Autor
|
Wtek: zmiana BTW (Przeczytany 38286 razy)
|
franc99
Go
|
Hej . Na żywieniu od roku . Wzrost 185cm , wiek 38 lat . Zaczynałem od wagi 120 kg . Pierwsze 6 m-cy B 85 T 250-300 W 70 . Po 6 m-cach czyli po przebudowie B 70 T 250-300 W 70 i tak do dziś . Waga stanęła na 104 i ani drgnie od jakiś 7 m-cy . Czy jeszcze zmniejszać proporcje BTW ? Mój tryb życia jest średni . Nie jestem sportowcem ale też nie jest siedzący . Co poradzicie ?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Za dużo jesz o około 500-600kcal. Ale liczę w pamięci (150*4=600kcal i 250*9=2200kcal, czyli 2800kcal-1900kcal=900kcal) 300kcal na średnią aktywność fizyczną i zostaje aż sześć kilometrów do przebiegnięcia i to w pół godziny. Oczywiście to orientacyjne wyliczanki, więc wcale nie muszą być prawdziwe, ale najzwyczajniej w świecie wychodzi, że za dużo jesz.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może nie było początkowego jedzenia nie tak całkiem do syta, aby żołądek mógł się skurczyć...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A tego to nie wiem, ale z obserwacji mojej Miećki wyraźnie widać, że saszetkę, puszkę, żółtko ze śmietanką i porcję żołądków wtrząchnie bez problemu, jak dostaje "do syta" i tyje na potęgę późną jesienią, natomiast przy porcjowaniu po połowie saszetki i puszki już zaczyna chudnąć i ładnie wagę traci, ale wtedy niechętnie na mrozy wychodzi. Za to od wiosny na żółtku, śmietance i żołądkach świetnie formę i wagę trzyma.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A tego też nie wiem, bo za nią nie łażę.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Poznałbyś...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Wzrost 185cm
185 - 100 = 85kg 85 * 0.7 = 60g białka 60 * 2 do120g tłuszczu 50g węglowodanów BTW 60:do120:50 >>> do1500kcal (plus reszta z własnego sadła) Tak kombinować z produktami i częstością posiłków by zjeść do sytości i by głód nie dopadł zanim waga osobowa pokaże że coś ubyło. Spisany jadłospis (historia jedzenie, nie plany, ani selektywna pamięć) z 3 ostatnich dni zwykle łatwo wykaże co jest niepotrzebne i dlaczego potasu jest za mało.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Hej . Na żywieniu od roku . Wzrost 185cm , wiek 38 lat . Zaczynałem od wagi 120 kg . Pierwsze 6 m-cy B 85 T 250-300 W 70 . Po 6 m-cach czyli po przebudowie B 70 T 250-300 W 70 i tak do dziś . Waga stanęła na 104 i ani drgnie od jakiś 7 m-cy . Czy jeszcze zmniejszać proporcje BTW ? Mój tryb życia jest średni . Nie jestem sportowcem ale też nie jest siedzący . Co poradzicie ?
Jak masz poziom tkanki tłuszczowej 12% i same mięśnie, to co ma spadać? Dobra waga, ja mam 98kg i ani drgnie bez obżerania się, a chciałbym 105kg ważyć. A jak chcesz gubić smalec, to przytnij tłuszcz w diecie.
|
|
|
|
|
|
|
franc99
Go
|
Dzięki za info . Tnę B 60 T 120 W 50 ( tu mam obawy by nie zakwasić organizmu )
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://www.drmichalak.pl/oddech_a_zakwaszenie2.htm... Z punktu widzenia równowagi kwasowo-zasadowej najistotniejsze są 4 kationy: Na+, K+, Ca++ i Mg++ oraz anion HCO3-. Pierwsze 4 zaliczamy do głównych makroelementów w organizmie. Decydują one bezpośrednio o pH płynu wewnątrz- i zewnątrzkomórkowego. Jon wodorowęglanowy jest wymieniony dlatego, że jego rotacja w organizmie w związku z oddychaniem jest bardzo szybka. ... Jako, że wszystkie te 4 jony mają generalnie charakter zasadowy, właściwa ich ilość w diecie jest bardzo ważna dla zachowania właściwego pH krwi i komórki. Dlatego dobierając produkty spożywcze w diecie należy oprócz BTW kierować się również zawartością tych 4 składników. Radykalna dieta niskowęglowodanowa grozi niedoborami tych składników, gdyż duża ich ilość zawarta jest w produktach bogatych w węglowodany (warzywa i owoce, czekolada). Jeśli ktoś zbyt radykalnie wyrzucił z diety owoce i warzywa, a węglowodany zjada w dużej mierze w postaci oczyszczonej mąki, to jest na prostej drodze do pogorszenia się stanu zdrowia po kilku latach stosowania diety. ... Pamiętajmy, że ewolucja dopieściła wszystkie mechanizmy regulacyjne w stosunku do ludzi żyjących stale w ruchu na świeżym powietrzu, a nie siedzących za biurkiem lub przed telewizorem w dusznym pomieszczeniu. W takich warunkach subtelna regulacja może w dłuższym okresie czasu doprowadzić do zaburzenia proporcji między tymi 4-ma pierwiastkami. ... Przychodzi na myśl minimum w postaci 450g warzywa w mrożonce co drugi dzień (czyli 225g dziennie) i jednak "ziemniak", a nie piwo by uzupełnić węglowodany - nie tracąc minerałów na potęgę.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dwudziesty pierwszy wiek, a ci się odkwaszają warzywami.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Niekoniecznie, jak się nie je chleba i wędlin, to soli może być mało (jeśli jej się oszczędnie używa, albo wcale). Szczególnie jeśli osoba jest aktywna fizycznie, albo w upałach (sól wychodzi z potem) i pije wodę źródlaną, albo inną niskosodową. Potas jest praktycznie w każdym produkcie zwierzęcym i roślinnym.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wszystko co zaburza działanie pompy sodowo-potasowej jest groźne dla życia w tym zbyt duże lub zbyt małe stężenie innych "elektrolitów" - głównie wapnia i magnezu i stąd wiele nieporozumień, ale wyjaśnienie wymaga dłuższego tekstu, co gdzieś jest już napisany, więc nie będę powtarzał.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeszcze piołun, cykuta, biczowanie się i tłumienie jęków.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A wszystko po to by poczuć się większym/mniejszym bez zastrzyków.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki za info . Tnę B 60 T 120 W 50 ( tu mam obawy by nie zakwasić organizmu )
Nie wiadomo czy nie przesadzasz teraz w drugą stronę... 120g tłuszczu przy 185cm wzrostu to raczej mało - możesz być zbyt głodny... Ale zobaczymy, będziemy Ci kibicować...
|
|
|
|
|
|
|
|
|