Gavroche
|
Wszystko już tu było wałkowane. Zamiast gdybać i czytać mądrości z "Pani domu" pokopcie tutaj, na Forum. Homogenizacja zwiększa strawność, produkt jest po prostu przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem, a karagen to cukier z wodorostu i tyle, nie ma tu drugiego dna.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
Z tego, co zaobserwowałem, to większość śmietan pasteryzowanych dostępnych na rynku zawiera karagenu, który jest uważany za bardzo szkodliwy dla organizmów ludzkich. Wnioskuję, że lepiej takich śmietan unikać Najlepiej napisać, że amerykańscy naukowcy wykazali i będzie wiarygodniej... Bardzo dobrze, że straszą tym karagenem, wykorzystując jak zwykle niewiedzę i wiarę. To "zabójcze" E 407 występuje w zalecanym "błonniku pokarmowym" i w takim przypadku jest "zdrowy". Jakby co, to karagen się u monogastrycznych nie trawi i co najwyżej przy przedawkowaniu może wywołać biegunkę. Natomiast zdecydowanie lepiej niż krochmal z kisielu łagodzi dolegliwości ze strony wrzodów żołądka, więc tylko w tabletkach jest zalecany i wtedy nie szkodzi, a nawet pomaga, tylko się strasznie za niego przepłaca.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ups! Przepraszam - zapomniałem, że nie znam się już na tym! Ale poleciało, to niech zostanie.
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Dzięki za odpowiedź i przepraszam za niewiedzę
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Nie ma za co przepraszać, bo w niektórych dziedzinach wiedza tak idzie do przodu, że po miesiącu wypada się z obiegu... Do tego trudno wymagać, aby każdy znał się na wszystkim przy takim natłoku fake newsów netowych. W dietetyce zaś już odkryte i opisane więc jest stabilne i niezmienne, dlatego zrobiło się nudne. Najważniejsze są jednak chęci do poszerzania własnych umiejętności.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Najgorsze jest to, że ludziska się pogubiły (z rozmaitych powodów) i łatwo im wmówić nonsensy typu cukier stołowy to trucizna, ale miodek i owocki samo dobro...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jak podatków nie płacą, to co będą sobie odmawiać.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale cukier, to jak spirit - "puste kalorie", a owoce przynajmniej są pełne metali ciężkich i herbicydów...
|
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Jak Cię interesują takie sportowo-tłuszczowe tematy, to tutaj czytaj byłego użytkownika Mariusza. Obecnie możesz go znaleźć na Smalcowni i Wykopie na #dodzo. Świetna rada! Popieram. Ostatnio bardzo ładnie nagrał o tarczycy - i wyszło słusznie zresztą, że węglowodany to głownie budulec i reduktor. Mogę prosić o link do nagrania?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ale cukier, to jak spirit - "puste kalorie", a owoce przynajmniej są pełne metali ciężkich i herbicydów... Moja ciocia na cukrzycy odstawila cukier. W ramach diety zajada sie bananami i winogronem ...sam nie wiem ktora emotke wstawic te czy te
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale to dobrze, tylko żeby jeszcze odstawiła mięsko i tuscyk, głównie zwierzęcy - tak do 30g - nie więcej - zgodnie z "formułą 30g" i może cudownie ozdrowieje na diecie wegetariańskiej z tego syndromu metabolicznego!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A oczywiscie, ze odstawila Wziela kiedys ode mnie ksiazke "Dieta Optymalna" przeczytala i powiedziala : jakie to proste. A potem sie okazalo, ze ma "alergie" na jajka i na tluszcz No coz, nic na sile.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
No to jest dla niej jakaś nadzieja! Jakby co, to może zastosować zbilansowaną dietę katolicką - post, ryba, chleb, wino - doskonała dieta na wyleczenie cukrzycy typ II i nie tylko.
|
|
|
|
|
|
|
mateo
Go
|
Co lepiej kupować- niepasteryzowaną śmietanę 30 vol za 9 zł 500 mml czy 400 mml za 5,5 36 vol pasteryzowana, homogenizowana? Pytanie wbrew pozorom na poważnie.
|
|
|
|
|
|
|
kelin211
Go
|
Smietana bardzo szkodliwa nie polecam
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Niepoważnie to wychodzi 100 g. T. za 6 zł. w niepasteryzowanej i 100 g. T. za 3,80 zł w pasteryzowanej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Co lepiej kupować- niepasteryzowaną śmietanę 30 vol za 9 zł 500 mml czy 400 mml za 5,5 36 vol pasteryzowana, homogenizowana? Pytanie wbrew pozorom na poważnie. A która smaczniejsza?
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Ta po którą chętniej sięgasz.
|