Według mnie ta cała "wielka nauka" polega głównie na tych niepotrzebnych trudnych słowach. Im bardziej tekst niezrozumiały, tym mniej się można czepiać, że coś tam nie jest prawidłowe. Najwięcej to jest spapugowanych nowych słów z angielskiego, tak jak dawniej z łaciny... Aby sprawy zaciemniać a nie rozjaśniać... Pewnie dlatego w tej biochemii tyle trudnych słów wprowadzili (takie kwasy dezoksyrorybocośtamsonowe ), żeby nikt jej nie pojął... i żeby ludzie uwierzyli, że np. margaryna jest zdrowsza od masła... Ale ta moja wolicjonalność to słabiutka jakaś taka...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Oby to słowo nie doprowadziło do nastepnych chorób.Kiedyś ludziska nie znali slowa cholesterol .
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Dodam, czego nie zauważyłem w tekście, że średnia długość życia się wydłużyła poprzez istotnie mniejszą umieralność noworodków/ niemowląt. Co jest zasługą postępu urządzeń ratujących życie.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
No tak, ale płody wyskrobane z powodu wad "genetycznych", i innych, także nie wchodzą w statystyki długowieczności. No chyba że źle to sobie wykombinowałem, bo nie mój temat.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
I to też jest powód, że przeżywalność noworodków jest większa. Chore rodzą się rzadziej po prostu
|
|
|
|
|
|
|
|