Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: jak ważyć produkty (Przeczytany 10067 razy)
|
franc99
Go
|
Pytanie : jak ważycie produkty ? Np ziemniak surowy na frytki czy same frytki . Różnica BTW między ziemniak surowy a frytki raczej spora . To samo dotyczy innych produktów . Waży się po obróbce czy przed ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja to nie wiem, bo dają na talerzu gotowe i ponoć już zbilansowane dla każdego domownika wg potrzeb. I faktycznie, każdy ma prawie to samo, ale jakby inaczej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeśli się jest na DO (a nie ŻO) to powinno się ważyć produkty - surowe. Dla wielu dań jest podane gotowe BTW w 100 g potrawy w Książce Kucharskiej Panów Kwaśniewskich (KK-700). I dla gotowych frytek (smażonych na smalcu) też jest już podane BTW w 100 g. B=1,1 g T=12,5 g W=13 g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
franc99
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
To chyba z ziemniaków przemysłowych, tych na krochmal. To co Renia podała jest ok. 1,5:20:14 - za tabelami IŻiŻ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja podałam dane z tego "Podręcznego licznika składników odżywczych wybranych produktów" w kształcie obrotowego kółka... Z OSO z Jaworzna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A to dlatego chyba takie "chude"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A tego to ja nie wiem, bo nie mam na szczęście żadnych informacji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|