Autor
|
Wtek: Zamiast ziemniakow (Przeczytany 110829 razy)
|
adampio
Go
|
Witam, byc moze juz to znacie, a moze nie , "ryz" kalafiorowy. Nazywa sie to ryz, poniewaz podobny jest do ryzu a robi sie go bardzo prosto: kalafior scieramy na najgrubszej tarce i..............gotowe. Podaje sie w rozny sposob, np: na rogrzane masko albo smalec albo co kto lubi kladziemy posiekany czosnek, cebule i chili, i chwile smazymy nastepnie dodajemy odpowiednia ilosc kalafiora, ja biore 150 gram na osobe, i podsmazamy ale nie za dlugo aby nie zrobic z tego papki.Ma byc pod zebem Niskoweglowodanowe i dobrze smakuje. Wiem, ze trudno jest bez gruli, chleba, kielbas kupionych w Carrefour itd. Cos trzeba jesc
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ale co z tymi ziemniakami nie tak, ze trzeba jesc cos zamiast nich?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Ale jak się komuś znudzą kartofle, to dlaczego nie...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ryż z kalafiora? Chińczycy robią nowocześniej, z plastiku.
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ale co z tymi ziemniakami nie tak, ze trzeba jesc cos zamiast nich? -wysoki indeks glikemiczny (purre 99) -duzo weglowodanow -duzo skrobi
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale mimo wszystko to prawie warzywo...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale co z tymi ziemniakami nie tak, ze trzeba jesc cos zamiast nich? -wysoki indeks glikemiczny (purre 99) -duzo weglowodanow -duzo skrobi IG na LCHF nie ma żadnego znaczenia, w ogóle nie ma znaczenia. A reszta to zalety, a nie wady, chodzi o to przecież, aby zjeść możliwie mało, możliwie skoncentrowanego pokarmu. Za dużo gazet dla gospodyń domowych czytasz?
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4142
|
Lubisz się znęcać...
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ale co z tymi ziemniakami nie tak, ze trzeba jesc cos zamiast nich? -wysoki indeks glikemiczny (purre 99) -duzo weglowodanow -duzo skrobi IG na LCHF nie ma żadnego znaczenia, w ogóle nie ma znaczenia. A reszta to zalety, a nie wady, chodzi o to przecież, aby zjeść możliwie mało, możliwie skoncentrowanego pokarmu. Za dużo gazet dla gospodyń domowych czytasz? To ty jestes na LCHG czy na diecie/zywieniu optymalnym? Bo to dwa zupelnie rozne sposoby odzywiania.
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4142
|
Od tego Waszego gadania, właśnie naszła mnie ochota, na porcję frytek na łoju wołowym Smaży się, nic tam, że niezdrowe
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
O! Ten "toan" to dobrze pisał, do tego skrobia trawi się i wchłania znacznie dłużej niż dwucukry, ma więcej energii, a kopcowane kartofle 14-20g węglowodanów w 100g w zależności od odmiany. A młode kartofle to głównie woda, jak się doda koperku i zsiadłego mleka, to samo zdrowie dla wegetarian... Chleb z kartoflami z niewielką domieszką oliwy lub smalcu i mleka daje zawsze typ bekonowy sylwetki, jeśli się z białkiem zwierzęcym nie przesadzi w dawce pokarmowej i nie zakropi pięcioma setami+.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
... Chleb z kartoflami z niewielką domieszką oliwy lub smalcu i mleka daje zawsze typ bekonowy sylwetki, jeśli się z białkiem zwierzęcym nie przesadzi w dawce pokarmowej i nie zakropi pięcioma setami+. Bo wtedy idzie w typ podgardlano-słoninkowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A jakie są różnice? Podstawowa jest ilosc weglowodanow, jak najmniej i mowi sie o max 30 gr. Nic nie jest bilansowane. I jezeli IG nie jest wazny to super, to nie jest wazny. Z tym, ze ja znam kilku "optymalnych" i wiem, ze jedza wiecej weglowodanow niz 100 gr dziennie. Mala ilosc weglowodanow to pojecie wzgledne. Poza tym podzielilem sie najzwyklej w swiecie pewnym pomyslem na kalafior. Jezeli nie pasuje, to nie jedz i tyle. To chyba proste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|