forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 20:18:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017  (Przeczytany 103272 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #100 : 2017-08-31, 20:36:40 »

Nie jest dobrze! Sad
Jakbym się rozgadał, to wyjdzie z 5-8h albo ze dwa razy dłużej, ale kto wytrzyma coś takiego!
Jakoś muszę się pilnować, aby w godzinie się zmieścić
 Wink

Ale 2 godziny minimum by się przydało... Rolling Eyes
Ja potem jeszcze będę pół godziny pytania zadawała... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #101 : 2017-08-31, 20:48:35 »

Spokojnie, damy radę wysiedzieć... Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #102 : 2017-08-31, 20:53:19 »

Ale każdy swoje, bo cudze mnie nie kręcą. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #103 : 2017-08-31, 20:55:47 »

 Laughing Może i coś się z tego wylęgnie... Rolling Eyes  Wink
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #104 : 2017-08-31, 21:02:01 »

Że niby Admin tak dobrze posieje?  Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #105 : 2017-08-31, 21:17:16 »

O wiedzę mi chodzi. Miała być nowa formuła...  Rolling Eyes Cool
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #106 : 2017-08-31, 21:22:36 »

A niby o co innego?  Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #107 : 2017-08-31, 21:29:58 »

A skąd ja mogę wiedzieć, co Ty masz na myśli... Rolling Eyes Może ciszę, jak makiem zasiał... Cool Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #108 : 2017-08-31, 21:34:15 »

Jasne, lepiej cicho siedzieć, bo jeszcze do tablicy wywołają i będzie zgrzyt. Wink  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #109 : 2017-08-31, 21:35:04 »

 Laughing
Zapisane

Jarek
Go


Email
Odp: Re: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #110 : 2017-08-31, 21:41:00 »

O wiedzę mi chodzi. Miała być nowa formuła...  Rolling Eyes Cool
A to grzyby z cebula teraz na topie Laughing
Zapisane
vvv
Go


Email
kanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #111 : 2017-08-31, 21:55:14 »

Wygląda, że AI dobrze kombinuje:

 https://s26.postimg.org/fghjiw7ix/image.png


 Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #112 : 2017-09-02, 08:00:27 »

Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #113 : 2017-09-02, 08:56:00 »

Masz na musli grzyby z cebulą?
Zapisane
vvv
Go


Email
grzyby z cebulą?
« Odpowiedz #114 : 2017-09-02, 13:14:24 »

Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #115 : 2017-09-02, 13:44:59 »

A gdzie grzybki z cebulką??? Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #116 : 2017-09-03, 12:40:14 »

Dziękuję za miłe spotkanie.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #117 : 2017-09-03, 13:08:43 »

Szkielet tego co chciałem powiedzieć na spotkaniu w Ciechocinku, rozwijać nie będę, ponieważ uzasadnienie biochemiczne tez wymagałoby wielostronicowego opracowania.
Zainteresowanych wpływem zdrowotnym proporcji między składnikami odżywczymi odsyłam do książki "Jak nie chorować?" s. 110-111.

O przejadaniu się czyli normy żywienia, a podstawowe błędy żywieniowe u człowieka.

Norma żywienia, to zapotrzebowanie na energię i niezbędne składniki odżywcze w przeliczeniu na jedną osobę, na jeden dzień, przy uwzględnieniu różnic w zapotrzebowaniu z uwagi na: wiek, płeć, stan fizjologiczny, dobrostan, aktywność fizyczną, klimat i warunki bytowania.
Dlatego normatywne, rzeczywiste zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze powino być określane indywidualnie.
Kluczowymi elementami kształtującym normę żywieniową są: podstawowa przemiana materii (ppm), aktywność fizyczna, trawienie pokarmu, proporcja między składnikami odżywczymi i możliwość odprowadzenia ciepła.
Podstawowa przemiana matrii (ppm) ozanacza najniższy możliwy stan przemian energetyznych, jakie zachodzą w ustroju, o pustym przewodzie pokarmowym i w optymalnej temperaturze.
U zdrowego, dojrzałego człowieka do kluczowych czynników wpływających na wielkość ppm należą:
- stopień aktywności poszczególnych narządów ciała,
- ciężar i powierzchnia ciała, wiek, płeć, klimat i prawidłowe napięcie centralniego i autonomicznego ukłdu nerwowego - objawy rozchwiania napięcia w zależności od przewagi układu para lub sympatycznego - nadmierna eksploatacja hormonalna gruczołów dokrewnych, dolegliwości żołądkowo-jelitowe (zgaga, niestrawnoś, utrata apetytu lub żarłoczność, refluks, biegunka, zatwardzenie), zaczerwienienie skóry, nadmierna potliwość, drżenie rąk, duszności, migrena, migrena nerwu błędnego, kłucie i kołatanie serca, nasilenie stanów alergicznych lub nowotworowych.
Na podstawie spoczynkowego zużycia tlenu określono procentowy udział poszczególnych narządów w ppm:
serce -7%, nerki -10%, mięśnie szkieletowe -18%, mózg - 19%, wątroba - 27% pozostałe narządy i tkanki 19%.
Mózg, który stanowi około 2,3% ciężaru ciała i masa mięśni - około 50% - podczas spoczynku zużywają prawie tę samą ilość tlenu!
Aktywność fizyczna - mięśnie szkieletowe u ssaków mają wydajność mechaniczną na poziomie 25-30%, zaś 70-75% energii uzyskanej z przemian chemicznych w mięśniach uwalniana jest w postaci ciepła.
Trawienie pokarmu - przyjmuje się, że trawienie powoduje wzrost zapotrzebowania na energię o około 10% ppm, przy czym posiłek białkowy wymaga więcej energii niż posiłek węglowodanowy, natomiast posiłek tłuszczowy ma niewielki wpływ.
Temperatura otoczenia - istnieje zakres temperatury przy którym poziom przemian energetycznych jest najniższy i jest to tzw. strefa obojętna. Komfort termiczny...

Uproszczone określenie zapotrzebowania normatywnego na energię w naszej strefie klimatycznej (latem niżej, zimą wyżej) przy umiarkowanym wysiłku fizycznym można wyrazić w zależności: 10kcal na 1cm wzrostu +/-10%


Rodzaje norm:
Normy minimalne - są to najmniejsze ilości energii i składników odżywczych, które nie powodują uchwytnych zmian patologicznych, ale powodują lekki niedobór wagi, niższą sprawność fizyczną i umysłową, niższą wartość biologiczną potomstwa.

Normy wystarczające - nieco wyższe niż minimalne, pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Normy fizjologiczne - uwzględniają nie tylko ogólne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, ale i indywidualne natężenie przemian biochemicznych, a także stan fizjologiczny organizmu (choroby, ciąża, karmienie) z uwzględnieniem wieku, kondycji psychicznej - dają więc większe bezpieczeństwo w zapobieganiu wadom żywieniowym i są wyższe niż poprzednie.

Normy zalecane - 5*wio lub inne "naukowe" osiągnięcia detetyczne, na podstawie setek tysięcy poprawnie wykonanych badań naukowych, ale ze złą interpretacją wyników i błędnych wnioskach.

Normy optymalne - określone przez lek.med. Jana Kwaśniewskiego na podstawie wieloletniego doświadzenia zawarte w zasadach Żywienia i Diety Optymalnej".

Najczęstszymi przyczynami zmian patologicznych z powodu wadliwego żywienia są:
- niedobór lub nadmiar przyjmowanej energii,
- niedostateczne ilości jednego lub więcej składników odżywczych w pożywieniu - prawo minimum,
- niewłaściwa proporcja między składnikami odżywczymi (połączone z pierwszym)
- złe zwyczaje i nawyki żywieniowe.

Równowaga odżywienia tkanek to możliwości dostarczenia składników pokarmowych i energii w stosunku do faktycznego zapotrzebowania na te składniki.

Czynniki zaburzające równowagę odżywienia tkanek:
- zewnątrzpochodne:
- uświadomienie w zakresie prawidłowego odżywiania,
- warunki bytowe zmieniające ilościowe i jakościowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze - temperatura otoczenia, ciśnienie   atmosferyczne, klimat, rodzaj wykonywanej pracy, kontakt z kancerogenami itp.
- jakość, strawność, przyswajalność, proporcja, sposób obróbki kulinarnej składników pokarmowych.

- czynniki wewnątrzpochodne:
- utrudnienia w przyjmowaniu pokarmu i prawidłowym wchłanianiu składników odżywczych:
- wadliwe uzębienie, zwężenia przewodu pokadmowego,
- choroby przewodu pokarmowego i narządów trawiennych - żołądka, jelit, wątroby, trzustki...
- choroby powodujące utratę apetytu: zatrucia, nudności, biegunki, zapalenie wyrosta robaczkowego, kolka wątrobowa, wysoka gorączka, zatrucie ciążowe...
- alergie pokarmowe itp.

Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na składniki odżywcze:
- duży wysiłek fizyczny, napięcie układu nerwowego, nadczynność tarczycy, ciąża i laktacja, wielomocz na tle cukrzycowym lub  spowodowany innymi czynnikami.

Jak się bilansować?

Zapotrzebowanie na białko: przy usunięciu białka z diety, ale przy pełnym pokryciu energetycznym z tłuszczu i węglowodanów ustalono doświadczalnie, że przeciętny organizm traci od 2,5-3g/D azotu, dzięki czemu ustalono minimum białkowe mnożąc utratę azotu przez 6,25 - mnożnik wynika z zawartości azotu w białku.
Czyli minimum białkowe wynosi od około 15 do 19g na dobę, w zależności od utraty azotu.
Na podstawie badań stwierdzono, że w przeciętnych warunkach bytowych, dobowe zapotrzebowanie na białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne wynosi od 0,6 do 1g białka na dobę na kg nmc, w zależności od składu przyjmowanego białka, czyli u niskich kobiet od 30g, a u przeciętnych mężczyzn do 70g/D. Przy znacznym wysiłku fizycznym zapotrzebowanie na białko może być wyższe, jest to fizjologiczne, ale indywidualne, bo ...

c.d.nie będzie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Re: Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #118 : 2017-09-03, 14:06:07 »

Dziękuję za miłe spotkanie.

Ja również bardzo dziękuję. Było super hiper... Very Happy
Zapisane

jukor
Go


Email
Odp: Spotkanie w Ciechocinku - 2 września 2017
« Odpowiedz #119 : 2017-09-03, 15:34:42 »

Renia, znów nie trafiłaś ze spotkaniem w mój urlop. Popraw się.Wink
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 19 zapytaniami.