Autor
|
Wtek: Obiad (Przeczytany 872714 razy)
|
renia
|
|
Re: Obiad
« Odpowiedz #220 : 2017-06-15, 16:51:54 » |
|
Ja tam się nie mam zamiaru załamywać... brakiem grilla.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #221 : 2017-06-15, 16:54:31 » |
|
Dewolaje z serem (z piersi kurczaków fermowych ) fasolka szparagowa żółta (polana masłem z bułką tartą) i frytki. Prawie to samo:500g cebuli pokroić drobno, poddusić bardzo powoli pod przykryciem z odrobiną wody, jak lekko zmięknie dodać 400g serc z kurczaka, nadal pod przykryciem lekko poddusić, aż zewnętrznie zbieleją, koniec podgrzewania, dodać 100ml oleju słonecznikowego, sporo pieprzu i szczyptę soli, zamieszać intensywnie, wszamać ze smakiem. masa 1000g tłustość 14%B: 65 T: 140 W: 40 BTW 1 : 2,2 : 0,61700kcal bez sera, bez utlenionego masła, bez bułki.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #223 : 2017-06-15, 17:06:10 » |
|
Łe...serca drobiowe... i olej, fuj... Nikt by tego u nas nie ruszył...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #224 : 2017-06-15, 17:09:41 » |
|
No co, czerwone mięso, nie taki papier jak piersi, nie trzeba kolorować żółtym serem. Nikt by tego u nas nie ruszył... Jak potrzebują jedzenia to zjedzą, jak nie potrzebują to przedwcześnie jedzą.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #225 : 2017-06-15, 17:16:05 » |
|
Jakbyś miał rodzinę, dzieci, to byś tak nie pisał... I tak nie gotował...
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
|
Odp: Obiad
« Odpowiedz #226 : 2017-06-15, 17:36:16 » |
|
Bez sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #228 : 2017-06-15, 17:47:07 » |
|
Ja pogodę wykorzystałam inaczej. Trochę się opalałam w ogrodzie (ale nie na grillu )... Mnie już zbytnio mięso z grilla nie smakuje...
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #230 : 2017-06-15, 17:54:19 » |
|
tak nie gotował...
xDziesiąt lat temu był sobie garnek z przykrywką na brzegu pieca węglowego, zawierał w różnych poporcjach warzywa, mięsiwo, bardziej tłuszcz, bardziej wodę, przyprawy, kto wrócił do domu głodny wybierał się do niego z miseczką i szamał z chlebem lub bez wedle upodobania i apetytu. Krojenie suchego?zjaranego panierowanego kotleta, gdy wszyscy zebrani w południe przy stole to był raczej tylko odświętny rytuał, a i tak presja na kucharkę zawszę była by było coś normalniejszego, jakiś zwyklejszy kawałek mięsa typu pieczeń, czy to wołowa, czy to wieprzowa, czy jakieś ptaszysko. Mięso z rosołu miało zawsze większe powodzenie niż panierowany kotlet. Jak zjarany, panierowany to ewentualnie karp i najlepiej raz w roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #232 : 2017-06-15, 18:12:43 » |
|
tak nie gotował...
xDziesiąt lat temu był sobie garnek z przykrywką na brzegu pieca węglowego, zawierał w różnych poporcjach warzywa, mięsiwo, bardziej tłuszcz, bardziej wodę, przyprawy, kto wrócił do domu głodny wybierał się do niego z miseczką i szamał z chlebem lub bez wedle upodobania i apetytu. Krojenie suchego?zjaranego panierowanego kotleta, gdy wszyscy zebrani w południe przy stole to był raczej tylko odświętny rytuał, a i tak presja na kucharkę zawszę była by było coś normalniejszego, jakiś zwyklejszy kawałek mięsa typu pieczeń, czy to wołowa, czy to wieprzowa, czy jakieś ptaszysko. Mięso z rosołu miało zawsze większe powodzenie niż panierowany kotlet. Jak zjarany, panierowany to ewentualnie karp i najlepiej raz w roku. I żyli długo i szczęśliwie... no karp nie...
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
« Odpowiedz #233 : 2017-06-16, 20:00:34 » |
|
U nas, dla odmiany, gulasz z indyczych żołądków i placki ziemniaczane, ale naprawdę ziemniaczane, bo nic nie dodawałam do tych startych ziemniaków prócz przypraw, bardzo smaczne wyszły. Sałata zielona już ze swojego ogródka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
|
« Odpowiedz #235 : 2017-06-16, 20:26:41 » |
|
Widocznie na serio tak zjedli.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
|
« Odpowiedz #236 : 2017-06-16, 20:57:47 » |
|
Same ziemniaki Całkiem serio!
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
nic nie dodawałam do tych startych ziemniaków prócz przypraw, bardzo smaczne wyszły
I bez cebuli? Opis produktu:
Prymat Przyprawa do ziemniaków i frytek
Skład: sól, czosnek, kolendra, papryka słodka, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, cząber, koper nasiona, pieprz czarny, chili z natury bez dodatku: glutaminianu sodu, konserwantów, sztucznych barwników
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #239 : 2017-06-19, 20:13:22 » |
|
Dzisiaj córa usmażyła plastry żółtego sera (Królewski z Sierpca) o grubości ok. 1 cm. Najpierw obtoczyła je (dwukrotnie aby ser nie wyciekał) w jajku i w bułce tartej i wrzuciła na gorący smalec. Usmażyła na chrupiąco. Pyszne... W sam raz do obiadu dla Optymalnych wegetarian...
|
|
|
|
|
|
|
|
|