Autor
|
Wtek: Odchudzanie (Przeczytany 205704 razy)
|
Zyon
|
No fajnie, czyli dieta nie dla pracownikow tartaku i kadlubkow, nie pojedza sobie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
Go
|
Z pewnością szkodliwa, jak sobie pojeść nie można
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26744
|
Limit nie pozwala sobie pojeść!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Palcow nie maja do policzenia
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A ponoć od głowy sie zaczyna...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
(...) ale już tego nie znajdę (...) podobne, ale pewnie "diabeł" tkwi w szczegółach ... Podoba mi się ten prosty sposób z tłumaczeniem zasad DO - obrazowo - na przykładzie dłoni: żółtek 5 - jak 5 palców, mięsa tyle (objętościowo) jak dłoń bez palców, owoców tyle ile mieści się w jednej dłoni, warzyw tyle, ile mieści się w dwóch dłoniach i tłuszczu do woli (aby nie być głodnym). I wsio...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Piłka tenisowa mi się akurat mieści w dłoni 6.35cm średnicy =+/-= 100cm 3 =+/-= 100g (metodą Archimedesa [dłoń-palce]) dłoń bez palców 300cm 3 =+/-= 300g owoce 100g warzywa 200g W sumie ręce i nogi to ma.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
niezupełnie się palce domykają nad piłką tenisową, ale niech będzie wartość maksymalna uwzględniając prawidłowy wzór na objętość kuli 4/3pi*r 3Piłka tenisowa mi się akurat mieści w dłoni 6.35cm średnicy =+/-= 133cm 3 =+/-= 133g (metodą Archimedesa [dłoń-palce]) dłoń bez palców 300cm 3 =+/-= 300g owoce 130gwarzywa 260g
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
300 gr dziennie razy 365 dni= patolka
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
dziennie to nie codziennie jak od wczoraj dojedzony i nie głodny to nie głodzi się ani nie pości treść pokarmowa od wlotu do wylotu to jakieś 3 dni a tłuszczu w organizmie jest zwykle na 30dni
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ta, 3 dni, to pojedz dobrze kiszonej kapusty.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
pojedz dobrze kiszonej kapusty= patolka
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Akurat kiszonki dostarczają tego zdrowego, naturalnego "bioflora", co to wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie produkuje, z wyjątkiem C. Czyli spoko.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A jak zdrowe to co innego, wpychać w siebie ile wlezie, do skutku, aż przeleci na wylot. Tłuszcz i jaja takoż.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Miara rozsądku jest miarą jedzenia, ale bez proporcji Doktora, byłaby wielka lipa.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A jak zdrowe to co innego, wpychać w siebie ile wlezie, do skutku, aż przeleci na wylot. Tłuszcz i jaja takoż. A jak Doktor kazali, to nie ma wyjścia. Zapomniałem dodać, że "dieta" jest strasznie ciężka do utrzymania, szczególnie na wyjazdach! Nie wiadomo z czym chleb jeść, bo smalcu brak!
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Na wyjazdach to jak 40 lat temu na grzybobraniu, żółtka z jaj gotowanych na twardo, białka psu jak nie zje to trudno, do tego lekka kawa i wystarczy, a podjeść nie do utrzymania kapusty kiszonej w domu gdy blisko do porcelany.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Miara rozsądku jest miarą jedzenia, ale bez proporcji Doktora, byłaby wielka lipa.
Tam gdzie stała " miara rozsądku" to teraz trawa po pachy, nawet małe brzózki rosną, przyjadą, wykoszą, wybetonują, postawią supermarket i będzie " miara rozsądku na miarę potrzeb i możliwości"
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Moja mama od kilku dni stara się jeść optymalnie. Napisałam "stara się" , bo jada produkty zalecane w ŻO, tłuszczu dokłada na tyle by być sytą po posiłku, węglowodany w postaci ziemniaka , pomidora, ogórka, sałaty - jako niewielki dodatek. Ale nie wiem czy zachowane są proporcje , bo nie mogę jej namówić, żeby chociaż na początku ważyła produkty i zaglądała do tabel. Niby coś tam pamięta, bo 16 lat temu była w Arkadii i przez jakiś czas wraz z ojcem jadali optymalnie. Nie wiem jak mam ją jeszcze "podejść" Widzę, że potrzebuje pomocy, bo nogi opuchnięte, kręgosłup boli na okrągło, ruszać się i pracować -trudno ... Jednak widzę, że jej głowa mówi, że to zbyt skomplikowane - a jej się nie chce myśleć nad posiłkami. Jak rozmawiać ze starszym człowiekiem ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|