Autor
|
Wtek: Odchudzanie (Przeczytany 205709 razy)
|
Gavroche
|
Ewa, porównywanie się z innymi mija się z celem. Tętno spoczynkowe powinno być niskie, ja np. mam około 45-50 uderzeń na minutę rano, tuż po obudzeniu, a ważę 100kg. Zmierz sobie puls, rano, po obudzeniu, ale przed wstaniem, wymacaj na nadgarstku lub szyi i licz przez 15 sekund, a potem pomnóż przez 4. Im lepiej człowiek wytrenowany, tym puls spoczynkowy niższy, zawodowcy potrafią mieć w okolicach 30 uderzeń. Chodzenie po górach jest specyficzne, idziesz pod stromiznę, zwykle na innej wysokości nad poziomem morza niż mieszkasz, a dodatkowo nosisz na sobie jeszcze chyba sporo nadmiarowych kg(?). Trening i wysokotłuszczowa dieta szybko powinny obniżyć tętno, nadmiar białka i węglowodanów i niektóre zaburzenia hormonalne natomiast przyspieszają.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Dlaczego masz iść tempem innych? Ja w góry chodzę odpocząć, wysokie tętno zagłusza ptaki Spróbuj może kiedyś przy długotrwałym wysiłku używać tylko nosa do oddychania, tempo dobierz takie by nie musieć otwierać ust, bez "długów" można iść i iść ...
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Tętno spoczynkowe powinno być niskie, ja np. mam około 45-50 uderzeń na minutę rano, tuż po obudzeniu, a ważę 100kg. Zmierz sobie puls, rano, po obudzeniu, ale przed wstaniem, wymacaj na nadgarstku lub szyi i licz przez 15 sekund, a potem pomnóż przez 4. Im lepiej człowiek wytrenowany, tym puls spoczynkowy niższy, zawodowcy potrafią mieć w okolicach 30 uderzeń. Zmierzyłam - wyszło mi 70 uderzeń /min.
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Dlaczego masz iść tempem innych? Ja w góry chodzę odpocząć, wysokie tętno zagłusza ptaki Spróbuj może kiedyś przy długotrwałym wysiłku używać tylko nosa do oddychania, tempo dobierz takie by nie musieć otwierać ust, bez "długów" można iść i iść ... mój mąż ma do mnie święte nerwy i mówi, że funkcjonuję na "dwóch biegach" - wolnym i bardzo wolnym On ciągle na mnie cierpliwie czeka na szlaku i twierdzi, że wolniej już nie da rady iść O właśnie, zrobię jak mi radzisz - dostosuję tempo do oddychania przez nos; pójdę sama, bez presji i będę słuchała ptaków, a nie - serca
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tętno spoczynkowe powinno być niskie, ja np. mam około 45-50 uderzeń na minutę rano, tuż po obudzeniu, a ważę 100kg. Zmierz sobie puls, rano, po obudzeniu, ale przed wstaniem, wymacaj na nadgarstku lub szyi i licz przez 15 sekund, a potem pomnóż przez 4. Im lepiej człowiek wytrenowany, tym puls spoczynkowy niższy, zawodowcy potrafią mieć w okolicach 30 uderzeń. Zmierzyłam - wyszło mi 70 uderzeń /min. Wg podręczników normalne, ale do chodzenia po górach za wysokie. Nie ma się czym martwić, jednak dobrze by było urwać z 10 uderzeń. Serce jest zaopatrywane w krew tylko pomiędzy uderzeniami, im ich mniej, tym lepiej odżywione i przewietrzone serducho.
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
To ciekawe z tym pulsem nigdy się tym nie interesowałam Wyliczyłam, że moje tętno maksymalne wynosi ok.183 uderzeń/min A przy poprawianiu kondycji, spalaniu tkanki tłuszczowej i poprawie metabolizmu - w trakcie wysiłku powinno oscylować w granicach 60-70proc tętna maksymalnego czyli między 112 a 128 . Ciekawe, muszę założyć pulsometr
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A co wy sie tak na te góry wszyscy uparli Może po płaskim będzie lepiej, bez przesileń, a potem sie zobaczy, za miesiąc, może dwa.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To ciekawe z tym pulsem nigdy się tym nie interesowałam Wyliczyłam, że moje tętno maksymalne wynosi ok.183 uderzeń/min A przy poprawianiu kondycji, spalaniu tkanki tłuszczowej i poprawie metabolizmu - w trakcie wysiłku powinno oscylować w granicach 60-70proc tętna maksymalnego czyli między 112 a 128 . Ciekawe, muszę założyć pulsometr Dobrze! No i na takim pulsie, ze 125, 4-5 razy w tygodniu po kilkadziesiąt minut, z progresją.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
A co wy sie tak na te góry wszyscy uparli Może po płaskim będzie lepiej, bez przesileń, a potem sie zobaczy, za miesiąc, może dwa. Ja nic nie poradzę, z okna widzę to raz na tydzień, dwa wypada podreptać.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jaka wysokość n.p.m? Wiesz, trenuj wysoko, startuj nisko...
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
A co wy sie tak na te góry wszyscy uparli Może po płaskim będzie lepiej, bez przesileń, a potem sie zobaczy, za miesiąc, może dwa. Ja codziennie po płaskim drepczę, ale podobnie jak oldboy góry mam na odległość 30km - więc grzech nie korzystać z tego terenu
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Świetnie. Tylko umiejętnie dozować. A przy jakich górach mieszkasz?
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
Mieszkam na ~300m n.p.m, w 10 min autem jestem na parkingu leśnym skąd jak by mi się chciało to mogę podreptać na jakieś 1100m n.p.m., tyle że rzadko mi się chce i wole tak połazić bez celu po kapuscianych szczytach, najlepiej po ścieżkach drwali a nie szlakach.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
Beskid Śląski
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Świetnie. Tylko umiejętnie dozować. A przy jakich górach mieszkasz? każda skrajność jest szkodliwa Z okien patrzę na Beskid Śląski, ale pokochałam Beskid Żywiecki - bo tam ( na szlakach) o wiele ciszej, spokojniej i bardziej ... hmm ...dziewiczo a Śląski zadeptany, skomercjalizowany, "pielgrzymki" w klapkach na szlakach w niższych partiach Tatry to już dluższa wyprawa, ale zniechęcają mnie tłumy ( i dlatego jeszcze nie wylazłam na Giewont;) ) Często odwiedzamy Malą Fatrę na Słowacji - spokój, średnio - malo turystów i zapierające dech w piersiach widoki.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ja też za Tatrami nie przepadam, wolę Beskidy.
|
|
|
|
|
|
|
ewaba
Go
|
Ja też za Tatrami nie przepadam, wolę Beskidy. czyli jest nas więcej
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Byłe na krótkim urlopie w Schwarzwaldzie. ludzi na szlakach mało, fajne widoki, wodospady. Spełnione oczekiwania.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26744
|
No jakże tak? Nic do skrytykowania?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A bo sie uparłem po niemieckich lasach łazić, za tę kasę, miałbym Egipt, z barem przy basenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|