|
renia
|
Jak rzeka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
... której się nie zawróci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ruski rzekę zawrócili...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jasne, stachanowcy nie takie cuda robili dla idola kartofla...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
SKANER
Go
|
Ja uważam, że spośród produktów przez nas spożywanych należy kisić co się tylko da, bo wtedy wytworzy się wit. C, a przy okazji pozbędziemy się tych wszędobylskich, niechcianych węglowodanów. Dwie pieczenie na jednym ogniu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A z jakich kawałków i te dwie pieczenie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
bo wtedy wytworzy się wit. C,
Znaczy, że bakterie wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy? Dziwne, bo tabelki podają w kapuście świeżej 30-40mg/100g, a w kiszonej 20-30.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo do soku kapuścianego sporo przechodzi wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie, a wytworzonych przez bakterie. Faktycznie to w kiszonej z sokiem jest dużo więcej szczególnie b complex i K 2, dlatego soku z kiszonej kapusty dobrze sobie czasem pociągnąć, szczególnie na diecie wegeteriańskiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Słuszna uwaga, B i K ok, ale C też wytwarzają? Gdyby tak było, to zaszczepić sobie jelito takim gatunkiem i producenci supli nas nienawidzą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie wiem, bo mnie to tak strasznie nie interesuje, ale skoro C przechodzi do soku, a zakładając, że nie jest pewnie produkowana przez bakterie (ponoć askorbinian jest bakteriostatyczny, a w większym stężeniu bakteriobójczy), to dlatego w surowej jest jej więcej niż w kiszonej, szczególnie odciśniętej. Soku z kapusty dobrze sobie łyknąć na wiosnę i na kaca, jak kto miewa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Na kaca tak, potwierdzam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresz
Go
|
Ja jem codziennie 40g czarnej porzeczki i 30g zielonej pietruszki .W tamtym roku miałam 5 razy chore gardło. W tym roku tylko 1 raz w styczniu. Nam też zrobiony naturalny antybiotyk
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A ja sobie piję tabletkę płaszzzz minerały, bo po co się męczyć że zbędny błonnikiem jak można łatwo i przyjemnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Ale to trzeba wierzyć, że aspartam szkodzi dopiero w gramach, i/lub poganiać etanolem powstały endogenny metanol.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Da się zbilansować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresz
Go
|
Ale przecież na optymalnej nie trzeba się suplementowac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|