RafałS
|
... Natomiast napiszę, że u psów ksylitol podawany chronicznie powoduje ciężkie uszkodzenie wątroby prowadzące do marskości oraz wyrzut insuliny (spożycie powyżej 100mg/na kg nmc) często kończący się zgonem, bo na tym to się akurat znam. To by pasowało do zootechniki konsumenckiej praktykowanej przy bramkach kasowych z dostępnością tegoż...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Hej moja mama poi całą rodzinę wodą brzozową. Kochana brzoza w ciągu nocy oddała 7 l płynu. A ja się zastanawiam ile to może mieć cukru w sobie i czy mogę sobie ją popijać 'pozabilansowo" ? Ktoś, coś? Szklankę soku z brzozy licz jak 10g cukru, glukoza i fruktoza. Ma też ksylitol i niby coś tam kalorii z niego odzyskują bakterie w jelitkowie, ale nie wiem jak to policzyć. Nie szkoda Ci wlewać w siebie takiego badziewia?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale byli dawniej koneserzy brzozowej i nie było to takie złe, bo bez mycia zębów ładnie z ust pachniało.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
Brzozowa - to były czasy... A nie jak dziś tylko te małpki!
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Szklankę soku z brzozy licz jak 10g cukru, glukoza i fruktoza. Ma też ksylitol i niby coś tam kalorii z niego odzyskują bakterie w jelitkowie, ale nie wiem jak to policzyć. Nie szkoda Ci wlewać w siebie takiego badziewia? ha, to załatwiłam sobie dzienny przydział na węglowodany tym badziewiem Zużyję na włosy , do fryzjera się nie dostanę to wodą brzozową potraktuję moje loki
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Te "tradycyjne preparaty zdrowotne" były może dobre 150 lat temu, kiedy ludziska głodowały na przednówku i wtedy każda kaloria i miligram się liczyły. Dzisiaj nie ma to specjalnie racji bytu.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Przednówek to był ciężki okres, ale mniszek i pokrzywa ratowały w ostateczności.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Teraz jest taka nadprodukcja, że jedzenie się wyrzuca, a tak się niektórzy martwili, że braknie żarcia dla wszystkich. Jeżeli brakuje, to tylko z powodu socjalizmu i dzielenia się z narodem. Socjalizm ma to do siebie, że nawet piachu na pustyni zabraknie jak tylko tam zagości na stałe.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Dokładnie!
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Dziś na obiad kaczka Ale wyszedł kłopot z liczeniem BTW, bo w tabelach znalazłam : "kaczka patroszona" ( jakby mogła być niepatroszona ) i "kaczka tuszka". Różnica w tłuszczach spora ... I jak tu liczyć ? Moja kaczka malutka była i niezbyt tłusta, policzyłam B 11,5 i T 15. Ale czy dobrze?
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
To stary lis, pewnie je codziennie prawie to samo, i nic nie liczy. Raz policzył, i mu się teraz nie chce w to bawić:lol:
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
No tak, kaczka jaka jest każdy widzi im tłustsza tym lepsza Na ch ... lerę liczyć tłuszcz ...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Waga spada? To dobrze policzyłaś.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Jasne, że wiedzą, ale nie powiedzą. Jakiś alkohol na "ka" jest w tym soku brzozowym, ale ja się na tym nie znam, więc nie chcę źle napisać, ale słyszałem, że się nie wchłania i dlatego jest laksygenny. Natomiast napiszę, że u psów ksylitol podawany chronicznie powoduje ciężkie uszkodzenie wątroby prowadzące do marskości oraz wyrzut insuliny (spożycie powyżej 100mg/na kg nmc) często kończący się zgonem, bo na tym to się akurat znam. https://en.wikipedia.org/wiki/Birch_sap#CompositionBirch sap contains heterosides (betuloside and monotropitoside), 17 amino acids including glutamic acid, as well as minerals, enzymes, proteins, betulinic acid and betulin, antioxidants, sugar (fructose, glucose and small amounts of sucrose) and vitamins (C and B(group)). Contrary to popular belief, there is no xylitol in birch sap(xylitol is a sugar alcohol that is industrially produced using high temperature and sulfuric acid, or through fermentation). https://en.wikipedia.org/wiki/Birch_sap#Composition
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale ja tak przez zapomnienie, bo przecież się na tym nie znam, pamiętam tylko, że jak końcówka "ol" - to trzeba po wodzie brzozowej na alkomat uważać...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Waga spada? To dobrze policzyłaś. Mi waga kiedys spadla....na podloge i sie stlukla
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Kuchenna czy łazienkowa?
|