Autor
|
Wtek: Reumatoidalne zapalenie stawow... (Przeczytany 227917 razy)
|
lekarka
Go
|
Ja mysle ze to nie ser jest bee tylko nadmiar bialka Jest w tym dużo prawdy :całkowity - 378,74 HDL - 60,65 LDL - 255,2 Trójglicerydy - 314,62. Wszystkie parametry pilnuję i wszystko ważę i zapisuję.Jeżeli coś przekroczę to najczęściej T ale to najwyżej do 150.Najczęściej utrzymuję w granicy 100 - 120.
Sęk w tym by nadal pozostać w DO i znormalizowac lipidogram. T - jak w odchudzającej formie DO.1,5-2g/kg/dobę. Obserwuję, że brak nawrotu KAŻDEJ choroby nie występuje na dawce T w ok 1,8g/kg/dobę. Dla odchudzajacych się, obniżających trojglicerydy do 60mg% i dla tych z cholesterolem LDL za dużym. B - 2-3 x w tyg jeden rodzaj białka zwierzęcego na dobę. Lipidogram mierz co 3 miesiace (?), choć ja zalecam moim pacjentom co roku. Witam wszystkich, choruję na rzs od 4 lat. Jestem na etapie poszukiwania ulgi dla mojego obolałego ciała więc zachłannie czytam wszystkie informacie z tego forum. I nic nie rozumiem...... Jeść ser czy nie jeść, czy mleko szkodzi, czy nabiał szkodzi? Ja jestem alergikiem m.in. na mleko źle reaguję ale sery i jogurty uwielbiam. Czy mogę je jeść? Czy mogę sama z pomocą książki stosować DO?
Masz zacząć dietą jak mówi MONIKAW. Ona dużo wie. Ma to być dieta BEZ ZBÓŻ i o ile się da bez cukrów prostych. O pr. mlecznych porozmawiamy za pół roku. "Zalecanie pacjentom zwiększenia spożycia produktów mlecznych nie powoduje żadnej poprawy, gdyż w produktach tych nie ma wystarczających ilości fosforu i mineralizacja kości nie ulega poprawie."
Pierwsza część zdania prawdziwa, druga fałszywa. Dziewczynce z przewlekłym zapaleniem nerek (zaraz opiszę) nie można dać śmietany bo ma po niej fosfor we krwi w okolicy sufitu.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A tu mamy NIEPRAWDĘ . Reumatologia 5/2007 streszczenie artykułu: Artykuł przeglądowy Praktyczne aspekty leczenia układowych zapaleń naczyń Reumatologia 2007; 45, 5: 278-283 autorzy: Justyna Swarowska-Knap, Witold Tłustochowicz, Układowe zapalenie naczyń jest przewlekłą, nadal nieuleczalną chorobą, której przebieg można kontrolować dzięki kombinowanej terapii glikokortykosteroidami i cyklofosfamidem. W ten sposób udaje się osiągnąć remisję u ok. 90% pacjentów. Leczenie to poprawia rokowanie, ale nie zapobiega nawrotom, a poważne działania niepożądane terapii są przyczyną zwiększonej śmiertelności i obniżają komfort życia chorych. Na podstawie wniosków pochodzących z opublikowanych niedawno trzech dużych, wieloośrodkowych badań, w których porównywano różne schematy leczenia, obecnie dąży się do skrócenia czasu trwania terapii cyklofosfamidem. U chorych z zapaleniem naczyń nie powinno się zwlekać z wdrożeniem leczenia do czasu ustalenia ostatecznej diagnozy. Pacjenci z łagodnym przebiegiem choroby mogą być wprowadzeni w remisję za pomocą innych leków niż cyklofosfamid. W przypadku FFS>0 wymagana jest terapia cyklofosfamidem, zwykle przez 3–6 mies., następnie można zastosować terapię podtrzymującą innymi lekami immunosupresyjnymi.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Cytuj z: Ewa 2007-11-23, 10:34:34 "Zalecanie pacjentom zwiększenia spożycia produktów mlecznych nie powoduje żadnej poprawy, gdyż w produktach tych nie ma wystarczających ilości fosforu i mineralizacja kości nie ulega poprawie." Pierwsza część zdania prawdziwa, druga fałszywa. Dziewczynce z przewlekłym zapaleniem nerek (zaraz opiszę) nie można dać śmietany bo ma po niej fosfor we krwi w okolicy sufitu. A jak w takim razie dzieje się przy zapaleniu nerek? Po śmietanie mineralizacja kosci rośnie do sufitu?
|
|
|
|
|
|
|
orchidea77
Go
|
Zwracam się do Ciebie Maf.Ponieważ popełniałam błędy w jedzeniu tzn mieszałam białka chcę się zapytać czy w dni żółtkownicy Twoja żona jada np.rybę,śledż w oleju,tuńczyk czy rybę wędzoną.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
....dni żółtkownicy....
Moze sie myle(prosze poprawic) ale zoltkownica to idzie codziennie jak woda a przynajmniej powinna Wiec co z ta rotacja??????????
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Zwracam się do Ciebie Maf.Ponieważ popełniałam błędy w jedzeniu tzn mieszałam białka chcę się zapytać czy w dni żółtkownicy Twoja żona jada np.rybę,śledż w oleju,tuńczyk czy rybę wędzoną.
Wogole to nie wiem co to znaczy "mieszanie bialek" - jakas nowa teoria? Ola jada codziennie zoltkownice, / 3 zoltka i jedno jajo cale/ na masle, boczku lub podgardlu, ew cebula. Drugi posilek jest niezalezny od zoltkownicy, bo zoltkownica jest stale. Jest to przewaznie mieso - karkowka lub boczek swiezy /oczywiscie smazony na smalcu z cebula/. Ryby? Kilka razy w miesiacu. Sledz w smietanie/chyba raczej raz w miesiacu/, makrela wedzona/ 2 razy/ (zdarza sie, ze ide na latwizne, nie chce mi sie robic karkowki - kupuje rybe.) Nie zapominamy o podrobach, czyli watroba wieprzowa/ w zasadzie powinna byc raz w tygodniu/. Zdarzaja sie watrobki drobiowe na masle. Stalym zestawem jest kapusta kiszona gotowana, okraszona boczkiem wedzonym na smalcu i cebula. Slawek moze potwierdzic jak smaczna jest ta kapusta. Oczywiscie nikt nie jest w stanie zrobic takiej kapusty, bo to przepis mojej mamy. O tym, jak wazna moze byc ta kapusta zdalem sobie sprawe dopiero wczoraj, po ponownym przeczytaniu jadlospisu Jozefa. Waznym elementem moze byc tez kolagen, czyli galaretka z nozek wieprzowych. Mozna isc na latwizne i kupic dobry salceson. ale to nie to samo. To narazie tyle, aha, bardzo podoba mi sie jadlospis Ewy, pisala o tym w innym watku. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
orchidea77
Go
|
Maf może żle się wyraziłam.Chodzi o jeden rodzaj białka zwierzęcego.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Slawek moze potwierdzic jak smaczna jest ta kapusta. Oczywiscie nikt nie jest w stanie zrobic takiej kapusty, bo to przepis mojej mamy.
Była super i do dzisiaj zastanawiałem sie dlaczego mnie taka nie wychodzi P.S. zmień viste na ikspeka jak przystało tradycjonaliście
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
bardzo podoba mi sie jadlospis Ewy co ci sie moze podobać w moim jadłospisie? W sumie jesz bardzo podobnie do mnie. A swoją drogą Józef Turostowski świetnie uprościł podejście do DO, prawda? Te jego jadłospisy to kwintesencja.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dla Ewy - "w produktach mlecznych nie ma wystaczającej ilości fosforu". W produktach mlecznych fosforu jest bardzo, bardzo dużo. Osoby z przewlekłym zapaleniem nerek (2 takie widziałam na DO) nie mogą jeść mlecznych nawet w postaci śmietany po niej też rośnie fosror znacznie przekraczając dopuszczalne normy. W podręcznikach dt żywienia pr. mleczne określane są jako bogate w fosfor.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Czy jest tu moze ktos kto ma do czynienia z ta choroba. Sama choruje i szukam ludzi , ktorym dieta pomogla, bo leki, szpitale, operacje poki co nie zdzialaly zbyt wiele, a wizja wozka inwalidzkiego jest malo pocieszajaca... Dla zainteresowanych tematem... Monikaf po kilkunastu latach wegetacji w domu bo chyba tak należałoby ująć ten stan wraca do pracy,zdrowia, życia.... Wstrętne choróbsko zostało opanowane z czego bardzo się cieszę. Nie pomogła współczesna medycyna, nowoczesne terapie, reumatolodzy ale na szczęście znalazł się inny sposób. I my wszyscy tutaj go znamy....
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Gratulacje ! PS.Myślę,że Bruford byłby zainteresowany tematem -nie wiem czy dobrze pamiętam,ale chciał dowodów (?)
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Tu jednak chodzi o "coś" więcej niż udowadnianie czegoś niedowiarkom... Każdy ma wybór może wierzyć lub nie.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Bruford byłby zainteresowany tematem Nie żartuj! przecież dla niego nigdy ta osoba nie była chora, bo każdy taki "naukowiec" wie, że "DO nic nie leczy, a nawet jest szkodliwe" - dla "naukowców" oczywiście!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
szybko sie uczę?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dla zainteresowanych tematem... MONIKAW Proszę przekazać "monikaf" serdeczne pozdrowienia i życzyć wszelkiej pomyślności...
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Tu jednak chodzi o "coś" więcej niż udowadnianie czegoś niedowiarkom... Każdy ma wybór może wierzyć lub nie.
Monika nic nie jest takie, jakim sie nam wydaje To tak jak z tym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... ale na szczęście znalazł się inny sposób. I my wszyscy tutaj go znamy....
My wszyscy tutaj znamy przynajmniej 2 sposoby.Ciekawa jestem ,który to .To jest w sumie ważne,jakby nie było....
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
W kwestii Twojego pytania MONIKAW: gdy produkty mleczne nie "wchodzą" w organizm dłużej niż pół roku i mimo ich "zaczepnego" stosowania dalej szkodzą - często trzeba przeweryfikować białko w diecie. Jest duże prawdopodobieństwo, że zjada się zbyt dużą dobową ilość białka. Geny modyfikujemy dietą. U pacjentów z chorobą nowotworową nie parłabym na siłę do tolerancji produktów mlecznych. Są zbyt cukrogenne. W ogóle - wszystko co na siłę - wychodzi bokiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|