forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 13:21:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658493 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Obiad
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 ... 105 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Obiad  (Przeczytany 585968 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #620 : 2018-02-24, 11:15:49 »

Czy gotujecie golonkę przed pieczeniem? Rolling Eyes
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Obiad
« Odpowiedz #621 : 2018-02-24, 13:00:23 »

Gotuję.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #622 : 2018-02-24, 13:22:13 »

Dzięki. A peklowałaś ją też?
Dzisiaj natarłam golonkę (spora, przerąbana na dwie części) przyprawami i wstawiłam do lodówki. Zrobię ją w brytfannie w poniedziałek na obiad.
Ale też tak myślałam, żeby najpierw ją ugotować (nie za długo, żeby się nie rozpadała) a potem wstawić do piekarnika.
Tak będzie "bezpieczniej", że będzie dopieczona przy kości...I jeszcze wywar się wykorzysta... Very Happy
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: Obiad
« Odpowiedz #623 : 2018-02-24, 13:54:54 »

Nie pieczemy golonki, bo nie jadamy. Tam nie ma co jeść.  Cool
Raz na ruski rok, gdzieś w knajpie jak jestem, to sobie kupię, ale pod warunkiem, że jest mała, a nie sama góra mięsa. Wink  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #624 : 2018-02-24, 14:00:09 »

Bo dobra golonka to niedogolona skóra i kości... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #625 : 2018-02-24, 14:26:38 »

To jest oczywiste... Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #626 : 2018-02-24, 14:27:24 »

Nie pieczemy golonki, bo nie jadamy. Tam nie ma co jeść.  Cool
Raz na ruski rok, gdzieś w knajpie jak jestem, to sobie kupię, ale pod warunkiem, że jest mała, a nie sama góra mięsa. Wink  Cool

My bardzo rzadko, dlatego się dopytuję... Rolling Eyes Mąż kupił, bo mu w oko wpadła... Laughing i co zrobić... Rolling Eyes
Ale dobra golonka nie jest zła... Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #627 : 2018-02-24, 15:10:23 »

To jest oczywiste... Cool

W prasie kobiecej pisali, że Kwaśniewski zaleca zupkę kapuścianą, a następnym razem, że golonka z piwem, to podstawa diety Kwaśniewskiego... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #628 : 2018-02-24, 15:12:41 »

Ano w internecie też takie "mądrości" są... Rolling Eyes
No i chleb ze smalcem do tego. Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #629 : 2018-02-24, 15:17:21 »

A w męskiej prasie? Rolling Eyes Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #630 : 2018-02-24, 15:19:30 »

 Laughing Sprawdź co tam piszą... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #631 : 2018-02-24, 15:22:45 »

 Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Obiad
« Odpowiedz #632 : 2018-02-24, 18:13:07 »

Trzy słuszne plastry pieczonego boczku plus cała skóra spod niego, dwa duże ziemniaczki i niewielka furka zasmażanej marchewki.
Pycha! Razz
Jeszcze przed snem coś fajnego wrzucę, bo jest pyszny sernik, ale i jaja w majonezie z jakimiś roślinkami.
Lubię jeść przed snem, zgodnie ze staropolską tradycją:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Podkurek
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #633 : 2018-02-24, 18:34:09 »

Też mieliśmy marchewkę na przystawkę do obiadu. Duszoną z masłem.
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #634 : 2018-02-24, 19:16:41 »

Z masłem?  Shocked
Gdzieś czytałem wynurzenia dietetyczne prof. kardiologii, że marchewka jest bardzo zdrowa, bo ma dużo pro-vitA, co chroni przed rakiem, a masło jest bardzo szkodliwe, bo ma dużo tłuszczu nasyconego i tyle wit.A, że nie dość, że nie chroni przed rakiem to można sobie na wątrobę zaszkodzić!  Confused Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #635 : 2018-02-24, 20:50:19 »

Zawiłe to jest... Confused Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #636 : 2018-02-24, 20:57:53 »

I o to chodzi, bo prof. dr med. nie może mówić zrozumiale, bo byłby niewiarygodny! Wink
A nawet nieprzekonujący do 5*wio!  Sad
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Obiad
« Odpowiedz #637 : 2018-02-24, 21:03:19 »

Dlatego ta cała biochemia ma takie zawiłe nazwy, żeby nikt nic nie wiedział (oprócz nielicznych Cool)
Np. taki kwas dezoksyrybonukleinowy czy inne acetylocośtam... Laughing
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Obiad
« Odpowiedz #638 : 2018-02-24, 23:48:19 »

Dzięki. A peklowałaś ją też?
Dzisiaj natarłam golonkę (spora, przerąbana na dwie części) przyprawami i wstawiłam do lodówki. Zrobię ją w brytfannie w poniedziałek na obiad.
Ale też tak myślałam, żeby najpierw ją ugotować (nie za długo, żeby się nie rozpadała) a potem wstawić do piekarnika.
Tak będzie "bezpieczniej", że będzie dopieczona przy kości...I jeszcze wywar się wykorzysta... Very Happy
Peklowałam  Very Happy Podgotowałam z przyprawami. Przypiekłam do spieczonej skórki. Pyszna była i dwa dni miałam obiady z głowy. Ale to jakiś miesiąc temu było...

Dziś był rosół na kościach szpikowych z żółtkami, bo mi mąż zaczął coś podejrzanie smarkać. Muszę pilnować, żeby mi jakiejś wieprzowej grypy nie przytaskał w obejście  Cool
Na spotkanie optymalnych upiekłam opty muffinki z porzeczkami, poszły jak woda....
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Obiad
« Odpowiedz #639 : 2018-02-25, 08:26:22 »

Dlatego ta cała biochemia ma takie zawiłe nazwy, żeby nikt nic nie wiedział (oprócz nielicznych Cool)
Np. taki kwas dezoksyrybonukleinowy czy inne acetylocośtam... Laughing

Oczywiście, szczególnie prof. dr med., a nawet profesjonalni biochemicy, co radzą co jeść, a nie odróżniają tlenu z oksydacji od tego wydychanego z CO2  Laughing
Ale mnie to rybunia...  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 ... 105 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.26 sekund z 20 zapytaniami.