Autor
|
Wtek: Odchudzanie (Przeczytany 206542 razy)
|
Jarek
Go
|
Zastanawia mnie fenomen tego forum. Przez drut można rozpoznać ukrwienie stawów
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale leczenie przez drut w dobie świrusa, to już standard.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26783
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Wpadam na chwilę, żeby się zameldować i pochwalić, że ubyło mnie na wadze prawie 11kg Samopoczucie bardzo dobre, mam sporo energii i siły; zauważyłam, że przy wysiłku o wiele mniej się pocę; włosy i cera - nie przetłuszczone, unormowane; kręgosłup mniej dokucza, stawy ( szczególnie w nadgarstkach) po intensywnej pracy również całkiem spokojne Od 2 tyg. odzywa się kolano Przy jeździe na rowerze, wstawaniu z pozycji kucznej ( !) , schodzeniu po schodach. Ogólnie nie boli, tylko przy tych czynnościach dokucza jakby mu brakowało smaru ( smalcu ? ) Jestem o wiele spokojniejsza i o wiele rzadziej "wychodzę z siebie" Ale tu o ocenę muszę zapytać męża i młodzież ... Ryzykowne te odchudzanie. ale co tam jedno kolano przy całej litanii pozytywów Ryzykuję dalej
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
A może ból kolana jest objawem jego "naprawiania"
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kiedyś były takie teorie, osobiście wątpię, ale kto wie...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Że zacytuję, ale nie chce mi się szukać linku ... "Teza, że musi być gorzej by było lepiej, została już dostatecznie i wielokrotnie skompromitowana."
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Osobiście lepiej przebudować organizm, wtedy nie będzie trzeba teoretyzować.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
... lepiej przebudować ... Lepiej przed przebudową ponumerować klepki, żeby się nie poprzestawiały, albo się potem nie okazało, że na przykład piątej brakuje. Hipoteteoretycznie oczywiście.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A może ból kolana jest objawem jego "naprawiania" Sa ksiazki gdzie autorzy pisza takie rzeczy, a dowodza tego na wlasnej podstawie.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Próbuję namówić moją mamę na DO ... Lat 70, wzrost 165, waga ok.100kg Zwyrodnienie dolnego odcinka kręgosłupa i kolan; Zawsze była bardzo aktywna, dużo się ruszała i pracowała, ale kręgosłup strasznie dokuczał i co raz bardziej ograniczał ruchowo, potem ogromny stres życiowy i mama się "posypała" zdrowotnie - głównie ruchowo. 1-2h spokojnej pracy w ogrodzie - a reszta dnia leżenie na podłodze , odpoczynek , a w nocy tabletki przeciwbólowe. Więc co raz bardziej ogranicza się ruchowo, bo boli wszystko, a im mniej się rusza - tym większa waga. Do tego notorycznie opuchnięte kostki i łydki. Codziennie stara się jeździć na rowerze, żeby cokolwiek się ruszać i przemieszczać, bo o dłuższych spacerach nawet z kijami - nie ma mowy Jak ustalić jej przydział białka ? Do należnej wagi - czyli 65g/dobę ? Wieczorem jeszcze siądę do lektury ...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Starsze panie, to raczej jadają jak wróbelki, co jest naturalne i wynika z kompletnie innego zapotrzebowania. Lepiej ŻO dla niej do woli, bo wątpię, czy pochłonie więcej niż 50g białka, ale to żadne zmartwienie w tym wieku.
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Na razie moja mama musi dogadać się ze swoją głową Bo lodówka pusta, bo zakupy nie zrobione, bo nie mam siły liczyć i ważyć ... I chyba o to ostatnie najbardziej chodzi
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To niech nie liczy. Niech je do woli wszystko tłuściutkie; mięsko, jajeczka czy serek, warzywa niskoskrobiowe jako dodatki smakowe do tego, a na wieczór jakieś ziemniaczki czy serniczek.
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Co wieczór poczytuję sobie forum i znalazłam "przepis" na ŻO - jajek ( żółtek) - tyle co palców u dłoni; - mięsa tłustego - tyle co w dłoni bez palców; - warzyw - tyle co w dłoni bez palców; - owoców ? - tyle co w dłoni bez palców ; Dziś moja mama z okazji Dnia Matki oprócz oficjalnego prezentu dostała porcję mielonego z łopatki, salcesonik, śmietanę i kości wołowe na zupę Jest nadzieja ...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Niezły przepis, ja bym wyciągnął kopyta na takim ŻO. No chyba, że to u obu rąk, to już lepiej. Ale dla starszej pani może i wystarczy....
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Niezły przepis, ja bym wyciągnął kopyta na takim ŻO. No chyba, że to u obu rąk, to już lepiej. ... dłonie z palcami
|
|
|
|
|
|
|
|
|