Autor
|
Wtek: Reumatoidalne zapalenie stawow... (Przeczytany 227973 razy)
|
Monikaf
Go
|
Kodar Najgorsze jest to, że nie można żadnych słodyczy, ja je uwielbiam, nie wiem czy potrafię bez nich żyć, a owoce? też żadnych nie można?, jestem załamana czekolady gorzkiej mozna troszke, poza tym bedac na DO nie ma sie takich napadow glodu. Malkrej, gra jest warta swieczki, naprawde, chodzi przeicez o TWOJE ZYCIE
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Kodar Najgorsze jest to, że nie można żadnych słodyczy, ja je uwielbiam, nie wiem czy potrafię bez nich żyć, a owoce? też żadnych nie można?, jestem załamana To nie jest tak, że niczego nie można 2 kostki czekolady najlepiej gorzkiej jeszcze nikomu nie zaszkodziły, owoce niskowęglowodanowe od czasu do czasu też. Na DO po jakimś czasie znika zapotrzebowanie na takie rzeczy, sama się o tym przekonasz. My to już wiemy.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Chyba wysyłałyśmy w tym samym czasie to się nazywa Moniu myśleć podobnie.
|
|
|
|
|
|
|
Małkrej
Go
|
Troche się pocieszyłam, że można czekoladę gorzką ( bardzo ja lubię).A owoce to konkretnie jakie, nie bardzo wiem jakie to sa te niskowęglowodanowe
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Niskowęglowodanowe to truskawki, arbuz, maliny,porzeczka czerwona, melon.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moniko,w zeszłym roku jak sobie przypominam też miałaś taką wpadkę i udało Ci się wyjść. Teraz też wyjdziesz Tylko już musisz być konsekwentna! Nie wracać za żadne skarby do tego co szkodzi! pozdrawiam bardzo serdecznie !
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
Np grochem o sciane itp Lutonn, jak opowiem wszystko to tylko na mnie nakrzyczycie ze jestem ostatnia idiotka, ,bo przerwalam DO, ale ok, opowiem w tym watku, jednak nie teraz bo nie mam zbyt duzo czasu. W skrocie tylko powiem ze bylam leczona w jednej z najlepszych klinik reuamtologicznych w Europie, byly na mnie testowane rowniez leki najnowszej generacji, ktore malo brakowalao a wpedzilyby mnie do grobu, kilkanascie razy mialam zmieniana terapie i NIC ALE TO ABSOLUTNIE NIC NIE POMAGA MI W TAKIM STOPNIU JAK DO ( prosze na mnie nie krzyczec, ja juz mialam swoja kare )
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moniko! Nawet tak nie myśl! czułaś się dobrze więc ,"złapałaś "się za coś co kiedyś Ci zaszkodziło.Zapomniałaś o bólu,bo ból,ma to do siebie ,że jak mija(a czujesz się świetnie), to się szybko o nim zapomina Wróciłaś do starych przyzwyczajeń ,bo nawet nie myślałaś ,że to szkodzi . No ,zdarza się .Też tak nieraz miałam . Jadłam coś ,co kiedyś mi szkodziło,ale zapominałam o tym ,a potem myślałam ;"jak mogłam o tym nie wiedzieć?" A jednak mogłam,bo zapomniałam jak cierpiałam z powodu dolegliwości.Teraz się już pilnuję,nie mogę sobie pozwolić na żaden błąd,bo wiele mnie to potem kosztuje! Wyjdziesz na prostą,nie martw się ! , jeśli MONIKA jest w stanie Ci pomóc,to jej słuchaj Trzymaj się Moniko.Głowa do góry! Pozdrawiam Was obie! Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
Edyta dziekuje Ci bardzo.
Wiesz zrobilam najglupsza rzecz pod sloncem, ( zwalszcza ze stalo sie to po raz drugi !!!) jak mozna byc tak zaslepionym glupota, nie chcialo mi sie liczyc, nie chcialo mi sie gotowac. MONIKAW jest niezwyklym czlowiekiem, i Jej zawdzieczaja moje dzieci ze ich matka zyje, mowie to jak najbardziej powaznie, nie wiem czy ktokolwiek z nas tutaj, oprocz mnie wie jak wspanialym czlowiekiem jest Monika
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moniko ,myślę ,że te przejścia już uświadomiły Ci , jakie mogą być konsekwencje zarzucenia diety . Pewnie po tym ,co teraz przeszłaś już się nie "złapiesz" za to co Ci szkodzi. Musiałaś niezłą drogę przejść z tego co piszesz . Pewnie to dla Ciebie traumatyczne przeżycia ,ale na pewno się z tego dźwigniesz. Trzymaj się tego ,co zaleca Ci MONIKA. Moja babcia zawsze mi mówiła;" Jak spotkasz przyjaciela ,nie strać go" czy cos w tym stylu..... Widzę ,że MONIKA okazała się dla Ciebie wielkim Przyjacielem.Życzę Ci ,abyś miała zawsze na kogoś takiego jak Ona liczyć
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
( prosze na mnie nie krzyczec, ja juz mialam swoja kare ) Nie "mialas" , tylko masz. Teraz dopiero przeczytalem Twoj ostatni post, do jakiego stanu sie doprowadzilas. Niestety, ale jest tak, ze samemu trudno zachowac rezim DO. Mojej zonie sie udalo - to ja pilnuje proporcji, robie zakupy, gotuje posilki. Jestesmy juz na DO 5 lat i 14 dni. Zona zapomniala o RZS, i to by bylo na tyle. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Dobrze ma ta Twoja żona.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dobrze ma ta Twoja żona.
Akurat w życiu człowieka się składa tak ,że zawsze może liczyć na czyjąś pomoc (albo ze strony bliskich lub dalszych).Zależy tylko od tego, czy my ją zauważamy i doceniamy ... pozdrawiam Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Dopiero teraz sobie o Monikach poczytałam ,fajne z was dziewczyny ,ale nie wiedziałam nawet ,że ta choroba jest aż tak postępująca. Widocznie ,ja miałam tylko początki -,mimo ,że jak sobie pomysle jak sie dawniej odzywiałam -to dziwie sie ,ze tak ładnie z tego wyszłam
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Dobrze ma ta Twoja żona.
Ludzie tez tak mowia. Nie opisalem jeszcze "naszej historii" ale chyba kiedys to zrobie. Wszystkie doswiadczenia z DO. Do wszyskich Monik, do nowych ludzi ktorzy czytaja to forum, powiem z wlasnego doswiadczenia: moim zdaniem - DO stosowana wg wytycznych dr. Kwasniewskiego jest najlepsza. Nie chce tutaj negowac tego co pisze "lekarka" bo napewno ma doswiadczenie. Ale, mieszanie /rotacja mlecznych itp/ jakies nowe zasady DO, tylko ludzi zniecheca. Gdybym 5 lat temu slyszal o tym, ze pewne produkty trzeba jesc co 7 dni to stosowanie DO byloby trudniejsze. Wystarczy prawidlowo stosowac to co przekazal nam dr w swoich ksiazkach. Dla mnie, takie rotacje sa bez sensu, bo jem wg zasad. 4 g sera zdarzaja mi sie moze raz w tygodniu, smietany nie uzywam, 1 w miesiacu moze zrobie sledzie w smietanie. O szkodliwosci smietany juz sam sie przekonalem jak w ramach BTW przez 2 tygodnie jedlismy 87g /bitej/smietany z 16g rodzynek. Waga podskoczyla o 2 kg. Troche sie rozpisalem, ale te dokladne wagi i wnioski wynikaja z tego, ze nauczylem sie liczyc i licze. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
maf -no właśnie -sam napisałes ,ze nie można serów ani śmietany naduzywać Tego w ksiązce akurat nie ma -wręcz doktor pisał ,ze watroba lubi śmietane. Moja uwielbia .,majonezik tez . Dlatego poczatkowo przytyłam. Teraz wiem ,ze niczego nie wolno za duzo-zwłaszcza tłuszczu mlecznego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|