Dobry wieczór,
właśnie czytam, że olej kokosowy jest TRUJĄCY!
Szczerze mówiąc to nie wiedziałem. Jednak smalec także!
"Michels poszła o krok dalej, nazywając olej kokosowy "czystą trucizną" i "jednym z najgorszych produktów, jakie można jeść".
Nie ma badań pokazujących istotne korzyści wynikające ze spożywania oleju koksowego. Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w przypadku masła czy smalcu."
Źródło:
https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/olej-kokosowy-jest-szkodliwy/gxsqn3n"Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że ludzie, którzy zwyczajowo jedzą ser, piją tłuste mleko i spożywają tłusty nabiał, czyli produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe - nie są bardziej narażeni na śmierć z powodu zawału serca, wylewu czy innych chorób niż ci, którzy unikają takich produktów.
Inne badania przeprowadzone na grupie 135 tys. osób w 18 krajach, opublikowane w "The Lancet", dowiodły, że spożywanie dużej ilości tłuszczu i małej ilości węglowodanów wiązało się z niższym o 23 proc. ryzykiem śmierci. A co nawet bardziej ekscytujące, nie jest istotne, czy spożywa się nasycone, czy nienasycone kwasy tłuszczowe."
Zapraszam do dyskusji. Szczególnie interesują mnie Wasze opinie na temat oleju kokosowego.
Pozdrawiam!
Tomek